H πρώτη προσφυγή για την επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε 6 νησιά τουΑιγαίου κατατέθηκε την Πέμπτη από επιχειρηματία της Μυκόνου που διατηρείεστιατόριο και θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου τηςΕπικρατείας.

Στην προσφυγή του ο επιχειρηματίας ζητάει να ακυρωθεί ωςαντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ηαπό υπουργική απόφαση που προβλέπει την σταδιακή κατάργηση τωνμειώσεων των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ο επιχειρηματίας, μέσω των δικηγόρων του Αλέξανδρου Λυκουρέζου καιΠαναγιώτη Λαζαράτου υποστηρίζει ότι η επίμαχη υπουργική απόφασηείναι αντίθετη σε σωρεία διατάξεων του Συντάγματος.

Η επιβολή αυξημένου ΦΠΑ σε ορισμένα μόνο νησιά, χωρίς μάλιστα ναυπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια, ισοδυναμεί με επιβολή νέου φόρου στανησιά αυτά.

Πλέον της συνταγματικής αρχής της ισότητας, παραβιάζεται και η επίσηςσυνταγματική αρχή της αναλογικότητας, καθώς οι κάτοικοι των 6 αυτώννησιών βαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ σε σχέση με τους κατοίκους των άλλωννησιών του Αιγαίου και της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στα 6 νησιάπροσκρούει στην Ευρωπαϊκή οδηγία 2006/112/ΕΚ που καθορίζει κοινόσύστημα ΦΠΑ μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.