Οι τρεις ήρωες της παράστασης βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε μια ιδεατή βιτρίνα, η οποία τους προσδίδει κύρος, αλλά τους αφαιρεί κάθε διέξοδο φυγής. Στον ειδικά διαμορφωμένο Υπόγειο Χώρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, αναβιώνει η ιστορία της «Οικογένεια Τσέντσι» που γράφτηκε την άνοιξη του 2015. Πρόκειται για την πραγματική ιστορία από το ομώνυμο χρονικό του Σταντάλ και βασίζεται δραματουργικά στο θεατρικό έργο «Οι Τσέντσι» του Αρτώ. Στο πρώτο ανέβασμα του έργου, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τον Αρτώ στις 7 Μαΐου του 1935, η παράσταση κρίθηκε ως αποτυχία από κοινό και κριτικούς κι έμεινε στην σκηνή μόνο για 17 βράδια. Τον ρόλο του Κόμητα Τσέντσι ερμήνευε ο ίδιος ο Αρτώ, ο οποίος μετά την οικονομική καταστροφή του εγχειρήματος απογοητεύτηκε τόσο που αποφάσισε πως δε θα ξανασκηνοθετήσει για το θέατρο ποτέ. Τα πάθη της οικογένειας των Τσέντσι, τα φρικαλέα εγκλήματα του Κόμη Τσέντσι και η γενναία και τραγική αυτοθυσία της 16χρονης Βεατρίκης, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για κορυφαίους ποιητές, στοχαστές και ζωγράφους όπως ο Σέλλεϋ, ο Σταντάλ, ο Μοράβια, ο Αρτώ και η Αρτεμισία Τζεντιλέσκι. Ο τελευταίος απόγονος της οικογένειας, ο Φράνκο Τσέντσι, είναι σήμερα 57 ετών και ζει στη Ρώμη ως καλλιτέχνης. Τα περισσότερα έργα του αφορούν στη Βεατρίκη Τσέντσι, στην οποία αφιέρωσε και την μεγάλη του έκθεση το 2013 στην Acta International Gallery.

Ταυτότητα της παράστασης

«Οικογένεια Τσέντσι» Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206 , τηλ. 210-3418.579). Από 17 Οκτωβρίου 2015 στις 21.30.

Σύλληψη, σκηνοθεσία, μετάφραση πρωτότυπων κειμένων: Ιόλη Ανδρεάδη. Κείμενο: Ιόλη Ανδρεάδη και Άρης Ασπρούλης

Ερμηνεύουν: Μιλτιάδης Φιορέντζης (Κόμης Τσέντσι, Μπερνάρντο), Ελεάνα Καυκαλά (Μπαλαντέρ, Καμίλλο, Αντρέας, Ορσίνο, Λουκρητία) και Μαρία Προϊστάκη (Βεατρίκη).

Σκηνογραφία, κοστούμια: Δήμητρα Λιάκουρα

Ήχος: Ερατώ Α. Κρεμμύδα

Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα

Κατασκευές: Περικλής Πραβήτας & Βικτώρια Νταρίλα

Η «Οικογένεια Τσέντσι» κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από την «Κάπα Εκδοτική». Την έκδοση προλογίζει η ποιήτρια Γλυκερία Μπασδέκη.