Τη στιγμή που ο αριθμός των νεκρών από τις ισχυρές εκρήξεις που έγιναν το πρωί του Σαββάτου στην Άγκυρα αυξάνεται, η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί τους Κούρδους για επίθεση, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει ότι στόχος ήταν τα μέλη του.

«Υπάρχουν πολύ ισχυρές ενδείξεις ότι αυτή η επίθεση διαπράχθηκε από δύο βομβιστές αυτοκτονίας» είπε ο Νταβούτογλου σε δημοσιογράφους.

«Αυτή η επίθεση δεν είχε ως στόχο μονάχα μια ομάδα ανθρώπων που ήθελε να συμμετάσχει σε μια συγκέντρωση ή μια πολιτική ομάδα, αλλά στοχοθέτησε το λαό μας» προσέθεσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας.

Ο ίδιος σχολίασε ότι καθώς η χώρα οδεύει προς τις εκλογές, μια τέτοια επίθεση στοχοθετεί απευθείας τη δημοκρατία, τα δικαιώματά και τις ελευθερίες του λαού.

«Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία από τις πλέον οδυνηρές τρομοκρατικές ενέργειες στην ιστορία της Δημοκρατίας μας» σημείωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός και κατήγγειλε τους δράστες ως «εχθρούς της Ανθρωπότητας». Ο κ. Νταβούτογλου επισήμανε ότι προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Υπέδειξε ωστόσο ως ενδεχόμενους δράστες την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, τους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την οργάνωση της άκρας αριστεράς Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Κόμμα-Μέτωπο (DHKP- C) επισημαίνοντας ότι οι έρευνες συνεχίζονται.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου καταφέρθηκε και εναντίον του επικεφαλής του κουρδικού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς, τον οποίο κατηγόρησε ότι φέρει ευθύνη για τη διπλή βομβιστική επίθεση στην Άγκυρα.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) υποστηρίζει από την πλευρά του ότι στόχος της διπλής βομβιστικής επίθεσης ήταν τα μέλη του. Παράλληλα κατήγγειλε ότι αστυνομικές δυνάμεις εμπόδιζαν την έλευση ασθενοφόρων στο σημείο της τραγωδίας, προκειμένου να ανεβεί ο αριθμός των θυμάτων.

«Λίγο μετά την έναρξη της πορείας, γύρω στις 10.04 (τοπική ώρα) σημειώθηκαν δύο βομβιστικές επιθέσεις εν μέσω του μπλοκ του HDP. Για τον λόγο αυτό, θεωρούμε ότι ο κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν το HDP», ανέφερε το κόμμα σε ανακοίνωσή του.

«Πολλοί από τους τραυματίες είναι σε πολύ βαριά κατάσταση και για αυτό υπάρχει ο φόβος ότι ο αριθμός των νεκρών μπορεί να αυξηθεί», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είμαστε αντιμέτωποι με ένα κράτος μαφία, ένα κράτος δολοφόνο», σχολίασε ο αρχηγός του φιλοκουρδικού Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών Σελαχατίν Ντεμιρτάς.

Tουλάχιστον 68 νεκροί και 128 τραυματίες από εκρήξεις σε πορεία ειρήνης στην Αγκυρα

Τουλάχιστον 86 νεκροί και 128 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός από τη διπλή έκρηξη που συγκλόνισε το πρωί του Σαββάτου το κέντρο της Αγκυρας, ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.

Η έκρηξη σημειώθηκε έξω από τον μεγαλύτερο σιδηροδρομικό σταθμό της τουρκικής πρωτεύουσας, όπου κόσμος είχε συγκεντρωθεί για να πραγματοποιήσει πορεία υπέρ της ειρήνης, μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Τα αίτια της διπλής αυτής έκρηξης δεν έχουν διευκρινιστεί, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, μπορεί να οφείλεται σε επίθεση αυτοκτονίας.

«Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε τα αίτια της έκρηξης και να δώσουμε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα της έρευνάς μας το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε κυβερνητική πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Η συγκέντρωση υπέρ της ειρήνης είχε προγραμματιστεί στο μέρος όπου σημειώθηκε η διπλή έκρηξη, έπειτα από κάλεσμα συνδικάτων και πολιτικών κομμάτων της αριστεράς καθώς και του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος στη χώρα, του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP).

«Ακούσαμε μια μεγάλη και μια μικρή έκρηξη και επικράτησε πανικός. Στη συνέχεια είδαμε πτώματα να κείτονται στην πλατεία του σταθμού. Μια διαδήλωση υπέρ της ειρήνης μετατράπηκε σε σφαγή. Δεν μπορώ να το καταλάβω», είπε ο 52χρονος Αχμετ Ονεν που έφευγε από το σημείο αυτό μαζί με τη σύζυγό του.

Ρεπόρτερ του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στο σημείο είδε τουλάχιστον 15 πτώματα να κείτονται στο έδαφος και να έχουν καλυφθεί από σημαίες, ενώ κηλίδες αίματος και ανθρώπινα μέλη είναι διάσπαρτα στο δρόμο.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είδαν πολλούς νεκρούς να κείτονται στο έδαφος.

Η διπλή αυτή έκρηξη σημειώνεται σχεδόν τρεις μήνες μετά την επίθεση αυτοκτονίας, που οι αρχές απέδωσαν στην τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, από την οποία 32 υποστηρικτές του κουρδικού ζητήματος έχασαν τη ζωή τους.