Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο τείνουν να γίνουν παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών F-16 εν μέσω των ρωσικών επιδρομών στη Συρία. Το τουρκικό Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι από επίγεια συστήματα αεράμυνας στη Συρία στοχοποιήθηκαν μαχητικά την Κυριακή, υπογραμμίζοντας ότι «δόθηκε η κατάλληλη απάντηση».

Υπό το φως συνεχών παρενοχλήσεων, το ΝΑΤΟ έχει διαμηνύσει ότι στέκεται αλληλέγγυο προς την Τουρκία και είναι έτοιμο να την υπερασπιστεί έναντι της όποιας απειλής από την Ρωσία, στηλιτεύοντας ταυτόχρονα την εμπλοκή της Μόσχας στο Συριακό και καλώντας την σταματήσει να υποστηρίζει το καθεστώς του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η Συμμαχία αμφισβητεί τις επίσημες ρωσικές εξηγήσεις περί «ατυχήματος» για την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου που σημειώθηκε προ ημερών.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κατηγόρησε εκ νέου τη Δευτέρα τη Μόσχα πως με την στρατιωτική της εμπλοκή προς υποστήριξη του Άσαντ επιτείνει τη σύγκρουση. «Η Ρωσία θα έπρεπε να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στην καταπολέμηση της ISIS» υπογράμμισε.

Η έναρξη των ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών στη Συρία έχει ανοίξει νέο μεγάλο μέτωπο αντιπαράθεσης με την Δύση, κατά την οποία πραγματικός στόχος του Βλαντιμίρ Πούτιν δεν είναι το Ισλαμικό Κράτος άλλα η στρατιωτική υποστήριξη του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ έναντι των αντικαθεστωτικών οργανώσεων.