Διευκρινίσεις σχετικά με την χθεσινή του τοποθέτηση στη Βουλή και την πρόταση για μετατροπή του αδικήματος της εισιτηριοδιαφυγής από πταίσμα σε πλημμέλημα, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, έδωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γρηγόρης Δημητριάδης.

«Χθες συζητήθηκε για τις συγκοινωνίες Αθηνών ένα όραμα που έχουμε για να κάνουμε τον κόσμο να αγαπήσει τις συγκοινωνίες, όχι να τις ποινικοποιήσουμε, ένα σχέδιο δράσης το οποίο από πέρυσι είχαμε ετοιμάσει», είπε μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA».

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να βάλουμε φυλακή κανέναν» δήλωσε ο κ. Δημητριάδης υποστηρίζοντας ότι «εγώ επανέφερα το μόνιμο αίτημα των νομικών υπηρεσιών να επιστρέψουμε στο καθεστώς του 1994». Κατά τον ίδιο μάλιστα «και τότε κανείς δεν είχε πάει φυλακή». Επέμεινε, δε, ότι το πρόβλημα της εισιτηροδιαφυγής παραμένει μεγάλο κάνοντας λόγο για απώλειες 50 εκατ. ευρώ.

«Είχαμε πει ότι και η αποφυγή εισιτηρίων έπρεπε να γίνει πλημμέλεια αντί πταίσματος, όχι προφανώς για να τιμωρήσουμε αυστηρά κάποιον, αλλά απλά και μόνο για να περάσει ένα μήνυμα στην κοινωνία ότι οι αστικές συγκοινωνίες πρέπει να είναι βιώσιμες και ποιοτικές, αντί να τις κατασπαταλούμε» είχε πει την Τετάρτη ο κ. Δημητριάδης προκαλώντας την άμεση αντίδραση του πολιτικού προϊσταμένου του, υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.

«Ο πρόεδρος του ΟΑΣΑ, ο κ. Δημητριάδης πρότεινε να μετατραπεί από πταίσμα σε πλημμέλημα η χρήση των ΜΜΜ χωρίς εισιτήριο. Δηλαδή να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται από τρία ώς πέντε έτη όσοι χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς εισιτήριο. Δεν μπορώ να καταλάβω τέτοιου είδους προτάσεις. Εγώ λέω να τους εκτελούμε κιόλας. Δεν μπορώ να καταλάβω πως λένε τέτοια πράγματα άνθρωποι που είναι πολλά χρόνια στα μέσα μεταφοράς. Έχουν ευθύνη για το χάλι τους, έχουν ευθύνη για τους λαθροκυνηγούς. Έχουμε ευθύνη κι εμείς γιατί δεν τους έχουμε αλλάξει ακόμα. Αυτή ήταν και η πρόταση που μας έκαναν οι θεσμοί. Να αλλάξουμε τον ποινικό κώδικα» απάντησε ο υπουργός Μεταφορών προαναγγέλοντας την απομάκρυνση του επικεφαλής του ΟΑΣΑ.