Ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο πολυνομοσχέδιο άφησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι γίνεται συζήτηση με τα τεχνικά κλιμάκια και όπου είναι δυνατό θα γίνονται βελτιώσεις.

«Αυτό το νομοσχέδιο, δεν έρχεται με ΜΑΤ στο Σύνταγμα, με συγκρούσεις. Χθες κατατέθηκε αίτημα να μιλήσουν 39 φορείς στις επιτροπές. Όπου χρειάζεται, θα κάνουμε αλλαγές. Ακόμα και αυτή τη στιγμή, συζητούμε με τα τεχνικά κλιμάκια και όπου μπορούμε θα κάνουμε βελτιώσεις» είπε στον ΑΝΤ1.

«Σε ό,τι αφορά το θέμα του ΕΝΦΙΑ στα δωμάτια. Δεν είμαστε ευτυχισμένοι για την φορολογική πολιτική που ακολουθούμε. Είμαστε αναγκασμένοι να προβούμε σε ορισμένες φορολογικές ρυθμίσεις. Έχουμε να υλοποιήσουμε έναν νόμο, τον 43/36, να ανακεφαλαιώσουμε τις τράπεζες για να έχουμε χρηματοδότηση».

Όπως επισήμανε, «πολλά μέτρα από τα οποία είναι μπροστά μας, είναι μέτρα αναγκαστικά. Δεν είναι πολιτική της κυβέρνησης».

«Σεπτέμβρη του 2009 είχαμε 30 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές, Σεπτέμβρη του 2015 έχουμε 90 δισ. ληξιπρόθεσμες οφειλές. Δεν έχει νόημα να βάζουμε άλλους φόρους αν δεν εισπράττουμε», είπε ακόμα ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε:

«Αυτή η πολιτική που ακολουθούμε δεν είναι η κυβερνητική μας πολιτική. Δεν είναι στην πολιτική μας λογική. Το ποιες ρυθμίσεις πρέπει να ακολουθηθούν, πρέπει να είναι αποτέλεσμα αντικειμενικών κριτηρίων».

Φόροι για τα ενοίκια

Την ίδια ώρα και μετά το σάλο που προέκυψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πήρε πίσω τους φόρους για τα ενοίκια. Ωστόσο, τώρα αναζητά 200 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση απέσυρε την σχετική διάταξη για την αύξηση των φορολογικών συντελεστών των ενοικίων από το πολυνομοσχέδιο. Ο κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα.

Παρόλα αυτά η διάταξη έχει ήδη εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού με αποτέλεσμα η απόσυρση του μέτρου να στοιχίζει περίπου 200 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι άγνωστο πως θα καλυφθούν.

Επιπλέον οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου δεν ξεκαθάριζαν το τι μέλλει γενέσθαι με τα ανείσπραχτα ενοίκια. Έτσι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν θα φορολογούνται και δεν θα εκχωρούνται στο κράτος. Ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει νέα διευκρινιστική διάταξη μετά από συνεννόηση με τους θεσμούς.

«Το νομοσχέδιο ορθολογικοποιεί τα πρόστιμα με στόχο την αύξηση της εισπραξιμότητας των προστίμων. Αυτή είναι η ουσία και γι’ αυτό πετάτε την μπάλα έξω», υπογράμμισε την Τρίτη στη Βουλή απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση, προσθέτοντας ότι τώρα ο φορολογικός μηχανισμός ελέγχει τις υποθέσεις του 2001 και ότι δεκάδες χιλιάδες περιπτώσεις παραγράφονται στα τέλη του έτους.

Ο κ. Αλεξιάδης έδωσε απαντήσεις σε πολλά σημεία της κριτικής που κάνει η αντιπολίτευση, αλλά, όπως ο ίδιος επεσήμανε, και τα μέσα ενημέρωσης που «δημιουργούν κλίμα».

«Το νομοσχέδιο έρχεται να υλοποιήσει τις διατάξεις της συμφωνίας. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά αυτή είναι η συμφωνία. Περιμένουμε την δική σας αντιπρόταση. Εσείς πιέζατε την κυβέρνηση να πει «ναι» σε όποια συμφωνία και να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα και τώρα λέτε να μην ψηφιστεί;», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.