Θέμα ωρών θεωρείται η ανακοίνωση της Επιτροπής Ηθικής της FIFA, σύμφωνα με την οποία, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Σεπ Μπλάτερ, θα αποβληθεί από το αξίωμά του, τουλάχιστον για τους επόμενους τρεις μήνες.

Το αρμόδιο όργανο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας αναμένεται να τοποθετηθεί και στο θέμα της συναλλαγής που είχαν ο Μπλάτερ με τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί, ύψους 1.8 εκατ. ευρώ το 2011.

Η ποινή λοιπόν σε πρώτη φάση αφορά τον πρόεδρο της FIFA, αλλά πολύ πιθανό να επεκταθεί και στον ομόλογό του στην UEFA, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως αρχικά θα προβλέπεται 90ήμερη παύση από τις δραστηριότητές τους.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χανς-Γιόακιμ Έκερτ, είναι αυτός που θα ανακοινώσει την τελική απόφαση, η οποία αναμένεται άμεσα, ενώ ο άμεσος συνεργάτης του Μπλάτερ, Βάλτερ Γκαγκ, με δήλωσή του στο Associated Press, διέψευσε πως ο Ελβετός πρόεδρος έχει ενημερωθεί προσωπικά για αυτό.

«Ήμουν πριν από 10 λεπτά με τον κ. Μπλάτερ και δεν γνωρίζουμε τίποτα για ειλημμένη απόφαση. Μόλις έφυγε από τα γραφεία της FIFA και μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν γνωρίζει τίποτα».

Εφόσον, ισχύσουν όλα τα παραπάνω, τη θέση του Μπλάτερ στην ηγεσία της FIFA θα λάβει προσωρινά, ο Καμερουνέζος, αντιπρόεδρος, Ίσα Χαγιάτου.