Κίνητρα στις επιχειρήσεις με στόχο την επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές ζητά με επιστολή που απέστειλε στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ με επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο την οποία κοινοποιεί και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη, προτείνει σειρά ρυθμίσεων ώστε η χρήση καρτών στις συναλλαγές με εμπορικές επιχειρήσεις και επαγγελματίες να επεκταθεί, στο πλαίσιο της αύξησης της αποτελεσματικότητας του κράτους στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Συγκεκριμένα στις προτάσεις του για τις επιχειρήσεις περιλαμβάνονται:

-Η αξιοποίηση πόρων του νέου ΕΣΠΑ, για την επιδότηση του κόστους εγκατάστασης των τερματικών συσκευών αποδοχής καρτών (POS). Η δράση αυτή οφείλει να τεθεί σε άμεση προτεραιότητα, προκειμένου να δημιουργηθεί σε όλη τη χώρα η απαραίτητη υποδομή για την αποτελεσματική εφαρμογή των κινήτρων.

-Η εφαρμογή μειωμένου συντελεστή φορολογίας κερδών για το τμήμα των πωλήσεων που πληρώνεται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Το δημοσιονομικό κόστος ενός τέτοιου μέτρου μπορεί να αντισταθμιστεί πλήρως από τη μείωση των διαφυγόντων εσόδων, τόσο από τον ΦΠΑ όσο και από το φόρο εισοδήματος.

-Η μείωση του ύψους της προμήθειας ανά συναλλαγή που χρεώνουν οι τράπεζες, ειδικά στα μικρά καταστήματα. Η επιβάρυνση για τις τράπεζες θα είναι περιορισμένη, εφόσον θα υπάρξει επιμερισμός του κόστους σε μεγαλύτερο αριθμό επιχειρήσεων. Πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση μπορούν να ληφθούν και στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας Οδηγίας της Ε.Ε. για τις διατραπεζικές προμήθειες, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ μέχρι τα τέλη του έτους.

Αντίστοιχα, για τους καταναλωτές προτείνει :

- Το χτίσιμο του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους, βάσει των μη εγχρήματων συναλλαγών. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να προβλεφθεί σημαντική αύξηση του αφορολογήτου ορίου, εφόσον είτε το σύνολο είτε ένα συγκεκριμένο ύψος των δαπανών έχει πραγματοποιηθεί με χρήση καρτών. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό μέτρο κινητοποίησης των φορολογούμενων, οι οποίοι θα μπορούν να επιτύχουν μείωση του φόρου εισοδήματος και παράλληλα να απαλλαγούν από την υποχρέωση συγκέντρωσης έγχαρτων αποδείξεων.

- Παροχή έκπτωσης φόρου από δαπάνες που πραγματοποιούνται με χρήση καρτών. Το ποσοστό της έκπτωσης μπορεί να εξαρτάται από το είδος της επιχείρησης στην οποία γίνεται η συναλλαγή, με υψηλότερη έκπτωση σε κλάδους υπηρεσιών όπου παρατηρείται εκτεταμένη φοροδιαφυγή.

«Θεωρούμε ότι η προώθηση των συναλλαγών με κάρτες είναι ένα μέτρο απολύτως επιβεβλημένο, με βάση τη δημοσιονομική και οικονομική κατάσταση της χώρας.» αναφέρει ο κ. Μίχαλος προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει στη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων και τη θέσπιση γενναίων κινήτρων, τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τις επιχειρήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από