Θα μιλήσει ή δεν θα μιλήσει; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί πλέον την πολιτική σκηνή στην Ιταλία μετά την παραίτηση του δημάρχου της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο, ο οποίος βαρύνεται με λουκούλλεια γεύματα με συνδαιτυμόνες συγγενείς και φίλους, τα οποία στοίχισαν στην τσέπη της Αιώνιας Πόλης περισσότερα από 20.000 ευρώ. Ο Μαρίνο εξαναγκάστηκε σε παραίτηση στο τέλος της περασμένης εβδομάδας καθώς έχασε τη στήριξη τόσο της παράταξής του στο δημοτικό συμβούλιο όσο και του Δημοκρατικού Κόμματος με την –έστω και μερική –υποστήριξη του οποίου είχε εκλεγεί.

Η εκλογή του τον Ιούνιο του 2013, ωστόσο, είχε χαιρετιστεί από το σύνολο της Κεντροαριστεράς, αφού ο δήμαρχος από τον οποίο έπαιρνε τη σκυτάλη ήταν ο μεταφασίστας Τζάνι Αλεμάνο. Δύο χρόνια από τότε, ο Μαρίνο παραιτείται εν μέσω ενός σκανδάλου, τα υλικά του οποίου είναι η διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και τα παιδαριώδη ψέματα: όταν αποκαλύφθηκε το υπέρογκο κόστος των δείπνων, ο παραιτηθείς δήμαρχος ισχυρίστηκε ότι οι συνδαιτυμόνες του ήταν πρόσωπα όπως ο πρόξενος του Βιετνάμ. Τον ισχυρισμό, ωστόσο, διέψευσε ο ίδιος ο πρόξενος, ενώ ιδιοκτήτης ενός από τα πιο ακριβά εστιατόρια της Ρώμης αποκάλυψε ότι το επίσημο πρόσωπο με το οποίο ο Μαρίνο είχε ισχυριστεί ότι συνέτρωγε ένα βράδυ ήταν απλώς η σύζυγός του.

Ο παραιτηθείς δήμαρχος δηλώνει τώρα ότι θα αποκαλύψει πρόσωπα και πράγματα σχετικά με τα έργα και τις ημέρες του στη Ρώμη. Γιατί δεν είναι μόνο τα λουκούλλεια γεύματα που αφήνουν σκιές, αλλά και τα συμβόλαια για την κατασκευή προσφυγικών κέντρων, στα οποία φαίνεται να εμπλέκεται το οργανωμένο έγκλημα.

Ο Αρειανός

Το παρατσούκλι του Μαρίνο ήταν Μαρτσιάνο –Αρειανός. Και του το είχαν χαρίσει οι κάτοικοι της Ρώμης επειδή «δεν καταλάβαινε την πόλη τους».