Ανοιγμα στην κοινωνική του βάση με καμπάνια εγγραφής νέων μελών ενόψει του Συνεδρίου που προσδιορίζεται για τον Φεβρουάριο σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οπως είναι γνωστό, η Αριστερή Πλατφόρμα είχε εμποδίσει το άνοιγμα των κομματικών οργανώσεων πριν από το προηγούμενο Συνέδριο, με στόχο τη διασφάλιση των εσωκομματικών ισορροπιών εκείνης της περιόδου.

Το Σαββατοκύριακο εν τω μεταξύ πρόκειται να εκλεγεί νέος γραμματέας ή ενδεχομένως και τριμελής Γραμματεία, μετά την παραίτηση του Τάσου Κορωνάκη από το αξίωμα περί τα τέλη Αυγούστου, λόγω πολιτικής διάστασης αλλά και υποχρεωτικής στράτευσης.

Το Μαξίμου δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του σε σχέση με την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος για τη θέση του γραμματέα, ο οποίος βάσει του καταστατικού εκλέγεται από το Συνέδριο. Ομως η θέση παραμένει ορφανή από τα τέλη Αυγούστου και ενδεχομένως να αναδειχθεί είτε μεταβατικός γραμματέας είτε ένα προσωρινό τριμελές σχήμα που θα οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ώς το Συνέδριο.

Ενδιαφέρον για τον ρόλο του γραμματέα ΣΥΡΙΖΑ έχει εκδηλώσει πάντως ο Πάνος Ρήγας, μέλος της παλαιάς Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και προερχόμενος από τη μετριοπαθή Πλατφόρμα 2010 της Κουμουνδούρου, που σε γενικές γραμμές δεν έχει δημιουργήσει εσωκομματικά προβλήματα.

Επομένως έχει ενδιαφέρον να φανεί εάν θα εκδηλωθούν και άλλες υποψηφιότητες, πιθανόν προερχόμενες από την ομάδα των 53 που επιθυμεί να κάνει διακριτή την παρουσία της στην Κουμουνδούρου και κυρίως στην εσωτερική της λειτουργία, ή εάν θα επιλεγεί από τον Αλέξη Τσίπρα μια μέση λύση ενός τριμελούς γραμματειακού σχήματος ή ενός «ουδέτερου» προσώπου που δεν θα προκαλέσει προσώρας εσωκομματικές αναταράξεις.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ. Η Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο καλείται να συμπληρώσει την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Η Γραμματεία ουσιαστικά διαλύθηκε τον Αύγουστο με την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας και έκτοτε δημιουργήθηκε ένα μεταβατικό όργανο, μια διευρυμένη Πολιτική Γραμματεία που λειτουργούσε παράλληλα και ως κεντρικό εκλογικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόθεση της ηγεσίας του κόμματος είναι να εκπροσωπηθούν όλες οι ομάδες ή τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη Γραμματεία, ενώ ακόμη δεν έχει γίνει σαφές εάν θα υπάρξει μια ενιαία λίστα ή εάν θα κατέβουν κάποιες χωριστές. Στην προηγούμενη Πολιτική Γραμματεία ίσχυε το ασυμβίβαστο για τις ιδιότητες του βουλευτή και του υπουργού, ενώ τώρα προβλέπεται να συμπεριληφθούν στο όργανο και τρία κυβερνητικά στελέχη.