Ενα ενιαίο ασφαλιστικό Ταμείο, με ενιαίους κανόνες εισφορών – παροχών -που θα οδηγήσουν σε περικοπές συντάξεων–ατομικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς που θα οδηγούν σε εξατομικευμένες συντάξεις καθ;vς και μια εθνική – κοινωνική σύνταξη για τους φτωχούς πολίτες, προτείνει στο πόρισμα της, για το ασφαλιστικό, η επιτροπή σοφών.

Ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος – κατά την παρουσίαση του πορίσματος της Επιτροπής των Σοφών – δήλωσε ότι «θα ξεκινήσει κοινωνικός διάλογος την επόμενη εβδομάδα με βάση το πόρισμα και μέσα στον Νοέμβριο θα ψηφιστεί» το νέο Ασφαλιστικό.

«Η μεταρρύθμιση θα έχει πρόσημο μιας κυβέρνησης της αριστεράς», τόνισε ο ίδιος.

Ο υπ. Εργασίας δήλωσε ότι «υποστηρίζει τους ενιαίους κανόνες στο ασφαλιστικό» και πως «θα υπάρχει διαστρωματική μέριμνα» και «προστασία των χαμηλών συντάξεων». «Θα συνεδριάσουν τα αρμόδια όργανα» σε σχέση με το πόρισμα, δήλωσε ο ίδιος, συμπληρώνοντας πως «δεν συμφωνεί σε όλα τα επίπεδα» με το εν λόγω πόνημα.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «η εθνική σύνταξη να δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια» και «θα χρηματοδοτείται από φορολογία όχι από εισφορές», ενώ θα αποτελεί «μαξιλάρι που θα εγγυάται σε όλους» μία σύνταξη.

Τα Βασικά σημεία της πρότασης της επιτροπής σοφών είναι τα ακόλουθα:

– Μία εθνική – κοινωνική σύνταξη χρηματοδοτούμενη από τον κρατικό προϋπολογισμό.Η κοινωνική σύνταξη πρέπει να καθοριστεί σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να προστατεύει όσους δεν έχουν ένα συνεχή και πλήρη ασφαλιστικό βίο (ατυπικές μορφές απασχόλησης, διαστήματα ανεργίας).

Το ύψος της εθνικής σύνταξης δεν είναι δυνατόν να προσδιορίζεται με απόλυτους δημοσιονομικούς όρους, αλλά με κοινωνικούς δείκτες..

– Εθνικός φορέας κοινωνικής ασφάλισης με ένταξη σε αυτό όλων των φορέων κύριας, επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών.Όσον αφορά στις εισφορές προτείνονται ενιαία ποσοστά εισφορών και βάση υπολογισμού τους α) για κύρια σύνταξη, β) για επικουρική σύνταξη και γ) για εφάπαξ παροχές, με μόνη διάκριση αυτή σε μισθωτούς και αυτοτελώς απασχολούμενους. Η Επιτροπή τάσσεται κατά της κατάργησης των οριζόντιων περικοπών των συντάξεων.

-Εικονικοί λογαριασμοί καθορισμών εισφορών.Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με την Επιτροπή Σοφών πως ο εργαζόμενος συσσωρεύει σ’ έναν ατομικό λογαριασμό όλες τις εισφορές της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας. Οι ασφαλιστικές εισφορές που συγκεντρώνονται στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου, τοκίζονται με το παραπάνω εκάστοτε εικονικό επιτόκιο και σχηματίζουν το συνταξιοδοτικό κεφάλαιο.

– Ένα Κεφάλαιο για την κάλυψη των ελλειμμάτων του συστήματος.

Το κεφάλαιο αυτό θα τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, την περιουσία των Ταμείων, καθώς και από τους συμπληρωματικούς πόρους που θα μπορέσει να κινητοποιήσει το Κράτος, για την περίοδο μέχρι το 2050.πχ Ένας νέος τέτοιος πόρος μπορεί, να είναι μια εισφορά στους υψηλά αμειβόμενους ή ένας τραπεζικός φόρος ή ένας φόρος στις μεγάλες περιουσίες και γενικά ένας φόρος εκεί που συγκεντρώνεται, παρά την κρίση, ο πλούτος.

Επίσης, στο ταμείο θα μπορούσε να κατευθυνθεί η αποκατάσταση των ζημιών που υπέστησαν οι φορείς από το PSI, σημειώνει η Επιτροπή.