Τα μαλλιά τους τραβάνε στον ΠΑΟΚ. Ηταν μια εβδομάδα με μεγάλες προσδοκίες για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, αλλά σχεδόν καμία από αυτές δεν εκπληρώθηκε. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ έκανε σε χρόνο dt sold out στα εισιτήρια του αγώνα με την Ντόρτμουντ και παρά την απογοήτευση για την ευκαιρία που χάθηκε για μια ιστορική νίκη, το επόμενο πρωί σχημάτισε ουρές στα εκδοτήρια και έκανε δεύτερο σερί (sold out) για το ματς με τον Ολυμπιακό. Στο ντέρμπι με τους Ερυθρόλευκους όμως η ομάδα του Τούντορ δεν μπόρεσε σε κανένα σημείο του αγώνα να φανεί ανταγωνιστική και οι πρωταθλητές Ελλάδας πήραν μια πειστική νίκη.

Ομως τίποτα από αυτά δεν απογοήτευσε τους διοικούντες την ΠΑΕ. Τίποτα από αυτά δεν τους έκανε να τραβούν τα μαλλιά τους. Μην πηγαίνει το μυαλό σας στην εισβολή των ηλιθίων που προκάλεσε την οργίλη ανακοίνωση του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος είναι αποφασισμένος να τους πετάξει έξω από την Τούμπα και δεν θα μείνει στα λόγια. Ο λόγος έχει ονοματεπώνυμο: Κώστας Φορτούνης.

Τα «αντίμετρα» του Ολυμπιακού

Ο διεθνής άσος του Ολυμπιακού ήταν ο παίκτης που έκανε τη διαφορά στο ματς της Τούμπας, συνεχίζοντας τις σπουδαίες εμφανίσεις για τις οποίες θεωρείται ο πιο φορμαρισμένος έλληνας ποδοσφαιριστής. Ο ΠΑΟΚ ήταν έτοιμος να τον υπογράψει πέρυσι το καλοκαίρι και είχε φθάσει να θεωρεί τον 23χρονο δικό του παίκτη. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ ασχολήθηκε με τον τρικαλινό μέσο, αλλά και τις δύο προηγούμενες η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε. Πρώτος τον είχε εντοπίσει στα Τρίκαλα ο Γιώργος Κωστίκος, πριν από μία πενταετία. Την εισήγηση του Κωστίκου δεν την πήραν σοβαρά υπόψη τους στη Θεσσαλονίκη και ο 17χρονος τότε Φορτούνης πήρε μεταγραφή στον Αστέρα Τρίπολης, από όπου έκανε το ξεπέταγμα στην ευρωπαϊκή αγορά και ύστερα από μία σεζόν υπέγραψε 4ετές συμβόλαιο με την Καϊζερσλάουτερν. Με τον υποβιβασμό του Φορτούνη, μαζί με την ομάδα του, στη β’ κατηγορία Γερμανίας ο ΠΑΟΚ επανήλθε τον Δεκέμβριο του 2012 αλλά έλαβε αρνητική απάντηση και έκανε το μεγάλο χτύπημα το καλοκαίρι του 2014. Και εδώ είναι το ζουμί της υπόθεσης. Η συμφωνία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, όμως μπήκε σφήνα ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ χωρίς να το παλέψει απέσυρε την πρότασή του.

Από το πουθενά

«Ο Ολυμπιακός τότε δεν καιγόταν να πάρει τον Φορτούνη. Γι’ αυτό άλλωστε δεν είχε χρόνο και χώρο πέρυσι. Τα έχωσε τα 600 χιλιάρικα στους Γερμανούς για να μην πάει στον ΠΑΟΚ. Να αποτρέψει μια έξτρα μεταγραφή του ΠΑΟΚ», μου είπε καλά πληροφορημένη πηγή, εξηγώντας την εξέλιξη της υπόθεσης πέρυσι τον Ιούλιο.

Γι’ αυτό τώρα στον ΠΑΟΚ το φυσάνε και δεν κρυώνει. «Επρεπε να το παλέψουμε. Να ανεβάσουμε την προσφορά στον Φορτούνη και να τον κάνουμε να επιλέξει τον ΠΑΟΚ» λένε τώρα στη Θεσσαλονίκη, συμπληρώνοντας: «Τον Κώστα και τον Σιόβα έχει μοναδικούς έλληνες παίκτες στην 11άδα του ο Ολυμπιακός! Τι είναι αυτό; Είναι ωραίο; Είναι ελκυστικό; Αν είχαμε πάρει πέρυσι τον Φορτούνη θα ήταν κανονική Βαβέλ». Ε, δεν έχουν κι άδικο.

