Ακολουθώντας τον «δρόμο της ευγένειας» –αυτό σημαίνουν τα συνθετικά της λέξης Judo, στο οποίο κατέχει τη μαύρη ζώνη! –ο θηριώδης (1,92 μ.) τερματοφύλακας γνώρισε αρκετές απογοητεύσεις, αλλά είχε πάντα τον τρόπο να βγαίνει πιο δυνατός.

«Ο Ρομπέρτο γελάει τελευταίος» ήταν ο τίτλος της αθλητικής εφημερίδας της Πορτογαλίας «O Jogo» αποτυπώνοντας τη μεγαλειώδη εμφάνιση του 28χρονου άσου στο 1-0 επί της Μπενφίκα, που ξεκλείδωσε την πρόκριση στη φάση των 16 του Τσάμπιονς Λιγκ στην πρώτη σεζόν του στον Ολυμπιακό. Ηταν και μια μικρή συγγνώμη για όσα είχε ακούσει ο Ισπανός κατά τη θητεία του στους Αετούς της Λισαβόνας, οι οποίοι είχαν ξοδέψει 8,5 εκατ. ευρώ για να τον κάνουν δικό τους το καλοκαίρι του 2010. Οι τρεις πρώτες εμφανίσεις του ήταν καταστροφικές. Τρεις ήττες και έξι γκολ παθητικό με τις εφημερίδες να εξαντλούν τη σκληρότητά τους: «Μπορείτε να τον πάρετε πίσω!».

Ο Ρομπέρτο έσκυβε το κεφάλι και αύξανε τις ώρες προπόνησης, ασχέτως αν το όνειρό του να καθιερωθεί στα γκολπόστ της μεγάλης αγάπης του Ατλέτικο Μαδρίτης παρέμενε απατηλό και οι δρόμοι του ήταν αντίθετοι με του γείτονά του (δύο στενά μακριά) στη Φουενλαμπράδα, Φερνάντο Τόρες. Επειτα από οκτώ χρόνια στην Αγγλία (Λίβερπουλ, Τσέλσι) και μισή σεζόν στη Μίλαν, ο Τόρες επέστρεψε στο Βιθέντε Καλντερόν, εκείνος όμως όχι.

«Προτού ξεκινήσεις ένα ταξίδι εκδίκησης, σκάψε δύο τάφους», είχε πει ο Κομφούκιος και ο Ρομπέρτο δεν κυριεύτηκε από εκδικητικότητα ούτε στο ματς με την Ατλέτικο, την οποία ο Ολυμπιακός υπέταξε (3-2) στην πρεμιέρα του περυσινού Τσάμπιονς Λιγκ.

Η επιβράβευση και μάλιστα από έναν τερματοφύλακα που ανέκαθεν θεωρούσε ίνδαλμα ήλθε έναν μήνα αργότερα, όταν ο Ολυμπιακός επικράτησε (1-0) της Γιουβέντους στο Γ. Καραϊσκάκης και ο Τζανλουίτζι Μπουφόν έσπευσε να τον αγκαλιάσει και να ανταλλάξουν φανέλες. Ο Ρομπέρτο συνέχισε με το ίδιο κίνητρο και η δικαίωση ανακοινώθηκε από τα μεγάφωνα κατά τη διάρκεια του αγώνα με τον Πανιώνιο τον περασμένο Φεβρουάριο με την επισημοποίηση της συμφωνίας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια έναντι 6 εκατ. ευρώ προς την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Υπάρχει όμως και ένα παράσημο, που θα τον ακολουθεί παντοτινά. Στο πρόσφατο ντέρμπι της Τούμπας, ο Ρομπέρτο έγινε πιθανώς ο πρώτος (και τελευταίος;) αρχηγός του Ολυμπιακούπου χειροκροτήθηκε από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ. Συνέβη κατά τη στιγμή της κατάθεσης στεφάνου στη μνήμη των αδικοχαμένων οπαδών του Δικεφάλου πριν από 16 χρόνια κοντά στα Τέμπη. Εκείνα τα βήματα προς τη Θύρα 4 τον έγραψαν στην Ιστορία.

Κύριος και στο διαζύγιο

Στην αλυσίδα των γεγονότων που έχουν σημαδέψει τη ζωή του υπάρχει και το διαζύγιο με την πρώην σύζυγό του, το οποίο ο Ρομπέρτο φρόντισε να καταστήσει βελούδινο προς όφελος των δύο παιδιών του. Κατάφερε να το κρατήσει για καιρό μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και δεν το χρησιμοποίησε ποτέ ως άλλοθι για τυχόν μειωμένη απόδοση σε κάποιο ματς. Ο Ισπανός είναι σε όλα κύριος.