Και τώρα, προαπαιτούμενα. Δεύτερη ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε μία εβδομάδα διεκδικεί η κυβέρνηση στέλνοντας τις επόμενες ημέρες με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα πρώτα μέτρα που θα απελευθερώσουν τη δόση των 2 δισ. ευρώ, τμήμα των οποίων θα κατευθυνθεί για ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου ωστόσο η κυβερνητική συνοχή θα περάσει και από νέα δοκιμασία με την κατάθεση και δεύτερου πακέτου προαπαιτουμένων, που θεωρητικά θα ξεκλειδώσουν το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ της πρώτης δόσης της συμφωνίας.
Η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ολγα Γεροβασίλη επιβεβαίωσε ότι το βαρύ πολυνομοσχέδιο που θα αποτελείται από πολλά άρθρα –και το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στη Βουλή –πρέπει να ψηφιστεί το αργότερο έως το Σάββατο 17 Οκτωβρίου.

Επιπλέον ανέφερε ότι για λόγους ταχύτητας η κυβέρνηση οφείλει να το καταθέσει με τη μορφή του επείγοντος, ούτως ώστε αμέσως μετά την έγκρισή του από το Κοινοβούλιο να ξεκινήσουν τα επόμενα βήματα και να μην υπάρξει παρέκκλιση από τα χρονοδιαγράμματα.

ΠΙΕΣΗ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΕΞΩ. Το Μαξίμου έχει δώσει διορία στα υπουργεία να παραδώσουν το αργότερο σήμερα τα σημειώματά τους για τα μέτρα που πρέπει να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η σχετική επεξεργασία γίνεται σε συνεργασία με τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται στην Αθήνα.

Εκ παραλλήλου γίνεται προεργασία για το Φορολογικό, ενώ εντός των επόμενων ημερών σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας θα παραδοθεί το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής για την προώθηση των αλλαγών στο Ασφαλιστικό. Τα τεχνικά κλιμάκια έχουν αρχίσει τις επισκέψεις τους και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους για τα δημοσιονομικά και στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος για τα ενεργειακά.

Οι πιέσεις απέξω έχουν γίνει ορατές και ήδη από το Περού η Κριστίν Λαγκάρντ ζήτησε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και στον τρόπο διοίκησης των τραπεζών, επαναλαμβάνοντας ότι το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Η διευθύντρια του ΔΝΤ, μολονότι το Ταμείο ακόμη δεν έχει επισημοποιήσει τη συμμετοχή του στο τρίτο πρόγραμμα, επισήμανε ότι πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες που θα επαναφέρουν το χρέος της χώρας σε τροχιά βιωσιμότητας.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ. Το Μαξίμου έχει τις κεραίες του τεντωμένες για να αποφύγει οποιοδήποτε κοινοβουλευτικό στρεσάρισμα σε επόμενη ψηφοφορία και εξ αυτού του λόγου διακριτικά διερευνώνται οι προθέσεις των βουλευτών της συγκυβέρνησης απέναντι στα προς ψήφιση μέτρα.
Θεωρητικά –και αυτό επαναλαμβάνουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο –το νομοσχέδιο γίγας δεν θα προκαλέσει πρόβλημα στην κυβερνητική συνοχή. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν «παρών» στο Μνημόνιο έχουν δεσμευτεί ότι θα στηρίξουν με την ψήφο τους όλα τα μέτρα, γι’ αυτό τον λόγο άλλωστε συμπεριελήφθησαν στις εκλογικές λίστες.
Ωστόσο, υπάρχει πάντα η εκκρεμότητα με τον φερόμενο ως δυσαρεστημένο βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νίκο Νικολόπουλο, ο οποίος για να καταθέσει τη δυσφορία του επειδή ο Πάνος Καμμένος δεν τον ενέταξε στην κυβέρνηση διακηρύσσει ότι δεν ξέρει τ θα πράξει στις κρίσιμες ψηφοφορίες.

Κοινώς ότι δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένος. Το σενάριο να επιστρέψει στη Νέα Δημοκρατία είναι πάντως εξαιρετικά χλωμό, σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές της Συγγρού. Δυσαρεστημένος εμφανίζεται και ο αποπεμφθείς από το κυβερνητικό σχήμα επίσης βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος, δημοσίως ωστόσο δεν έχει διατυπώσει απειλές περί καταψήφισης νομοθετημάτων.

Παρ’ όλα αυτά, το Μαξίμου θεωρεί ότι επειδή όλα κρέμονται από μία κλωστή θα πρέπει πριν από οποιαδήποτε ψηφοφορία να είναι διασφαλισμένες και οι 155 ψήφοι των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν επενδύει επί της παρούσης στην Ενωση Κεντρώων, διαπιστώνοντας ότι ο πρόεδρός της διατυπώνει διαρκώς ανακολουθίες αναφορικά με τη στάση του απέναντι στις προωθούμενες μεταρρυθμίσεις ή στα προαπαιτούμενα.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ. Το προσκλητήριο απέναντι στα δύο κόμματα του μεσαίου και προοδευτικού χώρου, δηλαδή στη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι, είναι διαρκές –κάτι που είπε ανοιχτά ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δευτερολογία του προχθές στη Βουλή, μολονότι τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν εμφανίστηκαν διατεθειμένοι να ψηφίσουν νέα μέτρα, που απορρέουν από τη μνημονιακή συμφωνία.
Σύμφωνα με όσα είπε ο Πρωθυπουργός κλείνοντας τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων, το προσεχές διάστημα ψηφίζονται το νομοσχέδιο για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες και τα νομοσχέδια για την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας καυσίμων και καπνικών.

Εκ παραλλήλου η κυβέρνηση ξεκινάει το «παράλληλο πρόγραμμα» διευρύνοντας τις κοινωνικές παροχές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, στηρίζοντας το σύστημα υγείας με την καθολική πρόσβαση όλων των πολιτών, ενισχύοντας το πρόγραμμα για την καταπολέμηση της ανεργίας, διευρύνοντας τους φορολογικούς ελέγχους και ανοίγοντας διάλογο για τη μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση.