Η ιστορική νίκη (3-2) του Ολυμπιακού επί της Αρσεναλ στο επιβλητικό Emirates Stadium του Λονδίνου δεν βασίστηκε στις πιθανότητες. Οτι δηλαδή οι Πειραιώτες μετρούσαν δώδεκα ήττες σε ισάριθμες επισκέψεις τους επί βρετανικού εδάφους από το 1965 και εντεύθεν, άρα κάποια στιγμή νομοτελειακά θα κατέρριπταν την αρνητική παράδοση ξορκίζοντας την κατάρα. Ο Ολυμπιακός στόχευσε, προετοιμάστηκε και εκτέλεσε με χειρουργική ακρίβεια το στρατηγικό πλάνο, που φέρει την υπογραφή του προπονητή του. Ο Πορτογάλος Μάρκο Σίλβα έχει, τρόπος του λέγειν, τα μισά χρόνια του Γάλλου Αρσέν Βενγκέρ – τον περασμένο Ιούλιο έκλεισε τα 38, ενώ ο τεχνικός των Κανονιέρηδων όπου να ‘ναι μπαίνει στα 67 – ωστόσο η ευφυΐα, η έμπνευση και η τόλμη δεν μετριούνται με τα έτη.

Ενας προπονητής δεν αρκεί να κατέχει το λεγόμενο know-how, την τεχνογνωσία, ούτως ώστε να ξεκλειδώσει την αντίπαλη άμυνα και να πάρει μια νίκη, αλλά χρειάζεται να διαθέτει μεταδοτικότητα, όχι απαραίτητα στοιχείων, αλλά πίστης και σε αυτό το κομμάτι ο Σίλβα πήρε άριστα. Σεβάστηκε, αλλά δεν φοβήθηκε την (πυραυλοκίνητη στο επιθετικό κομμάτι) Αρσεναλ. Σεβάστηκε, αλλά δεν υπερεκτίμησε τις ικανότητες του Ολυμπιακού. Και κτύπησε τον Βενγκέρ σε επίπεδο τακτικής. Στα ίσια. Με επιθετικότητα στην αμυντική γραμμή, που απέτρεψε το λεγόμενο «one touch football» και τις κάθετες πάσες των Λονδρέζων αναδεικνύοντας σε παίκτη-κλειδί τον Λεάντρο Σαλίνο, με έλεγχο του κέντρου χάρη στα μηχανάκια Εστεμπάν Καμπιάσο και Παϊτίμ Κασάμι που κατάπιαν χιλιόμετρα (7.405 μ. και 7.557 μ. αντιστοίχως), με μπαλαντέρ μπροστά στα χαφ τον Κώστα Φορτούνη και με μια οδηγία στο ημίχρονο που μαρτυρά τη φιλοσοφία του.

«Η Αρσεναλ θα μας πιέσει, θα τα δώσει όλα για να γυρίσει το παιχνίδι. Θα ρισκάρει, άρα θα μας δώσει και χώρους. Εκμεταλλευτείτε τους, να κυνηγήσουμε το τρίτο γκολ» ήταν η οδηγία του στα αποδυτήρια. Η διαφορά σε σχέση με άλλους συναδέλφους του είναι ότι εκείνος δεν πνίγηκε από το άγχος του 1-2 στο πρώτο 45λεπτο και δεν επέτρεψε στους Ερυθρολεύκους να αφήσουν το υποσυνείδητό τους να τους ταμπουρώσει σταδιακά στην περιοχή τους. Τότε, όχι μόνο δεύτερο γκολ της ισοφάρισης, αλλά ενδεχομένως και τρίτο και τέταρτο θα πετύχαινε η Αρσεναλ ανατρέποντας ολοκληρωτικά το σκηνικό. Οπότε, με δύο ήττες, τα όνειρα του Ολυμπιακού θα περιορίζονταν στην κατάκτηση της τρίτης θέσης που εξασφαλίζει τη συνέχεια στο Γιουρόπα Λιγκ. Τώρα όμως οι Ερυθρόλευκοι ελπίζουν σε πρόκριση στη φάση των 16, στόχο που θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό οι επόμενες αναμετρήσεις με την Ντιναμό Ζάγκρεμπ.