Λύση στο ασφαλιστικό μέσω των μεταναστών βλέπει ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για την Κοινωνική Ασφάλιση, Τάσος Πετρόπουλος.

«Η νόμιμη απασχόληση των μεταναστών, μπορεί δώσει τη λύση στο δημογραφικό πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος» ανέφερε, μιλώντας στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, που ενέκρινε την Τρίτη τον διορισμό του Δημητρίου Τσακίρη, στη θέση του Διοικητή του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Αλλά και ο πρόεδρος της Βουλής και προεδρεύων της Επιτροπής, Νίκος Βούτσης, σημείωσε ότι υπάρχουν ήδη 550.000 νόμιμοι μετανάστες που μπορούν να αποτελέσουν «πρώτη ύλη» για την είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών.

Ο κ. Πετρόπουλος τάχθηκε επίσης υπέρ της ενοποίησης των ταμείων και χαρακτήρισε αναγκαία τη νέα μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που αναμένεται το Νοέμβριο.
Πρόσθεσε ότι οι αλλαγές θα γίνουν σταδιακά και μετά από διάλογο. «Θέλουμε να βάλουμε το τραίνο στις ράγες του», είπε χαρακτηριστικά.

«Ουδέποτε σκεφτήκαμε και ουδέποτε μιλήσαμε για επιβολή πρόσθετων φόρων και πρόσθετης εισφοράς στους ελεύθερους επαγγελματίες», είπε ο υφυπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι θα πρέπει να συνδεθεί η ασφαλιστική εισφορά με τον τζίρο των επιχειρήσεων, που αποτελεί αίτημα των ενώσεων των επιχειρηματιών.

«Διαδόσεις» χαρακτήρισε, πάντως, ο υφυπουργός Εργασίας τα δημοσιεύματα για τις συντάξεις, και είπε ότι η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να δημιουργήσει δυσμενέστερους όρους για τους συνταξιούχους».

Παράλληλα, εμφανίστηκε υπέρ της επαναπρόσληψης των 480 συμβασιούχων του ΟΑΕΕ, οι οποίοι απομακρύνθηκαν όταν έληξαν οι συμβάσεις τους, εφόσον το αποφασίσουν τα δικαστήρια και απέδωσε την παράταση της εκκρεμότητας στις συνεχείς αναβολές της εκδίκασης των υποθέσεων σε δεύτερο βαθμό.

Σε ότι αφορά το διορισμό του κ. Τσακίρη, ο υφυπουργός υποστήριξε πως «τα πολυσέλιδα βιογραφικά δεν έσωσαν τα Ταμεία», σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό τις αναφορές του Χρήστου Σταϊκούρα για «φτωχό βιογραφικό μόλις 11 γραμμών», που κατέθεσε ο νέος Διοικητής του ΟΑΕΕ.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Τσακίρης αναφέρθηκε στα οικονομικά του Οργανισμού και σημείωσε ότι είναι ελλειμματικός επί σειρά ετών. Πρόσθεσε, ότι το έλλειμμα είναι σήμερα στα 347 εκατ. ευρώ και εκτίμησε ότι θα ανέλθει έως το τέλος του έτους στα 546 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το νέο Διοικητή του ΟΑΕΕ, οι ανείσπρακτες εισφορές φθάνουν τα 10 δις ευρώ και το σύνολο των οφειλετών τις 529.000, ενώ πρόσθεσε ότι τα 1,3 δις ευρώ οφείλονται από ασφαλισμένους οι οποίοι έχουν διακόψει την απασχόλησή τους.

«Ο αριθμός των ασφαλισμένων έχει μειωθεί κατά 15% και το ύψος των εισφορών κατά 28%», είπε ο κ. Τσακίρης, και σημείωσε ότι μόνο το 57% των συνταξιούχων του Οργανισμού είναι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ενώ οι υπόλοιποι είναι συνταξιούχοι λόγω θανάτου ή λόγω αναπηρίας.

Σε ότι αφορά τέλος την πορεία της ρύθμισης των 100 δόσεων ο Διοικητής του ΟΑΕΕ, ανέφερε ότι στη ρύθμιση του νόμου 4321/2015, έχουν ενταχθεί 140.000 ασφαλισμένοι και έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους, 110 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από