Κούρσα για τρεις συν έναν ξεκινά από σήμερα με έπαθλο την ηγεσία της ΝΔ, η οποία φαίνεται ότι θα συνοδευθεί από σύγκρουση των γαλάζιων γενεών αλλά και από μάχη για το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του κόμματος.
Η υποψηφιότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη συνενώνει τις περισσότερες γαλάζιες φυλές και αποτελεί το όχημα για αντεπίθεση της καραμανλικής πτέρυγας. Με τις δικές τους φιλοδοξίες, ωστόσο, και βασικό σύνθημα την ανανέωση παίρνουν θέση στην αφετηρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ τη δική του προσπάθεια για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων 50 υπογραφών από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος συνεχίζει από το πρωί ο Αδωνις Γεωργιάδης, έτσι ώστε (έως τις 6 το απόγευμα, οπότε λήγει η σχετική προθεσμία) να μπει και εκείνος στην κούρσα.
Στο παιχνίδι των υποψηφιοτήτων ενεπλάκη χθες και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, την ώρα που βρισκόταν εν πτήσει από τη Νέα Υόρκη προς την Αθήνα. Ο κοινοτικός επίτροπος εμφανιζόταν να δέχεται πιέσεις από γαλάζιους βουλευτές να συμμετάσχει στη μάχη της διαδοχής και από το επιτελείο του φρόντιζαν να συντηρούν ένα νεφελώδες σκηνικό ως προς το ενδιαφέρον του.

Στενοί συνεργάτες του πάντως σημείωναν ότι ο επίτροπος επιστρέφει προγραμματισμένα στην Αθήνα, προκειμένου την Δευτέρα να μεταβεί στην Κροατία για το προσφυγικό ζήτημα.

Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης συνοδεύει την υποψηφιότητά του από μόλις 50 υπογραφές, καθώς έκρινε σκόπιμο να αποφύγει την επίδειξη ισχύος απέναντι στους άλλους υποψηφίους. Στελέχη που βρίσκονται κοντά του, ωστόσο, αναφέρουν ότι οι δεσμευμένες υπογραφές μελών της Πολιτικής Επιτροπής είναι τουλάχιστον τριπλάσιες, χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτές στήριξη από εν ενεργεία βουλευτές ή περιφερειάρχες.

Τις υποψηφιότητές τους με τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών αναμένεται να υποβάλουν έως το μεσημέρι και οι Μητσοτάκης και Τζιτζικώστας –συνεργάτες του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας αναφέρουν ότι έχουν εξασφαλίσει περισσότερες από 90 υπογραφές. Από την πλευρά του, ο Αδωνις Γεωργιάδης υποστήριζε χθες ότι είχε συγκεντρώσει 40 υπογραφές και ανέμενε να εκπληρωθούν σήμερα οι υποσχέσεις που είχε λάβει για περαιτέρω στήριξη.

Οι υποψηφιότητες θα επικυρωθούν από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή το βράδυ της προσεχούς Δευτέρας, αφού ελεγχθούν οι φάκελοι των υποψηφίων και εξεταστούν τυχόν ενστάσεις.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επισημοποιώντας την απόφαση να διεκδικήσει την επικύρωση της αρχηγίας του και από την κομματική βάση προέβαλε τον διαχρονικό κομματικό πατριωτισμό του, σε αντίθεση με άλλα στελέχη που είχαν αποχωρήσει, πολεμούσαν ή κρατούσαν αποστάσεις από τη ΝΔ, ενώ έδωσε έμφαση στο κεντροδεξιό στίγμα του κόμματος.

Με την κίνηση αυτή δεν επιδίωξε μόνο να επαναφέρει το κόμμα στον δρόμο που ακολουθούσε την καραμανλική περίοδο, αλλά και να προαναγγείλει σύγκρουση με ακραίες επιλογές -στοχεύοντας πρωτίστως τις υποψηφιότητες του Αδωνη Γεωργιάδη και του Απόστολου Τζιτζικώστα.

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ. «Η ΝΔ σταθερή στις ιδεολογικές της αρχές ως δύναμη που εκφράζει τη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού προχωρά συντεταγμένα στο Συνέδριό της (…). Θέλουμε ένα κόμμα με σύγχρονες δομές, με νέα όργανα, με νέους ανθρώπους. Το ιδεολογικό μας στίγμα είναι ξεκάθαρο» ανέφερε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δίνοντας πρόγευση του δικού του μετεκλογικού σχεδιασμού, και πρόσθεσε: «Φιλοδοξώ να συνθέσω και να εκπροσωπήσουμε όλοι μαζί τη ΝΔ με ενιαίο πολιτικό λόγο. Φιλοδοξώ να χτίσω και όχι να γκρεμίσω. Με σύνθεση και όχι αποσύνθεση.

Με εύρος, χωρίς αποκλεισμούς και στρατόπεδα. Δεν προτείνω εσωκομματική ρήξη και σύγκρουση, αλλά συμφιλίωση, συγκατοίκηση, με διάλογο, με κανόνες και ανοχή στη διαφορετική άποψη. Τη ΝΔ ως κόμμα την ξέρω καλά. Ξέρω πού πάσχει και πώς διορθώνεται. Και θα τα διορθώσω, θα τα αλλάξω. Αλλά, όχι με συνθήματα και άρνηση».

Παράλληλα, εκτόξευσε βέλη για όσους αποστασιοποιήθηκαν από το κόμμα και σήμερα θέλουν να ελέγξουν τις τύχες του, ενώ απευθύνθηκε στο θυμικό της κομματικής βάσης: «Αισθάνομαι ταυτισμένος με τη ΝΔ. Και στα πάνω της και στα κάτω της. Και στις χαρές και στις στενοχώριες. Δεν την παράτησα ποτέ ούτε απομακρύνθηκα όταν ήταν στα κάτω της.

Αντιθέτως, ήμουν πάντα μαχητικά παρών στα δύσκολα όπως και αυτό το εκλογικό καλοκαίρι. Σε γνώση των δυσκολιών, της κακής ψυχολογίας και της οργανωτικής διάλυσης ανέλαβα το βαρύ φορτίο. Αντιθέτως, ορισμένοι αφού εκμεταλλεύτηκαν τη ΝΔ, έγιναν υφυπουργοί, μας εγκατέλειψαν και κάποιοι σήμερα συγκυβερνούν με τον ΣΥΡΙΖΑ ή έγιναν απολίτικοι και αμέτοχοι στα νεοδημοκρατικά δρώμενα επειδή το κομματικό χρώμα θάμπωσε».

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ. Με διαδοχικές συναντήσεις με υποψηφίους και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, το ενδιαφέρον του για τις εσωκομματικές διαδικασίες άφησε χθες να καταγραφεί, πρώτη φορά κατά τη μετεκλογική περίοδο, και ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Ολγα Κεφαλογιάννη και τον Βασίλη Κικίλια που ζύγιζαν δικές τους υποψηφιότητες, ενώ νωρίτερα τον επισκέφθηκαν στο γραφείο του και οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Απόστολος Τζιτζικώστας και Αδωνις Γεωργιάδης. Σήμερα είναι πιθανό να ακολουθήσει και συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη.