Διαβάζοντας προσεκτικά στο Μαξίμου τα ποιοτικά στοιχεία που ανέδειξε η κάλπη της 20ής Σεπτεμβρίου, σχεδόν δεν πίστευαν στα μάτια τους μπροστά στη διαπίστωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε τα εκλογικά του ποσοστά στην ομάδα των αγροτών κατά 5,3 μονάδες. Ενας στους τρεις αγρότες δηλαδή (33,9%), γνωρίζοντας εκ των προτέρων τη φοροκαταιγίδα που θα τον χτυπήσει το επόμενο διάστημα, επέλεξε ΣΥΡΙΖΑ και Τσίπρα.

Ομοίως, ο ΣΥΡΙΖΑ σάρωσε στην κατηγορία των νοικοκυρών αυξάνοντας τη δύναμή του κατά 7,2 μονάδες (39,2%), μολονότι στην πλειονότητά τους πρόκειται για μητέρες παιδιών που στρέφονται για βοήθεια και στην ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία ταλανίζεται από τον ψηφισμένο ΦΠΑ στο 23%.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της νέας διακυβέρνησης φαίνεται πως δεν έχει απέναντί του τόσο τους πολιτικούς του αντιπάλους. Πολύ σύντομα ξεμπέρδεψε με τον Σαμαρά, ενδεχομένως να «καθαρίσει» και με τον Μεϊμαράκη, χωρίς προσπάθεια άφησε πίσω του τον Βενιζέλο και συγχρόνως εντελώς απροσδόκητα απαλλάχθηκε από το βάρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στον ΣΥΡΙΖΑ που «γείωνε» κάθε απόπειρα μεταρρύθμισης την περίοδο της πρώτης κυβέρνησής του.

Ο Τσίπρας έχοντας μια απόσταση 7,5 εκλογικών μονάδων από την αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με φόρους και ψηφοφόρους. Κοινώς, με τις αρχές του και ό,τι συνδέεται με τη συνείδηση ενός σύγχρονου αριστερού, συμπεριλαμβανομένων και των υποσχέσεων που έχει δώσει σε όσους τον εμπιστεύτηκαν στην κάλπη.

Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ. Για τον Πρωθυπουργό η πράξη επιβολής φόρων ισοδυναμεί περισσότερο με μια παρά φύσιν πολιτική ενέργεια. Κάτι σαν συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – Νέας Δημοκρατίας δηλαδή. Τα μηνύματα που έφθασαν στο Μαξίμου παραμονές της συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης ήταν χιλιάδες. «Κάντε κάτι με τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια». Το πρωθυπουργικό επιτελείο πολύ σύντομα κατανόησε ότι το πλήγμα στην κυβερνητική εικόνα από την αιφνιδιαστική επιβολή ενός φόρου που προέκυψε από το πουθενά (αφού η ιδιωτική εκπαίδευση δεν απέδιδε ΦΠΑ) αφορούσε το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας. Τη μέση οικογένεια με παιδιά, τους φροντιστηριάρχες, τους ιδιοκτήτες εκπαιδευτηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών έως και τις μπαλαρίνες ιδιοκτήτριες σχολών χορού.

Η αναστάτωση στην κοινωνία έγινε αντιληπτή ήδη εν μέσω της προεκλογικής περιόδου όταν αιφνιδιαστικά ο ΣΥΡΙΖΑ –έπειτα από σύσκεψη στην Κουμουνδούρου –ζήτησε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών να αναστείλουν προσωρινά την εφαρμογή του μέτρου με την υπόσχεση κατάργησής του εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ο νικητής των εκλογών.

Στη μεγάλη σύσκεψη που έγινε τη νύχτα της προηγούμενης Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου ομόφωνα οι συμμετέχοντες συμφώνησαν πως η επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση προκαλεί παραλυτικές παρενέργειες στην οικονομία.

ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕΤΩΠΑ. Αλλωστε η κυβέρνηση έχει μπροστά της κι άλλα ανοιχτά μέτωπα. Οι απελευθερώσεις των επαγγελμάτων βρίσκονται προ των πυλών με αφετηρία τη δυνατότητα λειτουργίας φαρμακείου ακόμη και σε μη φαρμακοποιούς. Ως εκ τούτου και χωρίς καν να έχει εξασφαλίσει ισοδύναμα που θα αντικαταστήσουν το μέτρο, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι αναστέλλεται ώς την ψήφιση του προϋπολογισμού. Το εάν τελικώς εξευρεθούν τα ισοδύναμα θα φανεί στην πορεία.

Στο ίδιο πνεύμα ο Αλέξης Τσίπρας αισθάνεται αμήχανα ακούγοντας την αντιπολίτευση να του θυμίζει πως φορολογεί αμείλικτα την αγροτιά. Είναι γεγονός ότι με όσα πρόκειται να ψηφιστούν το επόμενο διάστημα οι αγρότες θα φορολογούνται πλέον όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ μέσα στην επόμενη διετία θα καταργηθεί σταδιακά και η επιδότηση πετρελαίου που λαμβάνουν ώς τώρα. Γι’ αυτό και κατά την ανάγνωση των προγραμματικών ο Τσίπρας προσπάθησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις. Μίλησε για την ανάγκη στήριξης της αγροτικής παραγωγής και των αγροτών και υποσχέθηκε την αξιοποίηση πόρων 20 δισ. ευρώ έως το 2021 με ταυτόχρονη δημιουργία πενήντα χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα, μίλησε για επανακαθορισμό της έννοιας «αγρότης κατά κύριο επάγγελμα» υπονοώντας διαφορετική φορολογική μεταχείριση για όσους πράγματι περνούν τις ημέρες τους στα χωράφια και στην παραγωγή.

Σε κάθε περίπτωση, οι φόροι καλύπτουν τα πάντα: ο ΕΝΦΙΑ διατηρείται, ο φόρος αλληλεγγύης αναπροσαρμόζεται, τα επιτόκια στις 100 δόσεις που για κάποιους γίνονται 80 ή και λιγότερες αυξάνονται και η κοινωνία καλείται να στηρίξει το κράτος και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας πως σχεδόν όλες οι προεκλογικές δεσμεύσεις του περασμένου χειμώνα μπήκαν στην κατάψυξη.

ΙΣΟΔΥΝΑΜΑ. Ο Πρωθυπουργός αναζητεί τουλάχιστον κάποια κοινωνικά ισοδύναμα που, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, θα αποτυπωθούν ως πραγματικότητα πολύ σύντομα. Ενδεικτικά αναφέρουν πως προωθείται άμεσα πλέγμα δράσεων για την ανεργία από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου, υπόσχονται επέκταση των γευμάτων σίτισης σε σχολεία φτωχών περιοχών μέσα από προγράμματα που προωθεί η Θεανώ Φωτίου, ενώ τονίζουν πως ο Χρήστος Σπίρτζης αλλάζει το θεσμικό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις –προσβλέπουν σε απορρόφηση 3,5 δισ. από το ΕΣΠΑ έως το τέλος του 2015.