Νέα αύξηση κατέγραψαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Αύγουστο, διαμορφούμενα στα 5,91 δισ. ευρώ, από 5,7 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου και 3,7 δισ. ευρώ στις αρχές τους έτους.

Ειδικότερα τα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες ανήλθαν τον Αύγουστο στα 5,105 δισ. ευρώ, από τα 4,955 δισ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο, ενώ τον ίδιο μήνα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων προς τον ιδιωτικό τομέα ανήλθαν σε 809 εκατ. ευρώ, έναντι 781 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Αυτά προκύπτουν από τα μηνιαία στοιχεία για την πορεία των μεγεθών της Γενικής Κυβέρνησης που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κρατικού προϋπολογισμού προς τον ιδιωτικό τομέα ανέρχονταν τον Αύγουστο σε 728 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση από τα 753 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο.

Οι οφειλές τω Λοιπών Νομικών Προσώπων του δημοσίου ανέρχονταν σε 264 εκατ ευρώ έναντι 251 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε 317 εκατ. ευρώ έναντι 316 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Οι μεγαλύτερες οφειλές προς τους ιδιώτες αφορούν τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης όπου χρωστούσαν τον Αύγουστο 2,571 δισ. ευρώ, έναντι 2,457 δισ. ευρώ τον Ιούλιο και των νοσοκομείων με οφειλές 1,225 δισ. ευρώ έναντι 1,179 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Σε ό,τι αφορά την πορεία του προϋπολογισμού, τα στοιχεία του υπουργείο Οικονομικών δείχνουν πρωτογενές πλεόνασμα 2,61 δισ. στο διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2015, από 2,43 δισ. που ήταν στην αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αντίθετα επιδείνωση καταγράφει η κατάσταση των Ασφαλιστικών Ταμείων, τα οποία καταγράφουν πρωτογενές έλλειμμα 598 εκατ. ευρώ φέτος, έναντι πλεονάσματος 206 εκατ. ευρώ πέρσι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από