Την επόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφθεί τη Βρετανία. Με αφορμή αυτή την επίσκεψη, λοιπόν, είχε σχεδιαστεί να εκτεθεί στο Πανεπιστήμιο Ρενμίν του Πεκίνου ένα αντίγραφο μιας σπάνιας περγαμηνής της Μάγκνα Κάρτα. Ο αγγλικός καταστατικός χάρτης, που εκδόθηκε πριν από 800 ακριβώς χρόνια, περιλαμβάνει άλλωστε διατάξεις που συναντώνται και στο κινεζικό Σύνταγμα. Αλλά την τελευταία στιγμή οι Αρχές έκαναν πίσω. Προφανώς φοβήθηκαν ότι η Μάγκνα Κάρτα θα έβαζε ιδέες στους κινέζους φοιτητές. Κι έτσι, η περγαμηνή θα παραμείνει θαμμένη στο σπίτι του βρετανού πρεσβευτή.

Οι Κινέζοι μπορεί να έχουν κάνει μια επιτυχημένη επένδυση στον Πειραιά και οι δύο χώρες να προσβλέπουν στην ενίσχυση των σχέσεών τους στον τομέα του τουρισμού, αλλά το κινεζικό καθεστώς είναι ουσιαστικά δικτατορικό και το κομμουνιστικό κόμμα βαθιά διεφθαρμένο. Το κράτος δικαίου είναι ανύπαρκτο και όποιος τολμήσει να ζητήσει μια σταλιά δημοκρατία καταλήγει στη φυλακή. Τελευταίο θύμα είναι ο δικηγόρος Σου Τζιγιόνγκ, που καταδικάστηκε για «διατάραξη της δημόσιας τάξης» επειδή προσπάθησε να οργανώσει μια εκστρατεία για την αποκάλυψη του πλούτου των αξιωματούχων.

Διεφθαρμένο, αυταρχικό και ανελεύθερο είναι και το καθεστώς του Βλαντίμιρ Πούτιν στη Ρωσία. Οτιδήποτε αντίκειται στην επίσημη άποψη είναι εσφαλμένο, επικίνδυνο και πρέπει να καταπολεμηθεί. Τελευταίο παράδειγμα είναι η υπόθεση του μαλαισιανού Μπόινγκ, για το οποίο αποδείχθηκε ότι ο πύραυλος που το κατέρριψε ήταν ρωσικής κατασκευής και εκτοξεύθηκε από περιοχή που ήλεγχαν φιλορώσοι αντάρτες. Η αντίδραση της Μόσχας ήταν άμεση, απορριπτική και συνοδεύτηκε από τους γνωστούς χαρακτηρισμούς που αφθονούν σε όλες τις οργανωμένες προπαγανδιστικές υπηρεσίες.

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να εμπνευστεί από τέτοια καθεστώτα. Ακόμη και στην απευκταία περίπτωση εξόδου της από το ευρώ, πάλι με το ευρωπαϊκό άρμα θα ήταν συνδεδεμένη. Το επιβάλλουν η ιστορία της, οι παραδόσεις της, η δημοκρατία της, ακόμη και η γεωγραφική της θέση. Το κράτος δικαίου της μπορεί να είναι μακριά από το γερμανικό ή το βρετανικό, αλλά σε αυτά πρέπει να μοιάσει. Κι όποιος κυβερνήτης έχει αμφιβολίες για το τι πρέπει να κάνει, μπορεί πάντα να ανοίξει τη Μάγκνα Κάρτα.