H γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να στηρίξει την ευρωπαϊκή πρόταση προκειμένου να ενταχθεί η Τουρκία στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών», οι πολίτες των οποίων έχουν λίγες ελπίδες να τους χορηγηθεί άσυλο στην Ευρώπη, δήλωσε την Τετάρτη ανώτατος αξιωματούχος στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Eνωσης συναντώνται στις Βρυξέλλες σήμερα Πέμπτη για να συζητήσουν τις στρατηγικές που θα υιοθετήσουν για να αντιμετωπίσουν τις μαζικές ροές προσφύγων που επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονται ζητήματα όπως η ενίσχυση της συνεργασίας με την Τουρκία και με άλλες χώρες που γειτνιάζουν με τη Συρία με στόχο να παραμείνουν τα εκατομμύρια των προσφύγων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ αναμένεται να επισκεφθεί την Τουρκία την Κυριακή για συνομιλίες με τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ενδειξη μεταστροφής της στάσης του Βερολίνου

«Θα μπορούσα να φανταστώ ότι σε ένα ευρύτερο πλαίσιο θα είχε νόημα να ενταχθεί η Τουρκία στον κατάλογο των ασφαλών χωρών» υπογράμμισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πιθανόν δίνοντας μια ένδειξη μεταστροφής της στάσης του Βερολίνου.

Η Γερμανία είχε κατά το παρελθόν εκφράσει επιφυλάξεις σχετικά με την πρόταση αυτή, επικαλούμενη κυρίως την κατάσταση στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και τη μεταχείριση της κουρδικής μειονότητας από τις αρχές.

Τις τελευταίες δεκαετίες σε πολλούς Κούρδους από την Τουρκία χορηγήθηκε άσυλο στην Γερμανία και σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η Αγκυρα είχε ζητήσει να ενταχθεί στον κατάλογο των «ασφαλών χωρών».

Η Γερμανία δεν αναμένει ότι θα υπάρξει μια απόφαση στην Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, προσέθεσε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι το ζήτημα θα τεθεί επί τάπητος στις συνομιλίες της Μέρκελ με τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου.