Θα μπορούσε να είναι μίνι πρόβα για ένα συνέδριο της ΝΔ. Μόνο που η σχεδιαζόμενη τα επόμενα 24ωρα απόβαση του προέδρου και των τριών συνυποψηφίων του για την αρχηγία της ΝΔ στη Μαδρίτη όπου πραγματοποιείται η ετήσια σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) θυμίζει κάτι από τους «Τρεις σωματοφύλακες». Και δεν είναι μόνο αυτοί. Το «παρών» στην ισπανική πρωτεύουσα θα δώσουν ακόμη ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη.
Ο διάβολος όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες. Η μία είναι ότι χρέη…συμβούλου του προέδρου της ΝΔ στη σύνοδο του ΕΛΚ θα παίξει ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος θα αναχωρήσει μαζί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη αύριο για τη Μαδρίτη. Επισήμως ο πρώην υπουργός και βουλευτής θα είναι η σκιά του προέδρου της ΝΔ λόγω των επαφών του στο ΕΛΚ, κυρίως μεταξύ Γάλλων και Γερμανών (εξάλλου, θα ταξιδέψει απευθείας από τη Μαδρίτη για τη Βαυαρία όπου θα μιλήσει για την Ελλάδα στο Κοινοβούλιο).

Ανεπισήμως είναι η καραμανλική βούλα του Στυλιανίδη –έμεινε εκτός Βουλής στις 20 Σεπτεμβρίου –που θα τον στείλει μαζί με τον πρόεδρο της ΝΔ στο ΕΛΚ. Ως εκ τούτου, οι πιο μυημένοι στη Συγγρού εκτιμούν ότι σε περίπτωση που ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επιβεβαιώσει την κυριαρχία του μέσω της κάλπης, ο Στυλιανίδης, ο οποίος στηρίζει επισήμως τον πρόεδρο της ΝΔ, θα αναλάβει σημαντικό ρόλο στο κόμμα, με επικρατέστερο αυτόν του γραμματέα.

Η δεύτερη λεπτομέρεια με ενδιαφέρον είναι ότι στη Μαδρίτη θα βρεθεί και ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ είναι επίτιμος προσκεκλημένος του ΕΛΚ και θα αναφερθεί στις επιπτώσεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη με αιχμή τις ισπανικές εκλογές. Θα μιλήσει στο ίδιο πάνελ με τον πορτογάλο πρωθυπουργό Πέδρο Πάσους Κοέλιο και τον πρώην ισπανό πρωθυπουργό Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Θεωρείται βέβαιο ότι θα διασταυρωθεί με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι σχέσεις του με τον οποίο βρίσκονται σε χαμηλό βαρομετρικό το τελευταίο διάστημα. Ο πρώην πρωθυπουργός, πάντως, εξακολουθεί να δηλώνει στους συνομιλητές του ότι δεν ασχολείται με τα εσωκομματικά, ενώ στη μομφή ότι στηρίζει τον Απόστολο Τζιτζικώστα διεκδικώντας ρόλο για το μέλλον απαντά ότι «αυτά είναι γελοιότητες».
Το πρωτοφανές για τα χρονικά της ΝΔ και της συμμετοχής της στο ΕΛΚ είναι ότι την Τετάρτη αναμένεται να κάνουν απόβαση στη Μαδρίτη και οι τρεις συνυποψήφιοι για την καρέκλα του προέδρου της ΝΔ ύστερα από πρόσκληση Μεϊμαράκη. Σημειώνεται ότι οι τρεις υποψήφιοι όπως και οι ευρωβουλευτές του κόμματος έχουν δηλωθεί στη σύνοδο του ΕΛΚ ως σύνεδροι. Αυτό σημαίνει ότι ίσως κάποιοι να έχουν και δικαίωμα ψήφου στις ψηφοφορίες την Τετάρτη για τον πρόεδρο και την Πέμπτη για τους αντιπροέδρους του ΕΛΚ.

