Έναν χάρτη … επιστράτευσαν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας ενώπιον του οποίου συνεχίζεται η δίκη για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, προκειμένου ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ Γιώργος Ρώτας που συνέλαβε τον δράστη τη δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά να προσδιορίσει ακριβώς τα σημεία που βρισκόταν η ομάδα των συγκεντρωμένων Χρυσαυγιτών, έξω από την καφετέρια Κοράλλι.

Ο αστυνομικός, ο οποίος εξετάζεται για δεύτερη μέρα και απαντά σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, προσδιόρισε όχι μόνο το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Παύλος Φύσσας αλλά και πώς κινήθηκαν οι δράστες και οι αστυνομικοί που κλήθηκαν για να επέμβουν. Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Ρώτας κατέθεσε ότι η ομάδα των 20-30 ατόμων που ξέκοψε από τους 50 που βρίσκονταν απέναντι από την καφετέρια του δημιούργησε την εντύπωση πως ήξερε πού πηγαίνει και τι θα κάνει. «Εγώ εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα. Πιθανότατα, αυτοί να το είχαν προσχεδιασμένο».

Ο αστυνομικός κλήθηκε να εξηγήσει γιατί ο Γιώργος Ρουπακιάς δεν έφερε κάκωση στο σώμα του, σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, αν και όπως ο ίδιος είπε στο δικαστήριο «χτυπιόντουσαν με τον Παύλο Φύσσα». Ο κ. Ρώτας απάντησε: «Προφανώς δεν έφαγε καμία. Θα ήτανε καλός, μπορεί να γνώριζε κάποια πολεμική τέχνη».

Ο συνήγορος των αιγύπτιων αλλιεργατών ρώτησε τον αστυνομικό αν ξέρει να είχαν οι Χρυσαυγίτες ασυρμάτους. Ο μάρτυρας απάντησε ότι δεν γνωρίζει και ο συνήγορος έδειξε στο δικαστήριο φωτογραφία από το αρχείο του Πατέλη στην οποία μέλη της Χρυσής Αυγής φαίνεται να κρατάνε ασυρμάτους. Η επίκληση της φωτογραφίας και η ερώτηση προς τον μάρτυρα «τι είναι αυτό που κρατάνε» προκάλεσε διαμαρτυρίες από την πλευρά της υπεράσπισης. Μάλιστα, ο συνήγορος του Νίκου Μιχαλολιάκου ειρωνευόμενος είπε «να μας δείξει και φωτογραφίες από τη δράση του ΠΑΜΕ». Ακολούθως ο εκπρόσωπος των αιγύπτιων αλλιεργατών επικαλέστηκε άλλη φωτογραφία από το αρχείο Πατέλη όπου τρία μέλη της Χρυσής Αυγής φοράνε αλεξίσφαιρα γιλέκα. Ο αστυνομικός που κλήθηκε να απαντήσει τι είναι αυτά που φοράνε είπε ότι είναι γιλέκα που αν τοποθετηθεί στις ειδικές θήκες βαλλιστικό υλικό γίνονται αλεξίσφαιρα.

Ο μάρτυρας πρόσθεσε ότι δεν μπορούσαν να επέμβουν όταν εφτασαν στο σημείο γιατί «ήμασταν οκτώ άτομα έναντι πενήντα». «Θα πάω σε μια ομάδα 40-50 ατόμων που κρατάνε καδρόνια κι εμείς να είμαστε οκτώ άτομα; Ενημερώσαμε το κέντρο και το κέντρο μας είπε: παραμείνατε σε απόσταση και να δίνετε εικόνα. Άκουσα τον συνάδελφό μου Τσολακίδη να διαβιβάζει στο κέντρο πως κάποιοι είχαν σιδερογροθιές».

Αντιδράσεις από την πλευρά της πολιτικής αγωγής προκάλεσε η απαγόρευση, από την πρόεδρο Μαρία Λεπενιώτη, σειράς ερωτήσεων που αφορούσαν τις απομαγνητοφωνήσεις των συνομιλιών της ομάδας ΔΙΑΣ με το κέντρο της.

Απαντώντας σε αιτιάσεις της πολιτικής αγωγής ότι η αστυνομία δεν έκανε τίποτα για να αποτρέψει τη δολοφονία ο μάρτυρας απάντησε ότι «Οι εντολές του κέντρου ήταν να φύγουμε, να απομακρυνθούμε. Εμείς όμως μείναμε, ακολουθήσαμε τόσα άτομα και τελικά προχωρήσαμε και σε συλλήψεις».