Τα χρέη προς τα εθνικά στάδια

Στα ψιλά πέρασε ένα σημαντικό θέμα που βγήκε στο προσκήνιο ουσιαστικά την περασμένη εβδομάδα, αλλά αποκαλύφθηκε προχθές. Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού έδωσε πιστοποιητικό συμμετοχής στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός στην περασμένη συνεδρίασή της και την απόφασή της την ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα εκ νέου, με μια υποσημείωση: «Εχει προθεσμία έως 5/11/2015 για την εξόφληση ή διακανονισμό του χρέους προς το ΟΑΚΑ. Κάθε άφεση χρέους είναι ανεπίτρεπτη»! Είναι μια υπόθεση που χρονολογείται από το 2013 όταν μια παρέμβαση του τότε υπουργού Πολιτισμού, Πάνου Παναγιωτόπουλου, έδωσε τη λύση που αναζητούσε η ΚΑΕ Παναθηναϊκός για χρέος 700.000 ευρώ που αξίωνε η διοίκηση του ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός δεν αναγνωρίζει το χρέος και το ΟΑΚΑ έκανε αγωγή, στην οποία οι Πράσινοι απάντησαν με αντι-αγωγή διεκδικώντας αποζημίωση 200.000 ευρώ! Οι ημέρες περνούσαν, λύση δεν βρισκόταν και έφθασε η αρχή της νέας αγωνιστικής σεζόν (2013-2014) με το ΟΑΚΑ να ζητά από τον Παναθηναϊκό να αναγνωρίσει το χρέος των 700.000 ευρώ και προσφέροντας μάλιστα μείωση του ενοικίου στα 400.000 ευρώ ετησίως. Τότε παρενέβη ο Παναγιωτόπουλος, ζητώντας να γίνει νέα σύμβαση και τη λύση για το χρέος να τη δώσουν τα δικαστήρια. Ισως αυτόν αφορούσε μια από τις καμπάνες που χτύπησε προχθές στην ομιλία του στη Βουλή ο Σταύρος Κοντονής. «Υπήρχαν ΠΑΕ και ΚΑΕ που είχαν να καταθέσουν εγγυητική επιστολή επί έτη πολλά, και βρέθηκαν προ εκπλήξεως με αυτή την πιστή τήρηση του νόμου για πρώτη φορά. Αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής των ομάδων στα πρωταθλήματα η ρύθμιση των χρεών έναντι των διοικήσεων των εθνικών σταδίων. Και σας ρωτάμε, γιατί επί τόσα χρόνια ΠΑΕ έκαναν χρήση της εθνικής περιουσίας των σταδίων και δεν πλήρωναν τα νόμιμα, όχι όλες, πάρα πολλές όμως;» ήταν η συγκεκριμένη ατάκα του υφυπουργού Αθλητισμού, λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Τώρα πού θα καταλήξει αυτό; Ουδείς μπορεί να ξέρει. Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ο Παναθηναϊκός ζητά νέα μείωση του ενοικίου (περί τα 300.000 ευρώ για τη χρήση του γηπέδου, αποδυτηρίων, αιθουσών και μπουτίκ) και την αποπληρωμή του χρέους σε 96 δόσεις, δηλαδή σε έξι χρόνια!

Ο θρίαμβος και το ρίσκο του Σίλβα

Εχει κλέψει καρδιές ο Σίλβα στον Ολυμπιακό και δικαίως. Διπλό – μαρς στο Λονδίνο με την Αρσεναλ και στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ. Ο Πορτογάλος έχει φτιάξει ομάδα και εκτός από τα αποτελέσματα παίζει και καλή μπάλα. Διπλός ο ενθουσιασμός. Ωστόσο το rotation που έχει επιλέξει να κάνει είναι επικίνδυνο. Είναι δίκαιο αλλά κρύβει κινδύνους και για την αποτελεσματικότητα της ομάδας και όσον αφορά τις ισορροπίες μεταξύ των παικτών. Αν τα καταφέρει θα είναι μαέστρος μέγας.

Κουίζ

Σε ποια ομοσπονδία έχουν πάρει απόσπαση ως τεχνικοί σύμβουλοι δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (ναι, του ΔΣ!) άλλης ομοσπονδίας; Κοινός παρονομαστής ο πρόεδρος που δημιούργησε και τις δύο ομοσπονδίες. Πέρα από το κουίζ, το ερώτημα είναι αν τα μέλη έχουν ειδικότητα στο άθλημα όπου αποσπάστηκαν και ανέλαβαν ρόλο τεχνικού συμβούλου!