Το δικό τους τελεσίγραφο έστειλαν οι κάτοικοι του χωριού Σόπιτς, νότια του Βελιγραδίου, προκειμένου να επισκευαστεί η εκκλησία τους. Με την επιστολή τους στον πατριάρχη Σερβίας ξεκαθάρισαν ότι αν δεν ληφθούν μέτρα, θα αλλαξοπιστήσουν ώστε να προστατευθεί καλύτερα -βάσει νόμου- η πίστη τους.

«Αν δεν λάβουμε την στήριξή σας, θα αναγκαστούμε να ασπαστούμε μαζικά το Ισλάμ, ώστε να προστατευθούν καλύτερα οι εγκαταστάσεις, όπως ορίζει η νομοθεσία. Ο Ιησούς Χριστός, πάντως, θα ζει για πάντα στις καρδιές μας» γράφουν, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στον σερβικό δικτυακό τόπο «Alo».

Η φασαρία ξεκίνησε τον περασμένο Ιούλιο, όταν οι δυνατοί άνεμοι γκρέμισαν το καμπαναριό της εκκλησίας, η οποία είχε χτιστεί πριν από 150 χρόνια.

Ο τοπικός ιερέας Μίρκο Τέσιτς θεωρεί ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το γκρέμισμα του ναού και το χτίσιμο ενός νέου.

Ομως, ο Πρέντραγκ Λαζάρεβιτς που είχε την πρωτοβουλία της επιστολής, είπε στο Radio Sarajevo ότι ως επαγγελματίας γεωλόγος, δεν διαπιστώνει να υπάρχει πρόβλημα ολοκληρωτικής κατάρρευσης από κατολίσθηση.

«Δεν είμαστε εναντίον της ανέγερσης νέου ναού, ας χτιστούν και πέντε καινούργιοι. Δεν θέλουμε όμως να κατεδαφιστεί η συγκεκριμένη εκκλησία. Ας προστατέψουμε αυτό που είχαμε» συμπλήρωσε.