Οι δυσκολίες για τις ΚΑΕ που συμμετέχουν στην Basket League Σκρατς, χωρίς αμφιβολία ήταν μεγάλες και πρωτόγνωρες καθώς τα capital controls προκάλεσαν επιπλέον εμπόδιο για την προσέλκυση μπασκετμπολιστών από τη διεθνή αγορά. Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως ο ΕΣΑΚΕ φρόντισε να έχει συνάντηση με τον υφυπουργό Αθλητισμού Σταύρο Κοντονή και πρώην αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα προκειμένου να βρεθεί διέξοδος και να μπορούν οι ΚΑΕ ΚΑΟΔ να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των παικτών. Η ΚΑΕ που δεν μπορούσε να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις, αποχώρησε με τη σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης που επέδειξε όλα τα χρόνια που αγωνιζόταν στην Α1 για να πάρει τη θέση της η ΚΑΕ Λαύριο.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ. Παράλληλα η Λίγκα κατόρθωσε να διατηρήσει υψηλό το ποσό από τον χορηγό του πρωταθλήματος, ενώ και τα τηλεοπτικά δικαιώματα με τον ανταγωνισμό των δύο συνδρομητικών καναλιών και την κυριαρχία του OTE TV έναντι του Novasports στις ξένες διοργανώσεις, παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα. Το Nova που εξασφάλισε το πακέτο των ομάδων πλην των τριών μεγάλων και με ξεχωριστό συμβόλαιο τους αγώνες του Παναθηναϊκού, αναβαθμίζει το «προϊόν» με εκπομπές «λεπτό προς λεπτό», καθιερώνει μπασκετική ώρα το Σάββατο (17.00) και το κυριότερο αύξησε τα έσοδα των ομάδων κατά 10% σε σχέση με τα 1.950.000 ευρώ που έδινε πέρυσι. Ο επιμερισμός των περίπου 2.150.000 ευρώ γίνεται με βαθμολογικά κριτήρια. Ο Παναθηναϊκός παρέμεινε στο ποσό που είχε πέρυσι (1-1,1 εκατ. ευρώ), κάτι που αντιστοίχως εισπράττει ο Ολυμπιακός από τον OTE TV ο οποίος καταβάλλει επίσης γύρω στα 400.000 ευρώ στην ΑΕΚ για τους αγώνες της στο ΟΑΚΑ και πρέπει να τονιστεί πως κάνει πρωτότυπες παραγωγές για τα ματς μπάσκετ.

ΟΙ ΧΟΡΗΓΙΕΣ. Συνολικά υπολογίζεται ότι γύρω στα 5 εκατ. ευρώ θα μπουν στην Α1 και θα προέρχονται από τα δύο συνδρομητικά κανάλια, ενώ οι ομάδες έχουν λαμβάνειν και από τη χορηγία του ΟΠΑΠ (Σκρατς). Οι 12 έχουν περίπου 2,5 εκατ. ευρώ από τον χορηγό του πρωταθλήματος, ενώ οι δύο μεγάλοι αποτελούν ξανά εξαίρεση καθώς έχουν συνάψει αποκλειστικές συμφωνίες. Ο Παναθηναϊκός προσφάτως ανακοίνωσε την ανανέωση με το stoiximan.gr (έναντι ποσού που υπολογίζεται περί το 1,2 εκατ. ευρώ) και ο Ολυμπιακός έχει πολυετή συμφωνία με το Σκρατς (για περίπου 1,3 εκατ. ευρώ).

Συνολικά, είναι σαφές ότι το πρωτάθλημα έχει μικρή αύξηση εσόδων, κάτι που αποτυπώνεται και στα μπάτζετ των ομάδων, όπου επίσης ο υπολογισμός γίνεται κατά προσέγγιση.

Η δυναμική επιστροφή της ΑΕΚ, με τη σημαντική οικονομική στήριξη από τον Μάκη Αγγελόπουλο, η είσοδος του φιλόδοξου Νίκου Λάσκαρη στον Αρη αυξάνουν τα ποσά που κυκλοφορούν στο μπάσκετ για τα μπάτζετ των ομάδων, ενώ συμπαρασύρουν και τον ΠΑΟΚ που έχει βρει οικονομική ενίσχυση από τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος δεν επιθυμεί να εμπλακεί ενεργά με το μπάσκετ, αλλά έχει αναλάβει τη στήριξη της ομάδας οικονομικά (για αυτό η ΚΑΕ πρότεινε στον ιδιοκτήτη της ΠΑΕ να εκμεταλλευτεί όπως επιθυμεί το γήπεδο στην Πυλαία!).

ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΟΣ Ο ΠΑΟ. Το μεγαλύτερο μπάτζετ εκτιμάται πως το έχει ο Παναθηναϊκός καθώς τα ποσά που ξοδεύονται για παίκτες και προπονητικό τιμ υπολογίζονται γύρω στα 8-9 εκατ. ευρώ. Ακολουθεί ο Ολυμπιακός με περίπου 7-8 εκατ. ευρώ παρότι διατηρεί το μεγαλύτερο συμβόλαιο της Α1 με τον Σπανούλη να διανύει τον τρίτο χρόνο του τριετούς συμβολαίου του έναντι 7,2 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο συμβόλαιο του Παναθηναϊκού ανήκει στον Νικ Καλάθη που θα εισπράξει περίπου 6,2 εκατ. δολάρια για τρία χρόνια, ενώ γύρω στο εκατομμύριο είναι το συμβόλαιο του Ραντούλιτσα και κοντά στα 650.000 δολάρια του Χάκετ.

Το τρίτο μπάτζετ της Α1 φαίνεται να ανήκει στην ΑΕΚ (περί τα 2,5 εκατ. ευρώ) που έχει μεγάλο συμβόλαιο με τον Μαυροκεφαλίδη (550.000 ευρώ) και ακολουθούν Αρης (900.000 ευρώ), ΠΑΟΚ (700.000 ευρώ) και οι λοιπές ομάδες από 500.000 έως 300.000 ευρώ.