Εθνικό σχέδιο δράσης κατά της διαφθοράς, με 47 στόχους και 123 δράσεις και παρεμβάσεις μέσα στην επόμενη τριετία, ώστε, όπως είπε χαρακτηριστικά, «να διαλύσουμε κάθε θύλακα διαφθοράς και διαπλοκής» εξήγγειλε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Νέο νομοθετικό πλαίσιο εντός διμήνου για το πολιτικό χρήμα και το «πόθεν έσχες» κρατικών λειτουργών, αναβάθμιση και ενίσχυση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των ελεγκτικών μηχανισμών κατά της διαφθοράς, καλύτερος συντονισμός τους, υιοθέτηση διεθνών ελεγκτικών προτύπων, ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου, πλήρης αναμόρφωση του συστήματος δημοσίων συμβάσεων, καθώς και νέο νομικό πλαίσιο για τη πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, καπνικά προϊόντα, αλκοόλ και πλήρη αναμόρφωση του συστήματος προμηθειών, είναι μεταξύ των μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Χαρακτήρισε «Λερναία Ύδρα» τη διαφθορά, ζητώντας ταυτόχρονα τη συνδρομή όλου του πολιτικού συστήματος για την καταπολέμηση της και τονίζοντας ότι για τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι δέσμευση και προτεραιότητα της. «Προχωρούμε τιμώντας τις διακηρύξεις μας με πράξεις και ριζοσπαστικό πρόσημο», σημείωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος, για να συμπληρώσει: «Σε ελάχιστο χρόνο έγιναν μεγάλες αποκαλύψεις. Η δικαιοσύνη αναπνέει. Τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα συνεχίσουμε πιο αποφασιστικά, δεν θα υποχωρήσουμε στον πόλεμο για να ρίξουμε το φαύλο κατεστημένο».

Αίσθηση προκάλεσε μια παραίνεση που έκανε ο κ. Παπαγγελόπουλος προς τον χώρο της δικαιοσύνης, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Η συντριπτική πλειοψηφία των εισαγγελέων και των δικαστών της χώρας μας, τιμά το λειτούργημα της.

Διαβεβαιώνω ότι τους τιμώ και τους εμπιστεύομαι απόλυτα και θα είμαι αρωγός στις επίμονες προσπάθειες τους. Γνωρίζω τα προβλήματα τους και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για την επίλυση τους. Έχω υπηρετήσει τη Δικαιοσύνης 30 χρόνια.

Γνωρίζω πρόσωπα και πράγματα στον χώρο της Δικαιοσύνης. Γνωρίζω και τα νομικά και μη τερτίπια που χρησιμοποιούν κάποιοι, για την παρεμπόδιση του έργου τους. Έχω έτοιμα νομοθετικά και άλλα μέτρα. Παράκλησή μου, η δικαιοσύνη είναι τυφλή αλλά δεν πρέπει να είναι κουφή. Πρέπει να νιώθει τον ανθρώπινο πόνο. Να θυμούνται οι δικαστές ότι δεν δικάζουν δικογραφίες, αλλά ανθρώπους. Και να υπενθυμίσω ότι ανεξάρτητη δικαιοσύνη, σημαίνει καμία εξάρτηση».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Παπαγγελόπουλος, ανέφερε: «Η Διαφθορά είναι βδέλα που μας απομυζά όλους. Είναι όμως και Λερναία Ύδρα. Ένα κεφάλι κόβεις, πολλά εμφανίζονται. Γι’ αυτό είναι απαραίτητη η συνδρομή όλου του πολιτικού συστήματος. Η καταπολέμησή της, για εμάς, δεν είναι στοίχημα, γιατί το στοίχημα εμπεριέχει και το στοιχείο της αβεβαιότητας, αλλά δέσμευση για να απαλλαγούμε από τη γάγγραινα αυτή».