Αγνωστο ποιοι θα κληθούν να ψηφίσουν τελικά (η ΝΔ έχει δικαίωμα 9 ψήφων και οι δηλωθέντες ως σύνεδροι υπερβαίνουν τον αριθμό), αυτή όμως θα είναι μια απόφαση που θα λάβει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ετερη λεπτομέρεια με σημασία είναι ότι παρούσα θα είναι και η Ντόρα Μπακογιάννη την οποία ο πρόεδρος της ΝΔ προτείνει για μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων του ΕΛΚ. Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι το «παρών» θα δώσει για λίγο και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο πρώην αντιπρόεδρος της ΝΔ μεταβαίνει στη Μαδρίτη με την ιδιότητα του επιτρόπου καθώς το Μεταναστευτικό θα βρεθεί στην ατζέντα της Συνόδου.

ΝΗΝΕΜΙΑ ΚΑΙ ΜΑΧΑΙΡΩΜΑΤΑ. Για την ώρα, μετά τα έκτροπα της περασμένης εβδομάδας με αφορμή τα διαδικαστικά και αιχμή την εταιρεία που θα αναλάβει τη μηχανογράφηση και την έκδοση των εσωκομματικών αποτελεσμάτων επικρατεί νηνεμία. Το θέμα της διαδικασίας υποτίθεται ότι έχει ξεκαθαριστεί, ενώ το Σάββατο φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι των τεσσάρων υποψηφίων συμφώνησαν στις τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν οι εταιρείες και έχουν ήδη προκρίνει τρεις από αυτές.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι τα συντροφικά μαχαιρώματα έχουν σταματήσει με αιχμή το πρόσωπο του γραμματέα του κόμματος και τις καταγγελίες ότι στηρίζει τον Απόστολο Τζιτζικώστα. «Αν είχε λίγο τσίπα ο Παπαμιμίκος, θα έπρεπε να παραιτηθεί από την ΚΕΦΕ, από τη στιγμή που δηλώνει ανοιχτά τη στήριξή του στον Τζιτζικώστα», δήλωσε στο Μega ο Γεράσιμος Γιακουμάτος. Προς ενίσχυση του επιχειρήματός του ο Γιακουμάτος πρόσθεσε ότι και ο ίδιος είχε κληρωθεί μέλος της ΚΕΦΕ, αλλά παραιτήθηκε επειδή πήρε δημόσια θέση υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Παρέμβαση για την ακολουθούμενη διαδικασία έκανε και ο Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι δεν έχει «καμία ουσία και περιεχόμενο η συζήτηση» και ότι «κάνει τον μέσο νεοδημοκράτη να αισθάνεται ντροπή». Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας υποστήριξε ότι της διαδικασίας θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί συνέδριο, συνδιασκέψεις και διάλογος για τη ΝΔ.

Δημοσκοπήσεις δύο ταχυτήτων

Ευφορία επικρατεί τα τελευταία 24ωρα στο στρατόπεδο Μεϊμαράκη. Κι αυτό διότι οι δημοσκοπήσεις (MRB, Metron Analysis) φέρνουν τον πρόεδρο της ΝΔ μπροστά από τους αντιπάλους του, με δεύτερο τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τρίτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Στην πρώτη δημοσκόπηση ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης προηγείται και σε όσους ψήφισαν ΝΔ τον περασμένο Σεπτέμβριο και σε όσους ψήφισαν ΝΔ τουλάχιστον μία φορά. Στη δεύτερη, όμως, ενώ προηγείται μεταξύ όσων δήλωσαν ψηφοφόροι του κόμματος, μένει δεύτερος πίσω από τον Τζιτζικώστα στο γενικό σύνολο. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας απόψε στο Γκάζι αναμένεται να παρουσιάσει τις θέσεις του για την επόμενη μέρα, το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα αλλά και την δομή της ΝΔ.