Η Μόσχα ζήτησε εξηγήσεις από τις ελβετικές αρχές για το περιστατικό κατά το οποίο μαχητικό αεριωθούμενο της πολεμικής αεροπορίας της Ελβετίας προέβη σε επικίνδυνο ελιγμό σε μικρή απόσταση από ρωσικό αεροσκάφος με το οποίο ταξίδευε ο πρόεδρος της ρωσικής Δούμας (Κάτω Βουλής) Σεργκέι Ναρίσκιν κι ενώ βρισκόταν στον εναέριο χώρο της Γαλλίας, ανέφερε τη Δευτέρα η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Είναι απαραίτητο για μας να μας δώσουν σαφείς πληροφορίες για το τί ακριβώς συνέβη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στον τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24.

Το υπουργείο Αμυνας της Ελβετίας επιβεβαίωσε ότι το πολεμικό αεροσκάφος ήταν πράγματι ένα από τα 18 μαχητικά της Πολεμικής της Αεροπορίας, διαψεύδοντας ωστόσο ότι πετούσε σε επικίνδυνα μικρή απόσταση από το ρωσικό αεροσκάφος. Εκανε λόγο για «έλεγχο ρουτίνας».

Ζήτησε συγγνώμη από το Παρίσι

Η Μόσχα ζήτησε συγγνώμη από το Παρίσι για την κλήτευση του πρεσβευτή της Γαλλίας στην ρωσική πρωτεύουσα, Ζαν-Μορίς Ριπέρ, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το περιστατικό, καθώς, όπως δήλωσε πηγή του ρωσικού ΥΠΕΞ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο κυβερνήτης του ρωσικού αεροσκάφους είχε αναγνωρίσει ένα γαλλικό μαχητικό.

Το Παρίσι διέψευσε την εμπλοκή γαλλικού μαχητικού στο περιστατικό με ρωσικό αεροσκάφος και με ανακοίνωσή τους το υπουργείο Εξωτερικών και Αμυνας της Γαλλίας, εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την κλήτευση του πρεσβευτή τους στην Μόσχα.

«Μόλις λάβαμε αυτήν την πληροφορία, επικοινωνήσαμε αμέσως με τη γαλλική πρεσβεία. Καλέσαμε τον γάλλο πρεσβευτή στην Ρωσία. Η ρωσική αντιπροσωπεία ζήτησε από τον γάλλο πρεσβευτή να δώσει εξηγήσεις. Εκείνη την χρονική στιγμή, η γαλλική αντιπροσωπεία, ο γάλλος πρεσβευτής δεν μπόρεσε να δώσει μια εξήγηση και πήγε να διασταυρώσει αυτήν την πληροφορία. Αργότερα, αναλύοντας την κατάσταση, η γαλλική πλευρά ανακοίνωσε πως το περιστατικό δεν είχε να κάνει με την Πολεμική Αεροπορία της Γαλλίας, αλλά με την Πολεμική Αεροπορία της Ελβετίας. Επειτα από αυτήν την εξέλιξη, ζητήσαμε συγγνώμη στην γαλλική πλευρά δια της διπλωματικής οδού», δήλωσε η Ζαχάροβα στο πρώτο κανάλι της ρωσικής δημόσιας τηλεόρασης.