Αρμα μάχης που μετέφερε αμερικανούς στρατιώτες έριξε την πύλη του νοσοκομείου των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο Αφγανιστάν, το οποίο είχε βομβαρδιστεί στις αρχές του μήνα, και μπήκε στον χώρο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η επιβεβαίωση ακολούθησε καταγγελία που έγινε την Παρασκευή από την οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Medecins Sans Frontieres, MSF) ότι αμερικανικό τανκ εισέβαλε στον χώρο του νοσοκομείου της στην πόλη Κουντούζ χωρίς άδεια, προκαλώντας ζημιές στο συγκρότημα και καταστρέφοντας πιθανά αποδειχτικά στοιχεία του βομβαρδισμού, ενώ προκάλεσε ψυχική οδύνη στο προσωπικό. Οι επιβαίνοντες ήταν μια ομάδα ερευνητών των Ηνωμένων Πολιτειών, του ΝΑΤΟ και του Αφγανιστάν, ανέφερε η οργάνωση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ Τζεφ Ντέιβις είπε τη Δευτέρα ότι το άρμα δεν ήταν αμερικανικό άρμα μάχης, αλλά αφγανικό ερπυστριοφόρο που μετέφερε αμερικανική ομάδα στις 15 Οκτωβρίου για να διερευνήσει τη δομική ακεραιότητα του κτιρίου μετά τον βομβαρδισμό. Νόμιζαν λανθασμένα ότι δεν υπήρχε προσωπικό του MSF στον χώρο, και γι' αυτό παραβίασαν την πόρτα για να μπουν στο συγκρότημα, είπε ο Ντέιβις. «Το έκαναν. (...) Δεν έπρεπε να το είχαν κάνει. Επρεπε να είχαν συντονιστεί προηγουμένως και θα επανορθώσουν, και θα φροντίσουν ώστε να επισκευαστεί η πύλη», πρόσθεσε ο Ντέιβις.

Ο βομβαρδισμός του νοσοκομείου στις 3 Οκτωβρίου κράτησε μια ώρα και προκάλεσε τον θάνατο σε τουλάχιστον 22 άτομα, προσωπικό και ασθενείς, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Τραυμάτισε επίσης και τουλάχιστον 37 άτομα, σε σύνολο 200 στον χώρο.

Ο αμερικανικός στρατός ανέλαβε την ευθύνη για την αεροπορική επίθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε ενώ διεξάγονταν σφοδρές μάχες μεταξύ των αφγανικών δυνάμεων και των Ταλιμπάν, που είχαν καταλάβει για σύντομο διάστημα την Κουντούζ, στην μεγαλύτερή τους νίκη στα 14 χρόνια του πολέμου.

Αξιωματούχοι της MSF έχουν πει ότι η τοποθεσία του νοσοκομείου ήταν σημειωμένη ευκρινώς σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές, και ότι δεν υπήρχαν Ταλιμπάν στον χώρο, όπως είχαν ισχυριστεί αρχικά αξιωματούχοι της αφγανικής κυβέρνησης.

Επίσης, χαρακτήρισαν τον βομβαρδισμό έγκλημα πολέμου και ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα για το συμβάν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από