Την εκτίμηση ότι το μέτρο του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση δημιουργεί προβλήματα χωρίς να δημιουργεί σοβαρά δημόσια έσοδα, εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης τονίζοντας ότι ο προσανατολισμός είναι να λειανθεί το μέτρο, «διότι τα προϋπολογισθέντα έσοδα των 140 εκατομμυρίων για φέτος και 240 του χρόνου είναι φανταστικά, είναι κατά φαντασία προϋπολογισμός».

«Συνεπώς η συζήτηση δεν θα είναι να κυνηγάμε χίμαιρες κατά την γνώμη μου δηλαδή να ψάχνουμε για ισοδύναμα τα οποία θα είναι αυτής της τάξης, δεν γίνεται αυτό το πράγμα, αλλά να εκλογικεύουμε ένα μέτρο το οποίο μας απομακρύνει από τη ευρωπαϊκή πραγματικότητα» πρόσθεσε.

Ο κ. Φίλης μιλώντας το πρωί της Τρίτης στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά εκτίμησε ότι αν δεν υπάρξει κάποια λύση στο θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, «θα υπάρξει και πρόβλημα ανεργίας και πολλά προβλήματα όχι μόνο το λαϊκό, μεταξύ αυτών και η φοροδιαφυγή».

Σε ό,τι αφορά τα όσα λέγοντα ότι το συγκεκριμένο μέτρο δεν προαπαιτούμενο και ήταν πρόταση της κυβέρνησης ο υπουργός Παιδείας απάντησε: «Όχι δεν είναι έτσι, είναι πιο σύνθετη η απόφαση του θέματος. Και αν πάμε στον Αύγουστο που λαμβάνονταν μέχρι το βράδυ αποφάσεις κάτω από την δαμόκλειο σπαθί της χρεωκοπίας θα φανταστούμε τι έχει συμβεί.

Πάντως είναι σίγουρο ότι είναι άλλο πράγμα το ιδιωτικό σχολείο, δεν λέω ότι υπάρχουν πλούσιοι εκεί, πάνε εύποροι συμπολίτες μας τα παιδιά τους αλλά δεν είναι ζάμπλουτοι, προς Θεού! Και άλλο πράγμα το φροντιστήριο πάσης φύσεως. Δεν είναι στο ίδιο καλάθι όλα. Άλλο οι παιδικοί σταθμοί, άλλο τα νηπιαγωγεία, δεν είναι το ίδιο όλα».

Ερωτηθείς γιατί δεν καταργείτε το μέτρο ο κ. Φίλης απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί από τον Αύγουστο σε έναν προϋπολογισμό και «πρέπει να βρούμε τρόπους αντιμετώπισης αυτού του ζητήματος. Υπάρχει και μια άλλη δέσμευση, με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσία όσα πεδία για πρώτη φορά φορολογούνται, φορολογούνται με 23% δεν υπόκειται στις εξαιρέσεις εξαρχής. Και αυτό είναι ένα άλλο πρόβλημα το οποίο μας έχει δημιουργηθεί γιατί θα θέλαμε να έχουμε μειωμένους συντελεστές και όχι 23% με την μια ή την άλλη κατανομή αλλά πρέπει να συνεννοηθούμε και με την Τρόικα για το θέμα αυτό».

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί η τελική απόφαση, τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στα κενά των σχολείων ο υπουργός υποστήριξε ότι έχουν καλυφτεί με προσλήψεις αναπληρωτών και επισήμανε ότι την τελευταία 5ετία έχουν φύγει κάπου 25.000 εκπαιδευτικοί σε όλες τις βαθμίδες κι έχουν προληφθεί λιγότεροι από 1000, ενώ εκτίμησε ότι «οι αναπληρωτές δεν αποτελούν λύση στο πρόβλημα της αδιοριστίας γιατί οι αναπληρωτές είναι ευκαιριακή μορφή εκπαιδευτικού λειτουργήματος».

Δεσμεύθηκε ότι «οι πρώτοι διορισμοί που θα γίνουν και έχει να κάνει με την πορεία των δημοσίων οικονομικών και του προϋπολογισμού και του πλεονάσματος, οι πρώτοι που θα γίνουν θα έχουν μέσα ισχυρή δόση παιδείας και βεβαίως υγείας».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «μέχρι στιγμής αυτά που γίνονται είναι νόμοι που είχαν ψηφιστεί πριν από εμάς και που εφαρμόζονται αλλά δεν είναι δική μας πολιτική. Είναι πολιτική των προκατόχων και μου κάνει εντύπωση με πόση ευκολία δημαγωγούν σήμερα ότι ‘να τι κάνει η κυβέρνηση’ αυτοί που φέρανε τους νόμους, τους ψήφισαν και δέσμευσαν την χώρα σε μια κατεύθυνση. Όμως και αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία».

Και τόνισε ότι η κυβέρνηση αναζητά μια συνολική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, «όπου θα κατοχυρώνεται το δικαίωμα του πολίτη σε μια κατά το δυνατόν αξιοπρεπή σύνταξη».