Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο επίκεντρο του οικονομικού ενδιαφέροντος των γερμανών αναλυτών. Το μονοπωλεί η προσφυγική κρίση, για την οποία τα πέντε κορυφαία οικονομικά ινστιτούτα της Γερμανίας θεωρούν ότι οικονομικά η χώρα είναι σε θέση να την αντιμετωπίσει. Η έκθεση των γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων που παρουσιάστηκε χθες στο Βερολίνο διαπιστώνει αισθητή υποχώρηση της ελληνικής κρίσης.
«Παρακολουθούμε την Ελλάδα, τα προβλήματα δεν έχουν λυθεί ακόμα, αλλά δεν είναι ώρα για νέες απαιτήσεις από την Αθήνα. Περιμένουμε και παρακολουθούμε την εξέλιξη» είπε ο καθηγητής Κρίστοφερ Σμιντ, πρόεδρος του ινστιτούτου RWI κατά την παρουσίαση της έκθεσης. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» ο Σμιντ παραδέχτηκε ότι έχουν συμφωνηθεί «σκληροί όροι» που θα πρέπει να υλοποιηθούν. «Πρέπει να περιμένουμε. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν πισωγυρίσματα. Είναι μια διαδικασία που διαρκεί αρκετά χρόνια και μπορεί κάτι να συμβεί» πρόσθεσε ο Σμιντ. Δεν περιμένει να επανέλθει θέμα Grexit. «Πάντως όχι από την πολιτική ηγεσία» είπε. «Ενδέχεται όμως να το επαναφέρουν παράγοντες της αγοράς». Π.χ., αν ανακοπεί η πορεία υλοποίησης του προγράμματος.
«Αν ο Τσίπρας ακολουθούσε την εντολή του δημοψηφίσματος, το Grexit, η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν θα μπορούσε να αποτραπεί» είπε στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Τίμο Βολμερχόιζερ, υπηρεσιακός διευθυντής ερευνών του Ινστιτούτου του Μονάχου ifo. «Ο Πρωθυπουργός Τσίπρας δεν είναι πλέον σε γραμμή ανοιχτής σύγκρουσης με τον Σόιμπλε» συμπλήρωσε.
Η ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ. Επιβεβλημένη θεωρούν και τα γερμανικά ινστιτούτα τη ρύθμιση του χρέους της Ελλάδας. «Τη λέξη "κούρεμα" δεν πρέπει να τη βάζουμε στο στόμα, θα ήταν και κόντρα στη συμφωνία, αλλά επιμήκυνση αποπληρωμής και περιόδου χάριτος και μείωση επιτοκίων σίγουρα μπορεί να συζητηθούν στην πορεία μιας διαδικασίας, την οποία μπορούν όλες οι πλευρές να δεχτούν», λέει ο Σμιντ.  
«Κούρεμα του χρέους πρέπει τελεσίδικα να γίνει» σημείωσε ο Βολμερχόιζερ, «αν όχι άμεσο, οπωσδήποτε καλυμμένο, προσφέροντας στην Ελλάδα ακόμη καλύτερους όρους αποπληρωμής, που από οικονομική άποψη είναι επίσης ένα κούρεμα».
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από