Το πόθεν έσχες Σταθάκη –ακόμη και μετά τις επεξηγήσεις του υπουργού –λειτούργησε ως αλεξικέραυνο στη γαλάζια καταιγίδα που έχει ξεσπάσει με επίκεντρο τους διεκδικητές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας.
Αίφνης, η Συγγρού και οι υποψήφιοι αρχηγοί της ενεργοποίησαν τα αντιπολιτευτικά τους αντανακλαστικά και με αιχμή τη φημολογία για «εκκρεμότητες» στις δηλώσεις πόθεν έσχες του κορυφαίου υπουργού επιτέθηκαν στο Μαξίμου και προσωπικά στον Πρωθυπουργό κατηγορώντας τον, εμμέσως πλην σαφώς, ότι καλύπτει τον Γιώργο Σταθάκη.

Η κυβέρνηση που εξαρχής αντιμετώπισε αφ’ υψηλού τις καταγγελίες γύρω από σκοτεινά σημεία σε δηλώσεις υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ, πρωτίστως διότι προέρχονται από τους πρώην συντρόφους της Λαϊκής Ενότητας, δεν άφησε αναπάντητες τις αιτιάσεις των νεοδημοκρατικών στελεχών, αντιμετωπίζοντάς τις ωστόσο ως προσπάθεια απόδρασης από τον κυκλώνα που έχει χτυπήσει την παράταξη της Συγγρού.

«ΧΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ…». «Η ανακοίνωση της ΝΔ για το πόθεν έσχες δεν αποτελεί επίθεση κατά της κυβέρνησης. Είναι ευθεία επίθεση στο αρμόδιο θεσμικό όργανο της Βουλής, όργανο στο οποίο συμμετέχουν στέλεχος του κόμματος της ΝΔ και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Στην προσπάθειά τους να στρέψουν την ατζέντα μακριά από τα εσωτερικά τους προβλήματα και τις έριδες των υποψήφιων αρχηγών χάνουν τον αυτοέλεγχό τους» σχολίασε η Ολγα Γεροβασίλη.
Η κυβερνητική εκπρόσωπος δεν έκανε τυχαία αυτήν τη δήλωση. Το Μαξίμου καλύπτει και τον Γιώργο Σταθάκη, το όνομα του οποίου εμπλέκεται σε ανοιχτή υπόθεση με δήλωση πόθεν έσχες, και τον Αλέκο Φλαμπουράρη, που έκανε από νωρίς διευκρινιστικές δηλώσεις. Και αυτό διότι εγκαίρως ο υπουργός Οικονομίας ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στις δηλώσεις που κατέθεσε τα προηγούμενα χρόνια.
Ωστόσο, εκεί που το θέμα το συντηρούσε η υποψήφια με τη ΛΑΕ πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και της επιτροπής ελέγχου πόθεν έσχες Δέσποινα Χαραλαμπίδου έγινε ιδανικό πιάτο για να τροφοδοτήσει η ΝΔ τον αντιπολιτευτικό της ρόλο ξεφεύγοντας από τις έριδες και τις εντάσεις των τελευταίων ημερών. Το Μαξίμου είδε πλέον πίσω από τη συντονισμένη επίθεση της ΛΑΕ και μία προσπάθεια απλώματος του θέματος από την αξιωματική αντιπολίτευση, παραμονές της ψήφισης του μεγάλου πακέτου των προαπαιτούμενων.

Οι συνεννοήσεις μεταξύ των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων οδήγησαν στην απόφαση να υπάρξει απάντηση και από τον ίδιο τον υπουργό Ανάπτυξης διότι η Συγγρού στην ανακοίνωσή της μιλούσε για προβληματικά πόθεν έσχες και για εκατομμύρια που έκρυβαν υπουργοί, βάλλοντας εναντίον του ηθικού πλεονεκτήματος του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ως σημαία την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της διαπλοκής.

«ΚΟΥΙΖ;». Το θέμα πήρε διαστάσεις με τον πρόεδρο της ΝΔ και υποψήφιο αρχηγό Βαγγέλη Μεϊμαράκη να κάνει το πόθεν έσχες Σταθάκη σημαία στην ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο. «Τι γίνεται με αυτό το πόθεν έσχες; Θα μας απαντήσετε; Θα αφήσετε να σέρνεται σκιά σε όλους τους υπουργούς; Δεν αισθάνεται κάποιος την ανάγκη να πει «εγώ είμαι;» Κουίζ είναι;» προκάλεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την κυβέρνηση.

Λίγο νωρίτερα ο έτερος υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης καλούσε την κυβερνητική εκπρόσωπο να αναζητήσει ποιοι και με ποιον τρόπο εξαέρωσαν το υποτιθέμενο «ηθικό πλεονέκτημα» της Αριστεράς για να τονίσει ότι η ΝΔ δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν πόσω μάλλον από μία κυβέρνηση που επιλέγει τον δρόμο της συγκάλυψης και χάνεται στα σκοτεινά μονοπάτια των κρυμμένων πόθεν έσχες.

Στον χορό μπήκε και ο Αδωνις Γεωργιάδης ο οποίος από το πρωί χθες ζήτησε να διενεργηθεί εξεταστική επιτροπή (star) κατά του υπουργού Επικρατείας Αλέκου Φλαμπουράρη τονίζοντας μάλιστα ότι «τώρα αποδεικνύεται ότι είχε ψευδές πόθεν έσχες».

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΛΩΣΗ. Εκ των πραγμάτων ήρθε η δημόσια παρέμβαση του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης ο οποίος με δήλωσή του στο ΑΠΕ ανέφερε ότι και οι τρεις δηλώσεις πόθεν έσχες που έχει καταθέσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής είναι απόλυτα πλήρεις χωρίς να αποκρύβεται κανένα στοιχείο.
Ο υπουργός εξηγώντας τη σιωπή του υπενθυμίζει ότι ο νόμος απαγορεύει τη δημόσια συζήτηση επί του περιεχομένου των δηλώσεων πόθεν έσχες για τις οποίες δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Μετά τη συζήτηση όμως στα ΜΜΕ τόνισε: «Κρίνω σκόπιμο να δηλώσω τα εξής: Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχθηκα βουλευτής και υπέβαλα δήλωση πόθεν έσχες τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους. Η δήλωση αυτή ήταν πρώιμη και πιθανόν ατελής.

Αντίθετα, η δήλωση που υπέβαλα τον Σεπτέμβριο του 2013 ήταν πλήρης και περιελάμβανε όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά στοιχεία με το επίμαχο ποσό. Το ίδιο πλήρης ήταν και η δήλωση πόθεν έσχες που υπέβαλα το 2014. Αν και το θέμα είχε λυθεί με τις δύο δηλώσεις, με την ανάληψη των υπουργικών καθηκόντων μου θεώρησα σκόπιμο και κατά πλεονασμό να καταθέσω συμπληρωματική δήλωση τον Μάρτιο του 2015 που αφορά αποκλειστικά αυτήν του 2012 και απλώς επαναλαμβάνει τα στοιχεία που έχω καταθέσει ήδη από το 2013».