Τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα διαφυλάξει τον δημόσιο χαρακτήρα του ΑΔΜΗΕ επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή.

«Μέσα από σκληρή διαπραγμάτευση και έπειτα από μεγάλη προετοιμασία αποκρούστηκε η άμεση ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στο πλαίσιο της αναζήτησης λύσης, που είναι σε εξέλιξη, εμείς θα διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα της ενέργειας και ο ΑΔΜΗΕ δεν θα ιδιωτικοποιηθεί» επισήμανε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην υπόθεση με τις Σκουριές, κάνοντας λόγο για «συστημικά μέσα που θέλησαν να κάνουν τη μέρα νύχτα», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Ακούστηκαν πολλά γύρω από τις Σκουριές, τα περισσότερα εκτός πραγματικότητας, από εργολαβικά συστημικά» είπε και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση για τη στάση της λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εμείς ξεκαθαρίσαμε ότι η πολιτική μας στάση δεν είχε προεκλογική αντίληψη. Πεποίθησή μας είναι να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον. Κάνετε μεγάλο λάθος όταν μας κατηγορείτε για τον τρόπο που το αντιμετωπίσαμε. Δίνει λάθος σήμα στο διεθνές επενδυτικό κοινό ότι η Ελλάδα δεν έχει κανόνες, είναι μια τριτοκοσμική χώρα. Εκεί διαφωνούμε. Η Ελλάδα είναι χώρα που υπερασπίζεται τη νομιμότητα και το περιβάλλον και έτσι θα κινηθούμε από εδώ και πέρα».

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός νέου εθνικού μοντέλου ενεργειακής αγοράς πάνω σε μια νέα παραγωγική και αναπτυξιακή βάση, που θα στηρίξει παράλληλα τόσο την οικονομία όσο και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τα νοικοκυριά.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόνισε επίσης την ανάγκη ενός μακρόπνοου εθνικού ενεργειακού σχεδιασμού, ενώ τάχθηκε υπέρ των ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, που θα σέβονται όμως, όπως είπε, τους κανόνες, θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας.

«Η απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς δεν θα έχει πραγματικά όφελος στην οικονομία και στη χώρα, αν δεν εξασφαλίσει επενδύσεις και αν δεν παρέχει χαμηλότερο κόστος στους πολίτες και καλύτερες υπηρεσίες. Το προηγούμενο πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να εκπονήσει ένα μακρόπνοο σχέδιο, αλλά διαμόρφωσε ένα ψευδεπίγραφο κρατικοδίαιτο σύστημα» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης.

Για το θέμα του αγωγού TAP, όπως είπε, «ολοκληρώνεται η διευθέτηση των θεμάτων». Σημείωσε δε ότι η συμφωνία που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ήταν καλή και προσέθεσε ότι «προσπαθούμε έστω και την ύστατη στιγμή να τα διορθώσουμε».

Όσον αφορά τα ΕΛΠΕ, έκανε λόγο για σημαντικά δείγματα καλής γραφής που έχει επιδείξει η νέα διοίκησή τους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 2015 θα κλείσει ως κερδοφόρα επιχείρηση και θα μπορεί να κάνει διεθνείς συνεργασίες.

Ο κ. Σκουρλέτης εξαπέλυσε επίθεση ειδικά στη ΝΔ, κατηγορώντας την ότι οι θέσεις που εκφράζει στην οικονομία διαλύουν τη χώρα. Τόνισε ότι υπάρχει τεράστια απόσταση με την πολιτική αντίληψη που έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και που είναι η αξιοποίηση των ποιοτικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από