Εθνική σύνταξη στα 390 ευρώ, εκ νέου υπολογισμός στις καταβαλλόμενες συντάξεις (θα οδηγήσει σε μειώσεις) και διαφορετικό ποσοστό αναπλήρωσης ανάλογα με τα εισοδήματα. Τέλος και στις επικουρικές, αφού αυτές συγχωνεύονται με τις κύριες συντάξεις για να διασωθούν ως συμπληρωματικό κομμάτι στις κύριες. Η κυβερνητική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό θα δοθεί σε διάλογο μέχρι το τέλος του μήνα ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου.
Ειδικότερα το τέλος των επικουρικών συντάξεων με το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου προανήγγειλε χθες με δηλώσεις του ο Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλώνοντας ότι εισήγησή του είναι ο ασφαλισμένος να λαμβάνει διπλή σύνταξη.

Οπως εξήγησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, η μία σύνταξη θα είναι η εθνική ή βασική, ίδια για όλους τους πολίτες, ύψους περί τα 390 ευρώ, που δεν θα συνδέεται με τις εισφορές αλλά θα χρηματοδοτείται από το κράτος, ενώ η δεύτερη σύνταξη θα συνδέεται με τις εισφορές με τον ασφαλισμένο να παίρνει έξτρα ποσό ανάλογα με τα χρόνια εργασίας και τις εισφορές του.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος διευκρίνισε ότι στη βασική σύνταξη θα υπάρχει και ρήτρα ανάπτυξης, ώστε να υπάρχουν αυξήσεις στο μέλλον.

«ΘΑ ΣΚΑΣΕΙ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙ». «Η ουσία είναι να κυβερνήσουμε, όχι να δώσουμε πρόχειρα διαγωνίσματα στους δανειστές. Τολμούμε να ομογενοποιήσουμε το χάος. Κάθε μήνα είναι ένα μαρτύριο η πληρωμή των συντάξεων, μεταφέρουμε από τον έναν λογαριασμό στον άλλον. Κάνουμε τη μεταρρύθμιση για να μην έχουμε αυτό το μαρτύριο γιατί αλλιώς θα σκάσει το κανόνι» προειδοποίησε ο υπουργός Εργασίας.
«Το νομοσχέδιο πρέπει να περάσει μέσα στον Νοέμβριο, για να είμαστε συνεπείς με τα μνημονιακά. (…) Δυστυχώς δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για διάλογο, αλλά είμαστε ώριμοι πλέον ύστερα από τόσα χρόνια συζητήσεων» παραδέχθηκε.
Ο υπουργός επισήμανε ότι δεν συμφωνούσε με τη λεγόμενη μεταρρύθμιση Γιαννίτση, τονίζοντας ότι «στόχος μας είναι ένα κοινωνικό σύστημα, όχι μόνο βιωσιμότητα και εισπραξιμότητα», αλλά αναγνώρισε ότι ο Τάσος Γιαννίτσης «ήταν θαυματουργός μπροστά σε άλλους υπουργούς».

«Η επιτροπή σοφών δεν προτείνει κανένα νούμερο, την ποσοτικοποίηση την κάνουμε τώρα» επισήμανε ακόμη.

«Συμφωνώ με την ενοποίηση Ταμείων φθάνει να είναι λειτουργική ενοποίηση» τόνισε και κατέστησε σαφές ότι απορρίπτει τη σύνταξη με εισοδηματικά κριτήρια που εισηγείται η επιτροπή σοφών. «Χρειάζεται συνολική μεταρρύθμιση, όχι τσεκούρι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. Επισήμανε ακόμη ότι για να υπάρχει αποθεματικό στα Ταμεία προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις τα επόμενα τρία χρόνια θα πρέπει να υπάρξουν:
* Συγχώνευση της επικουρικής με την κύρια σύνταξη προκειμένου να διασωθεί ως συμπληρωματικό κομμάτι της κύριας.
* Τμηματική συγχώνευση των Ταμείων, με μόνη εξαίρεση κάποια επαγγελματικά και τον ΟΓΑ.
* Διαφοροποίηση του ποσοστού αναπλήρωσης ανάλογα με την αμοιβή, κατάργηση των διαφορετικών τρόπων υπολογισμού των συντάξεων που ίσχυαν έως τώρα στο Δημόσιο και στα ειδικά ταμεία. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών, το ποσοστό αναπλήρωσης για κύρια και επικουρική σύνταξη πρέπει να περιοριστεί στο 55% από 70% που είναι σήμερα για 35 χρόνια ασφάλισης. Αυτό σε πρώτη φάση θα επιβαρύνει όσους παίρνουν σύνταξη από εδώ και πέρα, ωστόσο το μέτρο θα επεκταθεί άμεσα και σε όσους ήδη παίρνουν σύνταξη, με δραματική μείωση των αποδοχών.
* Η μόνη σύνταξη που θα εγγυάται ως προς το ποσό της το κράτος θα είναι η εθνική σύνταξη των 390 ευρώ, αλλά και αυτό το ποσό θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τις συνθήκες.
* Επανυπολογισμός των καταβαλλόμενων συντάξεων. Αυτό, σύμφωνα με ειδικούς, ενδεχομένως να οδηγήσει σε μειώσεις των συντάξεων έως 30%.
* Μέτρα για την πάταξη της μαύρης εργασίας. Ο υπουργός Εργασίας επεξεργάζεται προτάσεις όπως η είσπραξη της εισφοράς στην πηγή, δηλαδή κατά τη διαμόρφωση του εισοδήματος κάθε επαγγελματία όσον αφορά τις εισφορές του ΟΑΕΕ, καθώς και την πληρωμή των εισφορών μαζί με τη μισθοδοσία όσον αφορά το ΙΚΑ.

Το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται προτάσεις όπως η είσπραξη της εισφοράς στην πηγή, δηλαδή κατά τη διαμόρφωση του εισοδήματος κάθε επαγγελματία όσον αφορά τις εισφορές του ΟΑΕΕ, καθώς και την πληρωμή των εισφορών μαζί με τη μισθοδοσία όσον αφορά το ΙΚΑ