Η πολιτική της FIBA σχετικά με το ντόπινγκ είναι ξεκάθαρη. Ενδεχόμενο τρίτο κρούσμα για έναν υπότροπο αθλητή τιμωρείται με διά βίου αποκλεισμό (lifetime) και ο Τζέιμς Γκιστ, που ανυπομονεί να αγωνιστεί στον αυριανό (21.00, NS2) νοκ άουτ προημιτελικό Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για το Κύπελλο Ελλάδας στο ΣΕΦ, έχει αρχίσει να βλέπει τη ζωή και την καριέρα του υπό διαφορετικό πρίσμα.

Μιλώντας στα «ΝΕΑ» κατά την καθιερωμένη Media Day του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, ο εκρηκτικός πάουερ φόργουορντ που στις 5 Οκτωβρίου εξέτισε την ποινή του εξάμηνου αποκλεισμού (είχαν ανιχνευθεί μεταβολίτες της ινδικής κάνναβης σε έλεγχο ντόπινγκ στις 5 Απριλίου 2015), εμφανίστηκε μετανιωμένος και ίσως για πρώτη φορά τόσο συνειδητοποιημένος. Η παρουσία άλλωστε της πεντάχρονης κόρης του στην Αθήνα συνιστά μια επιπρόσθετη ευθύνη, την οποία ανέλαβε να επωμισθεί μετά το περιπετειώδες διαζύγιο με την πρώην σύζυγό του, συνεπώς οφείλει να συνδυάσει επαγγελματισμό και σοβαρότητα.

«Οταν μου επιβλήθηκε η τιμωρία δεν ήξερα αν θα ξαναπαίξω μπάσκετ! Το μπάσκετ είναι η ζωή μου, αλλά την ίδια στιγμή είχα και πολλά προβλήματα να λύσω στην Αμερική. Τον Παναθηναϊκό τον αγαπώ, πάντα τον αγαπούσα και τον ένιωθα σαν την οικογένειά μου. Εξυπακούεται πως όλοι ήταν απογοητευμένοι από τη συμπεριφορά μου, η ομάδα έχασε το πρωτάθλημα και ειλικρινά δεν ήξερα τι να περιμένω. Με στήριξαν ωστόσο όλοι και τώρα πρέπει να τους το ανταποδώσω» είπε ο 29χρονος αθλητής, ο οποίος βλέπει πλέον διαφορετικά τα πράγματα.

«Οσα έχουν συμβεί, με έχουν κάνει να εκτιμήσω ακόμη περισσότερο το μπάσκετ και τον σύλλογο, στον οποίο βρίσκομαι. Δεν παίρνω τίποτε δεδομένο. Ολο αυτό τον καιρό είχα μεγάλη αποφασιστικότητα στις προπονήσεις. Αυτός ο παίκτης είμαι. Θέλω όποτε βγαίνω στο παρκέ να κερδίζω και είμαι ενθουσιασμένος που επιστρέφω στη δράση, για να διεκδικήσουμε μια σημαντική πρόκριση επί του βασικού αντιπάλου μας και μάλιστα στην έδρα του. Ο στόχος μας είναι να νικάμε, ο Παναθηναϊκός πρέπει να νικάει, είναι ένα τεράστιο κλαμπ. Προς το παρόν είναι ακόμη νωρίς, αλλά μέρα με την ημέρα θα είμαστε καλύτεροι. Αν με ρωτάτε πάντως για το πού μπορούμε να φτάσουμε, αισθάνομαι ότι το όριο αυτής της ομάδας είναι μόνο ο ουρανός».

n Με το ντέρμπι Αρης – ΑΕΚ στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο και την αναμέτρηση ΠΑΟΚ – Ρέθυμνο στο κλειστό της Πυλαίας συνεχίζεται σήμερα το Κύπελλο Ελλάδας. Η προημιτελική φάση θα ολοκληρωθεί αύριο με τον αγώνα Φάρος Κερατσινίου – Κηφισιά και το ντέρμπι Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός, που θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών στο ΣΕΦ. Ολοι οι αγώνες είναι νοκ άουτ. Αναλυτικά το πρόγραμμα: Σήμερα: ΠΑΟΚ – Ρέθυμνο (17.00, Novasports 2), Aρης – ΑΕΚ (19.30, Novasports 1). Αύριο: Φάρος Κερατσινίου – Κηφισιά (18.00, Novasports 1), Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός (21.00, Novasports 2).