Η Ρωσία πρόσθεσε μια νέα διάσταση στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στη Συρία καθώς χθες εκτόξευσε πυραύλους από πολεμικά πλοία της που βρίσκονταν στην Κασπία, ενώ οι δυνάμεις του Ασαντ εξαπέλυσαν μεγάλη αντεπίθεση στις κεντρικές περιοχές της χώρας με την υποστήριξη των ρωσικών μαχητικών. Η έλλειψη συντονισμού μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας είχε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Πενταγώνου, να χρειαστεί χθες να αλλάξει πορεία ένα αμερικανικό μαχητικό προκειμένου να μην έρθει επικίνδυνα κοντά με τα ρωσικά αεροσκάφη.

Οσον αφορά τον πόλεμο των ανακοινώσεων, οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό ότι δεν θα συνεργαστούν στρατιωτικά με τη Ρωσία στη Συρία επειδή η στρατηγική της Μόσχας είναι «τραγικά ελαττωματική», όπως δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ας Κάρτερ. Απαντώντας στις κατηγορίες ότι οι αεροπορικές επιθέσεις στο συριακό έδαφος δεν διενεργούνται μόνο εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους αλλά και εναντίον εχθρών του καθεστώτος Ασαντ, ο ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σόιγκου είπε ότι και οι Αμερικανοί δεν έχουν στόχο μόνο τις θέσεις του ISIS, υπονοώντας ότι επιτίθενται και στις δυνάμεις του Ασαντ.

Τα τέσσερα ρωσικά αντιτορπιλικά στην Κασπία σε απόσταση 1.500 χλμ. εκτόξευσαν 26 πυραύλους χθες εναντίον των τζιχαντιστών, ενώ ο Σόιγκου ανέφερε ότι τα αεροσκάφη της χώρας του έχουν πλήξει 112 στόχους από την έναρξη των επιχειρήσεων στις 30 Σεπτεμβρίου και πρόσθεσε ότι «σταδιακά αυξάνονται οι επιθέσεις».

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν που γιόρτασε χθες τα 63α γενέθλιά του δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με το αποτέλεσμα των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Συρία, αλλά «όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα αξίζουν θετική αποτίμηση». Πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στον Σόιγκου να συνεχιστεί η συνεργασία με τις ΗΠΑ, την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν και το Ιράκ. «Ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε μια ενδιαφέρουσα ιδέα» είπε ο Πούτιν, «σύμφωνα με την οποία θα ήταν πιθανό, κατά την άποψή του, να γίνει προσπάθεια να ενώσουν τις δυνάμεις τους ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός, δηλαδή οι σύροι αντάρτες, με τις ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ στον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους». Και συνέχισε: «Αν υποθέσουμε ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός είναι η στρατιωτική πτέρυγα της αποκαλούμενης υγιούς αντιπολίτευσης, τότε, αν ήταν δυνατόν να συνδυάσουν τις προσπάθειές τους εναντίον του κοινού εχθρού –του Ισλαμικού Κράτους, του Μετώπου Αλ Νόσρα, των τρομοκρατικών οργανώσεων –τότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια καλή βάση για μια μελλοντική πολιτική διευθέτηση στη Συρία». Η πρόταση του Ολάντ φέρεται να έγινε την περασμένη Παρασκευή, όταν ο Πούτιν βρέθηκε στο Παρίσι για τη Σύνοδο Κορυφής με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

Οσον αφορά την άρνηση της Ουάσιγκτον για στρατιωτική συνεργασία με τη Μόσχα στη Συρία, ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Ας Κάρτερ διευκρίνισε ότι η κυβέρνησή του είναι πρόθυμη να συνεχίσει τις «τεχνικές» συζητήσεις της με τους Ρώσους με αντικείμενο την ασφάλεια των πιλότων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις στην περιοχή.

«Δεν είμαστε προετοιμασμένοι να συνεργαστούμε με μια στρατηγική που όπως εξηγήσαμε είναι ελαττωματική, τραγικά ελαττωματική εκ μέρους της Ρωσίας» είπε ο Κάρτερ από τη Ρώμη όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, επαναλαμβάνοντας την κατηγορία ότι τα ρωσικά πλήγματα δεν επικεντρώνονται στους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη που δρουν στην περιοχή πλήττουν και άλλες οργανώσεις ανταρτών, που πολεμούν το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ. Ορισμένες από αυτές τις οργανώσεις στηρίζονται από την Ουάσιγκτον.