«Οσο πιο σκληρά δουλεύω, τόσο πιο τυχερός γίνομαι» είχε πει ο Τόμας Τζέφερσον και ο Κώστας Φορτούνης έπραξε αυτό ακριβώς. Πικράθηκε, απογοητεύτηκε, αμφέβαλε για τις ικανότητές του, αλλά ποτέ δεν σταμάτησε να προσπαθεί. Και μετά το πρώτο χαστούκι, σηκώθηκε, κατάφερε να ορθοποδήσει και ξεκίνησε την κούρσα προς την κορυφή. Το βέβαιο είναι ότι δεν επαναπαύτηκε στις… μαγικές ιδιότητες του ονόματός του: Fortune στα αγγλικά σημαίνει τύχη, αλλά ο Φορτούνης δεν την επικαλέστηκε ποτέ για να φτάσει στο σημείο να τον συζητεί με θαυμασμό η ποδοσφαιρική Ελλάδα και μετά το φοβερό διπλό (3-2) του Ολυμπιακού επί της Αρσεναλ στο Λονδίνο να εμφανίζει limit-up σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η ισχυρότερη μετοχή στο Χρηματιστήριο.

ΟΙ ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ. Στην περίπτωση του 23χρονου μεσοεπιθετικού από τα Τρίκαλα ισχύει το «ό,τι δεν σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό». Στις παρυφές της εφηβείας, με τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα του Σπύρου, ο οποίος έπαιζε ποδόσφαιρο στην Καλαμπάκα μεταδίδοντας το μικρόβιο στους δύο γιους του, κατηφόρισε στον Πειραιά προκειμένου να εγγραφεί στις Ακαδημίες του Ολυμπιακού. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ανθρώπους που τον γνωρίζουν απέξω κι ανακατωτά, οι Ερυθρόλευκοι, έχοντας προφανώς να διαχειριστούν πολλά παιδιά, δεν έδωσαν την απαιτούμενη προσοχή και έτσι, παρά τη μετακόμιση των παππούδων του στην πρωτεύουσα για να διευκολύνουν τη διπλή ζωή στο σχολείο και στο γήπεδο, απέτυχε να πείσει επιστρέφοντας στα Τρίκαλα για να υπογράψει το πρώτο συμβόλαιό του.

ΕΞΕΛΙΞΗ. Η συνέχεια θυμίζει ταχύτητες της Φόρμουλα 1. Δύο χρόνια στον ΑΟ Τρικάλων, μία σεζόν στον Αστέρα Τρίπολης, ο οποίος ξόδεψε 40.000 ευρώ για την αποδέσμευσή του επενδύοντας στο αυθεντικό ταλέντο του και η αναγνώριση δεν άργησε να έλθει: Μπουντεσλίγκα! Στην πρώτη σεζόν του με την Καϊζερσλάουτερν αγωνίστηκε 28 φορές, αλλά η ομάδα του δεν απέφυγε τον υποβιβασμό και έτσι ο υψηλόσωμος (1,82 μ.) ποδοσφαιριστής επεδίωξε την ατομική βελτίωση μέσω του δεύτερου τη τάξει πρωταθλήματος της Γερμανίας, όπου παρέμεινε και δεύτερη χρονιά, καθώς η Καϊζερσλάουτερν δεν κατάφερε να επιστρέψει στην Μπουντεσλίγκα. Ο Ολυμπιακός όμως καιροφυλακτούσε και δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη, επανεντάσσοντας τον χαρισματικό μεσοεπιθετικό στο ρόστερ του, λες και διόρθωσε το προγενέστερο λάθος.

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟΣ. Πλέον, ο Φορτούνης δεν είναι ο πιτσιρίκος που κυνηγούσε το όνειρό του ταξιδεύοντας από τα Τρίκαλα στον Πειραιά. Είναι ένας ολοκληρωμένος παίκτης, που μπορεί να καλύψει όλες τις θέσεις της μεσαίας γραμμής, να δημιουργήσει για τους συμπαίκτες του και να σκοράρει. Κι αν υπάρχει κάτι ενθαρρυντικό για την πρόοδο που έχει σημειώσει, δεν είναι μόνο το αριστούργημα που δημιούργησε στο Emirates Stadium με το ατελείωτο τρέξιμο (6.392 μέτρα), την ακρίβεια στις μεταβιβάσεις του (27 στις 32 πάσες) και το απευθείας γκολ με κτύπημα κόρνερ, που μετέτρεψε σε αποδιοπομπαίο τράγο τον ανυποψίαστο τερματοφύλακα Νταβίντ Οσπίνα. Είναι ταπεινός και ενστερνίζεται τα σοφά λόγια του Ρόμπιν Σάρμα: «Είμαι απλός άνθρωπος. Μεγάλωσα σε μικρή πόλη. Εχω ταπεινή καταγωγή και δεν χρησιμοποιούσα ασημένια κουτάλια».