Οι μεγάλες τράπεζες τις Ευρώπης έχουν αρχίσει να υποχωρούν κάτω από την πίεση των εποπτικών Αρχών και ετοιμάζονται να μειώσουν αρκετές τους δραστηριότητες στην επενδυτική τραπεζική.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες είχαν μείνει για καιρό στο παρελθόν χωρίς να καταλαβαίνουν ότι οι αλλαγές έχουν έλθει για να μείνουν –είναι μόνιμες», σύμφωνα με τον Οσβαλτ Γκρούμπερ, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της UBS Group και της Credit Suisse Group. «Ο κύριος λόγος για τη μείωση των δραστηριοτήτων επενδυτικής τραπεζικής είναι ότι με τις κεφαλαιακές ανάγκες που πρέπει να καλύπτουν οι τράπεζες με βάση τους νέους κανονισμούς των εποπτικών Αρχών δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για κέρδη» συμπλήρωσε.

Η Deutsche Bank έχει ήδη ανακοινώσει μεγάλες αλλαγές στο μάνατζμεντ. Αυτό έγινε λίγες ημέρες προτού η διοίκηση παρουσιάσει το πλάνο μείωσης των επενδυτικών δραστηριοτήτων της. Αύριο εξάλλου η Credit Suisse πιθανότατα θα ανακοινώσει μείωση δραστηριοτήτων του επενδυτικού της βραχίονα. Η Barclays, η BNP Paribas και η Standard Chartered επίσης μειώνουν τις δραστηριότητές τους στην επενδυτική τραπεζική.

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. Οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν δυσκολίες προσαρμογής στους νέους κανόνες που αφορούν την κεφαλαιακή επάρκεια, τα επιτόκια που βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και τις συνεχώς μειούμενες ευκαιρίες για ανάπτυξη. Επίσης έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τη χαμηλή ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας, τον σκληρό ανταγωνισμό και την πιο αυστηρή εποπτεία. Τα έσοδα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την επενδυτική στρατηγική μειώνονται συνεχώς ως ποσοστό επί των συνολικών εσόδων όλων των επενδυτικών τραπεζών του κόσμου, καθώς από το 35% το 2011 έχουν φτάσει σήμερα στο 29%.

Η αναδιάρθρωση αυτή θα σημάνει και απολύσεις προσωπικού. Η Deutsche Bank μπορεί να μειώσει το εργατικό της δυναμικό κατά 25% μέσω απολύσεων και πωλήσεων στοιχείων ενεργητικού.

© Bloomberg News