Στο μικροσκόπιο του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει η ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) . Ενώπιον του Δ. Τμήματος του ΣτΕ συζητήθηκε το θέμα της συνταγματικότητας και της νομιμότητας της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Επαγγελματικοί φορείς του Πειραιά ζητούν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να μην προχωρήσει η αποκρατικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, κατά του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Υπενθυμίζεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ, έχει εγκρίνει τους όρους του διεθνούς διαγωνισμού για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ και την εν συνεχεία σύναψη σύμβασης πώλησης των μετοχών στον επενδυτή
που θα επιλεγεί από την διαδικασία του διαγωνισμού.

Οι πρσφεύγοντες επισημαίνουν ότι η διεθνής πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος παραβιάζει τους Ευρωπαϊκούς και Ελληνικούς νομικούς κανόνες δημοσιότητας και τις αρχές της διαφάνειας και της ίση μεταχείρισης.

Και αυτό γιατί, μεταξύ των άλλων, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ούτε και στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα, περιέχει πολλά
σημεία ασάφειας και αντιφατικής αιτιολογίας, ενώ ορισμένοι όροι της είναι απαράδεκτη.

Παράλληλα, παραβιάζεται η κατοχυρωμένη από το Ευρωπαϊκό δίκαιο αρχή της διαφάνειας λόγω της απόκρυψης των δεσμεύσεων που απορρέουν από τη σύμβαση παραχώρησης.

Επιπρόσθετα παραβιάζεται ένα πλέγμα Ευρωπαϊκών νομοθετικών διατάξεων που προστατεύουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό και την ελευθερία εγκατάστασης, γιατί ο ιδιώτης επενδυτής που θα αποκτήσει το πλειοψηφιακό πακέτο των μετοχών της ΟΛΠ Α.Ε., θα αποκτήσει και τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης και εκμετάλλευσης της χερσαίας ζώνης
του λιμανιού του Πειραιά και το κρατικό μονοπώλιο στη λιμενική ζώνη του Πειραιά θα καταστεί ιδιωτικό.

Κατά την ακροαματική διαδικασία (πρόεδρος ο αντιπρόεδρος Δημοσθένης Πετρούλιας και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Πισπιρίγκος) αναπτύχθηκαν οι αντίθετες νομικές απόψεις των δύο μερών, ενώ το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από