Σύμφωνα με τον ποδοσφαιρικό μύθο ο τερματοφύλακας φορά τη φανέλα με το Νο1 στην πλάτη γιατί είναι ο πρώτος που θα δεχθεί κριτική όταν η ομάδα του ηττηθεί.

Ακόμη και όταν ο συμπαίκτης του υποπέσει στην εσχάτη των ποινών, αυτός είναι που καλείται να βρεθεί απέναντι στον εκτελεστή και όχι ο δράστης.

«Ο φόβος του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι» έχει γίνει βιβλίο από τον Πέτερ Χάντκε και ταινία από τον Βιμ Βέντερς.

Οι φετινές επιδόσεις των πορτιέρο ωστόσο προστάζουν αλλαγές στο σενάριο. Ο τερματοφύλακας δεν φοβάται πια ή τουλάχιστον φοβάται λιγότερο.

Τα νούμερα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακά. Στη Γαλλία, ύστερα από εννέα αγωνιστικές, έχουν καταλογισθεί 26 πέναλτι και μόλις 13 βρήκαν τον στόχο τους –ποσοστό 50% το οποίο είναι το χαμηλότερο εδώ και μία δεκαετία.

Μόνο το Σαββατοκύριακο τα πέντε από τα εννέα πέναλτι που σφύριξαν οι διαιτητές δεν μετατράπηκαν σε γκολ –ποσοστό αποτυχίας 55%.

Στο Βέλγιο, ο τερματοφύλακας της Μαλίν Ζαν Φρανσουά Ζιλέτ φωτογραφιζόταν επιδεικνύοντας τρία σηκωμένα δάκτυλα, ένα για κάθε πέναλτι που απέκρουσε στο κυριακάτικο ματς με την Αντερλεχτ!

Στην Ισπανία, έγινε το αδιανόητο. Ενας τερματοφύλακας, ο Κέιλορ Νάβας, έκλεψε τη δόξα από τον συμπαίκτη του Κριστιάνο Ρονάλντο αποκρούοντας το πέναλτι του Γκριτσμάν στο μαδριλένικο ντέρμπι Ατλέτικο – Ρεάλ (1-1).

Πρόκειται για το δεύτερο πέναλτι που αποκρούει ο Κοσταρικανός τη φετινή σεζόν, ενώ στη διάρκεια της καριέρας του μόνο στο 40% των πέναλτι η μπάλα καταλήγει στην εστία του!

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι τα υψηλά ποσοστά αστοχίας του Λιονέλ Μέσι. Αν συνυπολογιστούν και τα ματς του Τσάμπιονς Λιγκ ο Μέσι έχει αστοχήσει στις 16 από τις 72 εκτελέσεις πέναλτι –ποσοστό 22%.