Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν τη Δευτέρα όταν εξερράγη βόμβα σε λεωφορείο γεμάτο επιβάτες στην Κουέτα του δυτικού Πακιστάν, την πρωτεύουσα μιας επαρχίας η οποία σπαράσσεται εδώ και χρόνια από την δράση αυτονομιστών, φανατικών ισλαμιστών και άλλων.

Η βόμβα εξερράγη καθώς το λεωφορείο, που εκτελούσε δρομολόγιο προς τα προάστια, μετέφερε δεκάδες εργαζόμενους που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τη δουλειά, ανέφερε ο Αμπντουλ Ουάχιντ Χάτακ, αξιωματικός της αστυνομίας.

Στην επαρχία Μπαλουτσιστάν μαίνεται επί σχεδόν μια δεκαετία εξέγερση αυτονομιστών Βελούχων, οι οποίοι βάζουν στο στόχαστρό τους στελέχη των υπηρεσιών ασφαλείας και εργαζομένους του ομοσπονδιακού κράτους, αλλά και πολίτες που δεν ανήκουν στην μειονότητα.

Οι υπηρεσίες ασφαλείας εξαπέλυσαν από την πλευρά τους εκστρατεία καταστολής των αυτονομιστών, η οποία σύμφωνα με ακτιβιστές και οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες εξαφανίσεις και εξωδικαστικές εκτελέσεις.

Δεν υπήρξε μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης για την επίθεση από κάποια οργάνωση.

Εβαλαν τη βόμβα στην οροφή

Σύμφωνα με τον Χάτακ, η βόμβα φαίνεται ότι είχε τοποθετηθεί στην οροφή του λεωφορείου και πυροδοτήθηκε με ωρολογιακό μηχανισμό.

«Αυτή είναι μια άνανδρη ενέργεια η οποία έβαλε στο στόχαστρο αθώους», δήλωσε ο Σαρφαράζ Αχμεντ Μπούγκτι, υπουργός Εσωτερικών της τοπικής κυβέρνησης του Μπαλουτσιστάν. «Πολεμάμε εναντίον της τρομοκρατίας εδώ. Και θα συνεχίσουμε τη μάχη ώσπου και ο τελευταίος τρομοκράτης να πέσει νεκρός», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ανάμεσα στα θύματα είναι τουλάχιστον ένα παιδί, σύμφωνα με τον Μπούγκτι.

Ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης της επαρχίας Αμπντουλ Μάλικ ανέφερε ότι τουλάχιστον 23 ακόμη άνθρωποι τραυματίστηκαν και τόνισε πως κηρύχθηκε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στα νοσοκομεία της Κουέτα.

Σύμφωνα με έναν γιατρό, τουλάχιστον πέντε από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Στο Μπαλουτσιστάν έχουν διαπραχθεί επίσης αιματηρές επιθέσεις από την εκτός νόμου οργάνωση Λασκάρ-ι-Τζάνγκβι («Ο στρατός του Τζάνγκβι»), που επιδιώκει να εγκαθιδρύσει σουνιτική θεοκρατία στο Πακιστάν και ανακινεί τη βία μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

Κινδυνεύει το οικονομικό πρόγραμμα

Η οργάνωση αυτή έχει διαπράξει επανειλημμένα βομβιστικές επιθέσεις σε θρησκευτικές εκδηλώσεις των σιιτών τον μήνα Μουχάραμ, ενώ μέλη της έχουν επίσης επιτεθεί με όπλα εναντίον πιστών.

Οι επιθέσεις αυτές εγείρουν πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσον είναι δυνατή η εφαρμογή προγράμματος τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή που επιδιώκει το Ισλαμαμπάντ, χάρη σε κινεζικές επενδύσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το φιλόδοξο σχέδιο, που είχε ανακοινωθεί κατά την επίσημη επίσκεψη του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στο Πακιστάν τον Απρίλιο, προβλέπει τη δημιουργία δύο οδών, μιας ανατολικής και μιας δυτικής, με την τελευταία να περνάει από την Κουέτα.