Οριστική απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση, και θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, λίγες ώρες μετά την παράταση που έδωσε η κυβέρνηση έως την ερχόμενη Παρασκευή.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega ανέφερε ότι «χθες έληγε τυπικά η διαδικασία και έπρεπε να έχει παρθεί απόφαση, λόγω των εξελίξεων των ημερών δεν πάρθηκε σχετική απόφαση σε επίπεδο κυβέρνησης ακόμα» και τόνισε ότι «πολιτικά έχουμε συγκεκριμένη κατεύθυνση αλλά δεν είμαστε έτοιμοι αυτή τη στιγμή γιατί έχουμε μια υπευθυνότητα σε αυτό το ζήτημα. Μέσα σε αυτή την εβδομάδα θα υπάρχει οριστική απόφαση και θα γίνουν οριστικές ανακοινώσεις».

Ο κ.Αλεξιάδης αναφερόμενος στην υπόθεση φοροδιαφυγής, τα στοιχεία της οποίας έδωσε χθες από το βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, μίλησε «για μια υπόθεση φοροδιαφυγής που θα κάλυπτε το ΦΠΑ με συγκεκριμένα στοιχεία που είπα και στη Βουλή. Αυτό που αναφέρθηκε και από τον κ. Φίλη και από μένα ήταν να δώσουμε την εικόνα ότι αυτό που ψάχνουμε, δηλαδή τα 167 εκατ. για το 2015 και τα 240 εκατ. για το 2016, δεν είναι σε σχέση με τις μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής κάτι τραγικό».

«Δεν μπορεί όμως να αντικατασταθεί με μια υπόθεση φοροδιαφυγής, πρέπει να αντικατασταθεί με μόνιμα φορολογικά μέτρα, δηλαδή με φορολογικά ισοδύναμα. Δεν μπορούμε να αντικαθιστούμε μια φορολογική επιβάρυνση ότι θα πάρουμε έσοδα από την φοροδιαφυγή. Τον αντικαθιστούμε με συγκεκριμένα μέτρα» υπογράμμισε.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι υπάρχουν πολλές εναλλακτικές προτάσεις, βασικό όμως μέλημα της κυβέρνησης είναι να μην ληφθεί μια απόφαση, «η οποία θα μεταφέρει το πρόβλημα από την μια τσέπη στην άλλη τσέπη».

«Τον Ιούλιο δεσμευθήκαμε με τους θεσμούς και το δέχθηκαν οι θεσμοί, ότι θα αλλάξουμε τους συντελεστές του ΦΠΑ το 2016, εάν μπορέσουμε και πιάσουμε μέχρι τότε έσοδα από τη φοροδιαφυγή, μεγαλύτερα από αυτά που έχουμε προϋπολογίσει. Αυτό το δέχονται οι θεσμοί και εμείς αγωνιούμε και κάθε μέρα εργαζόμαστε» πρόσθεσε.

Μεγάλες αλλαγές στα Τέλη Κυκλοφορίας για το 2016 προανήγγειλε ο κ. Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι «το όλο σύστημα έχει δομηθεί πάνω σε λάθος παραδοχές και σε λάθος προϋποθέσεις» και μίλησε για αυτοκίνητα μικρής εμπορικής αξίας τα οποία επιβαρύνονται με «υπερβολικά τέλη κυκλοφορίας και το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος να καταθέτει πινακίδες και να χάνουμε όλοι».

Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στα Τέλη και «αυτό που εξετάζουμε αυτή τη στιγμή και θα ανακοινωθεί είναι η μεταφορά φορολογικού βάρους από τα φθηνά και μικρά αυτοκίνητα στα μεγάλα και ακριβά αυτοκίνητα». «Υπάρχουν αυτοκίνητα που έχουν λίγα κυβικά και είναι πάρα πολύ ακριβά, αλλά το κριτήριο δεν είναι μόνο τα κυβικά» σημείωσε.

Η αγωνία αλλά και ο αγώνας δρόμου της κυβέρνησης τώρα είναι "να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις της συμφωνίας, αυτή είναι η βασική μας προϋπόθεση τόνισε ο υπουργός. Και "αφού τελειώσει αυτή η "ιστορία μετά θα προχωρήσουμε σε αλλαγές μέσα στο 2016, για να κάνουμε το σύστημα πιο απλό, πιο δίκαιο και πιο σταθερό. Δεν μπορούμε να συνεχίζουμε με αυτό το άδικο φορολογικό σύστημα" υπογράμμισε.

«Γενικά για τα θέματα φορολογίας μέσα στο 2016 θα δούμε αλλαγές που θα μεταφέρουν το φορολογικό βάρος από χαμηλά και μεσαία εισοδήματα σε υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα και περιουσίες» συνέχισε.

Σε ό,τι αφορά τα «παράθυρα» για μικρή και μεγάλη φοροδιαφυγή ο υπουργός ανέφερε ότι τα θέματα αυτά «βγήκαν από την τοποθέτηση ενός κοινοβουλευτικοί εκπροσώπου ο οποίος βγήκε να κατηγορήσει το υπ. Οικονομικών ότι δήθεν το νομοσχέδιο αυτό φέρνει ζητήματα φοροδιαφυγής».

Ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κάνει τα πρόστιμα πιο λογικά, πιο εύκολα στην εισπραξιμότητα. Αυτό που είχαμε έως τώρα, είπε ο κ. Αλεξιάδης ήταν «να συσσωρεύουμε πρόστιμα, να συσσωρεύομαι φόρους και να έχουμε μια εισπραξιμότητα που δεν ξεπερνούσε το 10%. Π.Χ πολλές φορές στις υποθέσεις εικονικών τιμολογίων και ποιοι πλήρωναν το μάρμαρο. Είχαμε υπερβολές, δεν φταίγαν οι υπάλληλοι που εφάρμοζαν την νομοθεσία γιατί απ' την νομοθεσία είχαμε υπερβολές που πηγαίναμε σε τόσο μεγάλες επιβαρύνσεις».

Ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας για τις παραγραφές ανέφερε ότι υπάρχουν δύο, "μια που έχει σχέση με την ποινική διαδικασία η οποία δεν έχει πρόβλημα, το εξήγησε ο υπ. Δικαιοσύνης δεν σχετίζεται με τα φορολογικά και αυτή η παραγραφή συνεχίζεται και έχουμε την παραγραφή στο φορολογικό κομμάτι, που στις 31/12/2015 παραγραφόταν η χρήση 2.000 και είχαμε πρόβλημα με τη λίστα Λαγκάρντ και τα λοιπά". "Λόγω παρατάσεων - παραγραφών φτάσαμε τώρα σε αυτή την ιστορία. Πρέπει κάποια στιγμή να καταλήξουμε σε αυτ ήτη χώρα ότι καλό είναι οι ελεγκτικές υπηρεσίες να κάνουν τη δουλειά τους αλλά δεν μπορούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις να κρατούν αρχεία 15 και 20 χρόνια" πρόσθεσε.

Εντός του 2016 "θα πρέπει να δούμε το θέμα της παραγραφής γιατί αυτή τη στιγμή ελέγχουμε τη χρήση 2.000" είπε ο κ. Αλεξιάδης κάνοντας λόγο για "παραλογισμό". "Είναι παραλογισμός να λες του άλλου κράτα αρχείο 16 ετών. Πρέπει να συμφωνήσουμε κατά τη γνώμη μου ότι η 5ετία είναι ένα επαρκές διάστημα και πρέπει να υπάρχει στόχευση υποθέσεων" τόνισε.

Σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης και το επίδομα ο υπουργός δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η απόφαση, λέγοντας ότι φέτος θα είναι λιγότερη, συνολικά, η επιδότηση απ' ότι ήταν το 2014, ενώ η κυβέρνηση επεξεργάζεται το θέμα της αλλαγής στις ζώνες.

Ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μείωση ποσού ή δικαιούχων ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι «έχουμε τη στοιχειώδη γνώση να μην δώσουμε κίνητρα για να ζεσταθούν οι πισίνες ή πολυτελή κτίρια ή άνθρωποι που έχουν τη δυνατότητα».

Για τον ΕΝΦΙΑ θα ισχύσει ότι και το 2014 είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι αυτά που έλεγαν κάποιοι ότι θα μπει ΕΝΦΙΑ στα διατηρητέα και σε ξενοδοχειακές μονάδες, δεν ισχύουν. «Δεν αυξήσαμε την επιβάρυνση του ΕΝΔΙΑ κατά ένα ευρώ», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά το 2016 «αυτό που έχουμε δεσμευθεί είναι 2,65 εισπραξιμότητα, αντικειμενικές αξίες και έναν φόρο στην ακίνητη περιουσία. Να κάτσουμε όλες οι πολιτικές, οι κοινωνικές δυνάμεις για να δούμε πως θα είναι αυτός ο φόρος περιουσίας και τι θα περιλαμβάνει μέσα στο 2016, για να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός» υποστήριξε.

«Η ιστορία της φορολογίας στα ακίνητα δείχνει τον φορολογικό παραλογισμό στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Αλεξιάδης λέγοντας ε ότι «αυτός ο φόρος πρέπει να αλλάξει, θα αλλάξει, πρέπει να γίνει πιο δίκαιος».

«Δεν μπορούμε να φορολογούμε με βάση αντικειμενικές αξίες που δεν έχουν καμία σχέση με τις εμπορικές αξίες. Έχουμε δεσμευθεί μέσα στο 2016, θα καταργηθούν οι αντικειμενικές αξίες και θα αντικατασταθούν από σύστημα εμπορικών αξιών. Ο φόρος πρέπει να είναι πιο δίκαιος και πιο αναλογικός» και διευκρίνισε ότι «θα έχουμε σύστημα αξιών, δεν θα έχουμε μια αυθαιρεσία».

Μια από τις πολλές προτάσεις που έχουν κατατεθεί και βλέπουμε πολύ θετικά, είπε ο κ. Αλεξιάδης, είναι η φορολόγηση των περιουσιακών στοιχείων Ελλήνων φορολογουμένων που είναι στο εξωτερικό, και "δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ συμβολικά φόρο".

Ο υπουργός σημείωσε ότι το μέτρο αναμένεται να ισχύσει εντός του 2016 και θα ξεκινήσει με την έναρξη του περιουσιολογίου, όπου οι Έλληνες φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. "Όποιο περιουσιακό στοιχείο δεν έχει δηλωθεί, θα δεσμεύεται υπέρ του δημοσίου για να ξεκινήσει ο φορολογικός έλεγχος" ανέφερε.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να υπογράψουμε την υποχρεωτική εφαρμογή του περιουσιολογίου εάν δεν έχουμε διασφαλίσει πλήρως ότι όλα αυτά τα στοιχεία θα είναι απόρρητα» υπογράμμισε ο υπουργός αναφερόμενος στη χρήση του πλαστικού χρήματος. Ενώ τόνισε ότι εξετάζονται κίνητρα για τον πολίτη αλλά και την επιχείρηση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από