«Βατικανό – Γαλλία 1-0». Η γαλλική «Λιμπερασιόν» επιστράτευσε λίγο ποδοσφαιρικό πνεύμα για να περιγράψει το τέλος ενός διπλωματικού μπρα ντε φερ ανάμεσα στην Αγία Εδρα και το Παρίσι που κρατά από τον περασμένο Ιανουάριο και αφορά το πρόσωπο του Λοράν Στεφανινί. Το σκορ όμως δεν αποτυπώνει ακριβώς την εικόνα του αγώνα: γιατί εάν το Βατικανό πέτυχε να μην καλύψει τη θέση του πρεσβευτή της Γαλλίας ο Στεφανινί, το Παρίσι αποφάσισε να αφήσει κενή τη θέση τουλάχιστον ώς το 2017, οπότε λήγει η θητεία του Φρανσουά Ολάντ στο Ελιζέ.

Για τον γάλλο πρόεδρο, ο Λοράν Στεφανινί ήταν ο «κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση». Πιστός καθολικός, σήμερα επικεφαλής του πρωτοκόλλου στο προεδρικό μέγαρο και με αναγνωρισμένη πείρα στο πεδίο της διπλωματίας, ο Στεφανινί είχε όλα τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα για να εκπροσωπήσει τη Γαλλία στην Αγία Εδρα. Η αντίστροφη μέτρηση ωστόσο –ή μάλλον το μπρα ντε φερ –άρχισε όταν πριν από μερικούς μήνες αποκαλύφθηκε ότι ο υποψήφιος πρεσβευτής ήταν ομοφυλόφιλος. Η αποκάλυψη, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, είχε γίνει από το γαλλικό περιβάλλον των σκληροπυρηνικών καθολικών. Και ήταν αρκετή για να προκαλέσει πολικό ψύχος στις σχέσεις του Βατικανού με τη «μεγαλύτερη αδελφή της Καθολικής Εκκλησίας», που είναι ακριβώς η Γαλλία.

Οι πάγοι δεν έλιωσαν ούτε όταν ο Στεφανινί μετέβη προσωπικά στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Πάπα. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο. Ο γάλλος διπλωμάτης και ο αργεντινός ποντίφικας μίλησαν και προσευχήθηκαν μαζί επί σαράντα ολόκληρα λεπτά. Μετά τη συνάντηση, η Αγία Εδρα άφησε να εννοηθεί ότι το πρόβλημα δεν ήταν η ομοφυλοφιλία του Στεφανινί αλλά η παραβίαση από το Παρίσι ενός πολύ βασικού κανόνα της διεθνούς διπλωματίας: πρώτα θα πρέπει να συμφωνήσει το κράτος όπου θα υπηρετήσει ο πρεσβευτής με το πρόσωπο και μετά να ανακοινωθεί το όνομά του. Στην περίπτωση του Στεφανίνι, ωστόσο, ο διορισμός του είχε γίνει γνωστός από δημοσίευμα της «Φιγκαρό» ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο. Με άλλα λόγια, η επίσημη δικαιολογία είναι ότι το όνομα «κάηκε» εξαιτίας της δημοσιοποίησής του.

Το μπρα ντε φερ συνεχίστηκε ολόκληρο το καλοκαίρι. Στις αρχές του περασμένου Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν είχε διαμηνύσει στο Ελιζέ ότι το θέμα για την Αγία Εδρα παρέμενε «ανοιχτό» ξεκαθαρίζοντας εμμέσως ότι ο Στεφανινί ήταν περίπου persona non grata. Από τότε οι επαφές συνεχίστηκαν από διπλωματικά κανάλια. Λύση, όμως, δεν βρέθηκε, ενώ στο μεταξύ προκύπτουν διάφορες υποχρεώσεις: στις 18 του μήνα ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζενέβ θα παραστεί σε θρησκευτική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Βατικανό για δύο μακαριστούς γάλλους επισκόπους. Θα μπορούσε αυτή η επίσκεψη να πάει το ματς στην παράταση; Είναι σχεδόν απίθανο, σημειώνει ο εκκλησιαστικός συντάκτης της «Ρεπούμπλικα». Οσο ανυποχώρητος είναι ο Πάπας Φραγκίσκος άλλο τόσο εμμένει στη θέση του ένας γάλλος συνονόματός του.

Η επίσκεψη

Στο κενό φαίνεται να πέφτει και το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης στη Γαλλία του προκαθημένου της Καθολικής Εκκλησίας Πάπα Φραγκίσκου, τον οποίο το γαλλικό περιοδικό «Λε Πουάν» ανακήρυξε πρόσφατα τον «πιο ισχυρό άνθρωπο στη Δύση».