Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας θα δώσει πίσω κάτι σε όλους σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016. Εκτός από τις τράπεζες και τους καπνιστές.

Στον τελευταίο προϋπολογισμό που παρουσιάστηκε πριν από τις εθνικές εκλογές που θα γίνουν σε έξι μήνες, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν παρουσίασε σχέδια για φοροαπαλλαγές και αυξήσεις δαπανών συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ο Νούναν μείωσε μεταξύ άλλων τον ειδικό φόρο –τη βαριά έκτακτη εισφορά –που επιβαλλόταν σε όσους κέρδιζαν πάνω από 12.000 ευρώ τον χρόνο. Επίσης αυξάνονται οι συντάξεις και αυξάνεται για τους δικαιούχους το ποσό κοινωνικής πρόνοιας που χορηγείται τα Χριστούγεννα.

Αύξησε επίσης τον φόρο στα τσιγάρα –ήταν η μόνη αύξηση φορολογίας στον προϋπολογισμό –και επέκτεινε για άλλα πέντε χρόνια την υποχρέωση των τραπεζών να καταβάλλουν επιπλέον χρηματοπιστωτικό φόρο 150 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Δεν θεωρώ τις τράπεζες ως τον αποδιοπομπαίο τράγο, αλλά εξακολουθούν να χρωστούν χρήματα στον ιρλανδό φορολογούμενο» είπε. Η Ιρλανδία έδωσε 64 δισ. ευρώ για να διασώσει τις τράπεζες της χώρας, με αποτέλεσμα να βυθιστεί στη μεγαλύτερη κρίση της ιστορίας της.

Με αφορμή την παρουσίαση του προϋπολογισμού, δηλώσεις έκανε και ο υπουργός Δημοσίων Δαπανών της Ιρλανδίας Μπρένταν Χόουλιν, ο οποίος έδωσε πιο πολιτική χροιά. «Ποιος μιλάει τώρα για τον ΣΥΡΙΖΑ;» ήταν το ερώτημα που έθεσε αναφερόμενος στην προσπάθεια της κυβέρνησης να επανεκλεγεί.

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας κατά την παρουσίαση του προϋπολογισμού υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να πειθαρχεί δημοσιονομικά, σηματοδοτώντας τη διαφορά με το χάος που επικράτησε στην Ελλάδα μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου. Το Δουβλίνο, που βλέπει αριστερά κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Σιν Φέιν να έχουν αυξήσει τη δύναμή τους, θέλησε να επιστρέψει στους φορολογουμένους της Ιρλανδίας κομμάτι από τη μεγάλη οικονομική ανάπτυξη που γνωρίζει σήμερα η χώρα.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το κόμμα του πρωθυπουργού Εντα Κένι, το Fine Gael, θα λάβει το 28% των ψήφων. Το Εργατικό Κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση φαίνεται ότι θα λάβει ποσοστό 10%. Στις εκλογές του 2011 τα δύο αυτά κόμματα είχαν λάβει το 55% των ψήφων.

© Bloomberg News