Ακραίο νεοφιλελεύθερο μέτρο χαρακτηρίζει το καθεστώς ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής, τονίζοντας πως «δεν πρέπει να επιτρέψουμε η υπόθεση «παραίτησης Σαββαΐδου» να κρύψει ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα».

«Το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων είναι πρωτίστως θεσμικό και δευτερευόντως αφορά σε πράξεις και παραλείψεις προσώπων, που σε κάθε περίπτωση πρέπει να διερευνηθούν», ανέφερε ο κ. Χουντής σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha και εξηγώντας ότι «η κυβέρνηση, μετά από δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού απέναντι στους δανειστές, προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο ανεξαρτητοποιείται πλήρως η ΓΓΔΕ, σε βαθμό μάλιστα που η πολιτική εξουσία, όχι μόνο δεν θα μπορεί να διορίζει τον εκάστοτε γενικό γραμματέα, όπως κάνει μέχρι σήμερα, αλλά δεν θα έχει καμία δυνατότητα προώθησης αυτόνομων πολιτικών αποφάσεων φορολογικού χαρακτήρα».

«Πρόκειται για υπόδειγμα νεοφιλελεύθερης αντίληψης, που δεν εφαρμόζεται (ακόμη) σε καμία χώρα της ΕΕ, ίσως και του κόσμου», τόνισε ο Έλληνας ευρωβουλευτής.

Ανέφερε ως χαρακτηριστική περίπτωση τη «μετατροπή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας σε ανεξάρτητη Αρχή, που είχε και έχει ως αποτέλεσμα ο πρόεδρος της (που κατηγορείται για εσκεμμένη διόγκωση του δημόσιου χρέους) να δίνει πρώτα αναφορά στον Ευρωπαίο επίτροπο και μετά στον Έλληνα υπουργό Οικονομικών» και συμπλήρωσε:

«Το ίδιο θα συμβεί και με την ΓΓΔΕ σε ένα ακόμη πιο νευραλγικό δημόσιο τομέα, που είναι οι φόροι και άλλα δημόσια έσοδα. Είναι ο «πυρήνας» της εξουσίας κάθε σύγχρονου κράτους».