Τα παιχνίδια της κληρωτίδας, την τελευταία τριετία, έχουν αμβλώνει την αίγλη του Κυπέλλου στο μπάσκετ. Καθώς δύο εκ των κορυφαίων ομάδων της Ευρώπης και κορυφαίες της χώρας μας αναγκάζονται να δίνουν (σταθερά σε άδειο γήπεδο) τον πρώτο επίσημο αγώνα τους με έπαθλο την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού.

Ετσι και απόψε (21.00 – Novasports 2) στο άδειο από θεατές ΣΕΦ –λόγω της τιμωρίας που κουβαλάνε από τον περσινό 3ο τελικό οι γηπεδούχοι –ο πρωταθλητής Ολυμπιακός υποδέχεται τον κυπελλούχο Παναθηναϊκό σε ένα παιχνίδι χωρίς αύριο καθώς ο ηττημένος αποχαιρετά τον πρώτο τίτλο της χρονιάς.

Το γεγονός ότι οι δύο ομάδες είναι ανέτοιμες είναι φυσικά δεδομένο, συνεπώς το θέαμα αποκλείεται να πλησιάζει αυτό που έχουν προσφέρει οι δύο Αιώνιοι στους τελικούς πρωταθλήματος αλλά και στους έξι συνεχόμενους τελικούς Κυπέλλου που βρέθηκαν ανελλιπώς αντίπαλοι μέχρι και το 2013.

Ο έλεγχος της «αεροπορίας» και η πίεση στα γκαρντ είναι τα στοιχεία που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την έκβαση του παιχνιδιού. Εκεί, στους ψηλούς, οι γηπεδούχοι εκτός της απουσίας του τραυματία Ολιβερ Χάντερ (που αναμένεται να χάσει και το ντέρμπι στο ΟΑΚΑ για το πρωτάθλημα σε μια εβδομάδα) δεν θα έχουν ούτε τον Βασίλη Καββαδά, ο οποίος αγωνίζεται με την Εθνική Ενόπλων στην Κορέα.

Ετσι όλο το βάρος ουσιαστικά για το μαρκάρισμα του Ραντούλιτσα πέφτει πάνω στον Γιανγκ για τον Ολυμπιακό, σε μια μονομαχία που εκατέρωθεν πάντως αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.

Η επιστροφή του Νίκ Καλάθη στους Πράσινους ανεβάζει αυτόματα την ομάδα δύο σκάλες στο οργανωτικό κομμάτι, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στον νέο τεχνικό του Παναθηναϊκού Σάσα Τζόρτζεβιτς να χρησιμοποιήσει λιγότερο –άρα με περισσότερη ποιότητα λόγω φρεσκάδας –τον Δημήτρη Διαμαντίδη.

Οι γηπεδούχοι, με το δόγμα του Γιάννη Σφαιρόπουλου να κυριαρχεί («Ολα ξεκινούν από την άμυνα»), είναι δεδομένο ότι θα ασκήσουν μεγάλη πίεση όχι μόνο στον Καλάθη αλλά και στα γκαρντ του Παναθηναϊκού με στόχο να τους αποσυντονίσουν και να τους βγάλουν από τον ρυθμό και εδώ η απουσία του τραυματία Νίκου Παππά σαφώς αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τους φιλοξενούμενους.

Σημεία – κλειδιά για την εξέλιξη του αγώνα, εκτός των ψηλών, θα είναι αφενός πόσο θα συμβάλουν στο επιθετικό κομμάτι δίπλα στον Σπανούλη οι νεαποκτηθέντες Χάκετ και Στρόμπερι για τον Ολυμπιακό, αλλά και το πόσο θα μπορέσει (με βάση την εμπειρία του) να συμβάλει στην εξουδετέρωση του kill Bill ο μετρ του είδους Τζέιμς Γκιστ, που επιστρέφει μετά την τιμωρία του για χρήση (εκ νέου) ινδικής κάνναβης, και αυτή είναι η πρώτη νίκη του νέου αντιπροέδρου των Πρασίνων Τάκη Μπαλτάκου (με την ποινή του Αμερικανού να πέφτει από τους οκτώ στους πέντε μήνες).