Οι συνθήκες δολοφονίας του Παύλου Φύσσα βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερωτήσεων που δέχθηκε ο αστυνομικός και κατά τηνε ξέτασή του από τους συνηγόρους υπεράσπισης των κατηγορουμένων στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

«Οταν φώναξε ο Φύσσας καταλάβαμε τι είχε συμβεί δεν είδαμε μαχαίρωμα. Όλα είχαν ξεκινήσει πριν πάμε εμείς εκεί. Με μαχαίρωσε με μαχαίρωσε» φώναζε ο Φύσσας, είπε ο μάρτυρας θέλοντας να καταδείξει το χρονικό σημείο που αντιλήφθηκαν τι είχε συμβεί.

Ο συνήγορος του Γ. Ρουπακιά ζήτησε από τον αστυνομικό να πει πότε εκείνος κατάλαβε την σοβαρότητα της κατάστασης του Π. Φύσσα. «Τα πρώτα πέντε λεπτά ο Φύσσας ήταν όρθιος. Στη συνέχεια κάθισε και μετά από 15-20 λεπτά ( ενώ περίμενε το ασθενοφόρο) λιποθύμισε» είπε ο μάρτυρας .

Συνήγορος : Είχε ζωή όμως

Μάρτυρας: Δεν το ξέρω αυτό. Δεν ξέρω αν είχε πεθάνει ή πέθανε στο ασθενοφόρο. Οταν τον πήρε το ασθενοφόρο είχε λιποθυμήσει.

Λίγο νωρίτερα ο συνήγορος ρώτησε τον κ. Ρώτα αν έβλεπε «επαγγελματικά χτυπήματα ή δυο άτσαλους ανθρώπους να χτυπιούνται».

Μάρτυρας: Δεν θα μπορούσα να το καταλάβω αυτό .

Συνήγορος: Ήταν σε έξαλλη κατάσταση ο Φύσσας όταν πήγατε να τον απομακρύνουν, τι συνέβαινε;

Συνήγορος πολιτικής αγωγής: Ψυχορραγούσε, αυτό συνέβαινε.

Μάρτυρας: Σήκωνε την μπλούζα του και φώναζε, με μαχαίρωσαν, με μαχαίρωσαν.

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι υπεράσπισης επιχείρησαν να δώσουν τη δική τους εκδοχή σχετικά με τα άτομα που είχαν συγκεντρωθεί εκείνο το βράδυ της δολοφονίας στην περιοχή του Κερατσινίου.

Συγκεκριμένα οι συνήγοροι υπεράσπισης επανήλθαν στην περιγραφή που έκανε ο μάρτυρας για την ομάδα των ατόμων που είδε όταν έφτασε στην περιοχή, οι οποίοι ήταν , όπως είπε, Χρυσαυγίτες.

«Τα μαύρα μπλουζάκια , που λέτε ότι φορούσαν τα συγκεκριμένα άτομα τα φορούν και όσοι ακούνε χέβι μέταλ ή και οι χιπ χοπ;» , ρώτησε ο συνήγορος με νόημα για να παρέμβει η πρόεδρος παρατηρώντας «η συνολική εικόνα ταιριάζει με Χρυσαυγίτες, είπε ο μάρτυρας»

Μάρτυρας (προς τον συνήγορο): Πιθανολογείτε ότι αυτοί που έτρεχαν μετά τη δολοφονία ήταν χεβιμεταλάδες;

Πρόεδρος: Περιμένετε να διαβάσουμε την περιγραφή όπως την έχει δώσει …έχει πει λοιπόν ότι ήταν μαυροφορεμένοι με μούσια και κοντά μαλλιά.

Η παρέμβαση της προέδρου χρειάστηκε να γίνει άλλη μία φορά όταν συνηγόρος υπεράσπισης αποκάλεσε τον Γ. Ρουπακιά «φερόμενο δράστη» . «Κατηγορούμενο για τη δολοφονία θα λέτε» παρατήρησε η κ. Λεπενιώτη.

Όταν ο συνήγορος του Γ. Ρουπακιά πηρε στο λόγο είπε πως «οι λέξεις και ο χαρακτηρισμός δολοφονία και δολοφόνος δεν είναι νομικοί όροι» και υπέβαλε αίτημα να παρεμβαίνει η πρόεδρος καθώς όπως είπε «οφείλουμε να λέμε κατηγορούμενος και όχι δολοφόνος αφού υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας».

Πολιτική αγωγή: Ο ίδιος το λέει.

Συνήγορος υπεράσπισης: Ο ίδιος δεν λέει τίποτα.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015.