Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις της Δύσης είναι η αξιοποίηση της τεχνολογικής καινοτομίας. Ο ιστορικός αυτός μετασχηματισμός θα συνεχίσει να κερδίζει έδαφος καθώς θα επεκτείνεται σε μέγεθος και έκταση. Ομως τα οφέλη δεν θα αξιοποιηθούν πλήρως αν οι κυβερνήσεις δεν λάβουν μέτρα ώστε να διασφαλίσουν ότι οι δυνάμεις αυτής της αλλαγής θα ενισχυθούν και θα μειωθούν οι αρνητικές επιπτώσεις που προκαλούνται.

Πολλές πολιτικές και οικονομικές δομές της Δύσης είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να αντιστέκονται στις ταχείες και βαθιές αλλαγές. Οταν προκύπτουν μεγάλες διαρθρωτικές προκλήσεις όπως συμβαίνει σήμερα, η αρχιτεκτονική των θεσμών στις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί πολλές φορές εμπόδιο.

Καθώς η μεταρρύθμιση παραδοσιακών θεσμών της Δύσης έχει σταματήσει, έχουν γίνει κινήσεις για να υπάρξουν εναλλακτικές: η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων για Υποδομές της Κίνας, για παράδειγμα, συναγωνίζεται την Παγκόσμια Τράπεζα και την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης. Η καλύτερη επιλογή που έχουν οι δυτικές κυβερνήσεις είναι να επιδιώξουν να γίνουν σταδιακές και όχι απότομες αλλαγές.

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν καλά σχεδιασμένες συμμαχίες του δημόσιου και του ιδιωτικού κλάδου, ειδικά όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των υποδομών. Μπορεί να χρησιμοποιηθούν μηχανισμοί που ενισχύουν τον συντονισμό μεταξύ κρατικών υπηρεσιών ώστε να εφαρμόζονται πιο γρήγορα οι πολιτικές που έχουν αποφασιστεί. Αν οι κυβερνήσεις θέλουν να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη από τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στις κοινωνίες τους, θα πρέπει να προσεγγίσουν το θέμα της υλοποίησης μεγάλων αλλαγών στους κόλπους τους με πιο ανοιχτό μυαλό. Σε διαφορετική περίπτωση, οι πολίτες των χωρών τους αλλά και οι ίδιες οι κυβερνήσεις θα μείνουν πίσω όσον αφορά την εξέλιξη.

Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης, διορισμένος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO