Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την κυβέρνηση μπροστά στη διαπίστωση ότι αμέσως μετά την ανάγνωση των προγραμματικών της δηλώσεων καλείται σε έναν αγώνα ταχύτητας προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες για το νέο πρόγραμμα ακόμη και αν το χρονοδιάγραμμα ώς την πρώτη αξιολόγηση πάρει και επισήμως παράταση (λόγω εκλογών) δύο ή τριών εβδομάδων. Ο Πρωθυπουργός που επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα μετά την εξαήμερη παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα υπενθυμίσει αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αυτό που είπε και στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι δηλαδή «όλοι πρέπει να σηκώσουμε τα μανίκια ψηλά», καλώντας υπουργούς και βουλευτές να βγάλουν κατά την τριήμερη διαδικασία ασπροπρόσωπη την κυβέρνηση παρουσιάζοντας με επάρκεια τις κατευθυντήριες γραμμές της.
Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στο Μέγαρο Μαξίμου έχοντας αποσπάσει αυτό που είχε θέσει ως στόχο ταξιδεύοντας στις ΗΠΑ, κοινώς το ενδιαφέρον των ξένων παραγόντων για την τύχη του ελληνικού δημοσίου χρέους αλλά και τις διαβεβαιώσεις πολλών ηγετών ότι θα στηρίξουν τη χώρα μας στην προσπάθειά της να επισημοποιήσει το άνοιγμα της συζήτησης για την απομείωσή του.
ΣΤΗΡΙΞΗ. Κυρίως δε τη στήριξη του αμερικανικού παράγοντα στην προώθηση του ζητήματος, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ εμφανίζονται αντίθετες με τη συνέχιση των πολιτικών λιτότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με τον τρόπο τους ασκούν πιέσεις για την ανακούφιση των χωρών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της κρίσης. Αλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες και ο Τζον Κέρι όταν ο Αλέξης Τσίπρας τού έθεσε το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους υπονόησε ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλλουν προς την κατεύθυνση της απομείωσής του.
Ο Αλέξης Τσίπρας αξιοποίησε χθες και το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για να διεθνοποιήσει το ζήτημα του χρέους. Μιλώντας λοιπόν στα Ηνωμένα Εθνη έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η κυβέρνησή του οφείλει να θέτει δημοσίως σε όλα τα διεθνή φόρα το θέμα της απομείωσης του χρέους σε συνδυασμό πάντα με την ανάπτυξη και όχι με πολιτικές λιτότητας. Αναφερόμενος δε στη συμφωνία που υπογράφηκε έπειτα από αρκετούς μήνες διαπραγμάτευσης τόνισε ότι το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, στο Ασφαλιστικό και στο φορολογικό σύστημα, προοπτικές που δίνουν την ευκαιρία στην κυβέρνηση να σταθεροποιήσει την οικονομία και να βάλει τα θεμέλια για την αναδιάρθρωση του χρέους.
ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ. Ο Πρωθυπουργός δεν θα πάρει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα γίνει στην επόμενη σύγκλησή της στις αρχές της εβδομάδας για να προετοιμάσει την Κεντρική Επιτροπή του επόμενου Σαββατοκύριακου. Ωστόσο και σήμερα και αύριο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις σε σχέση με τα πρόσωπα που θα αναλάβουν πρωταγωνιστικούς ρόλους για τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.
Η απόφαση για την προώθηση του Νίκου Βούτση στο αξίωμα του Προέδρου της Βουλής είναι ειλημμένη και η εκλογή του θα γίνει μεθαύριο Κυριακή, πιθανότατα και με τις ψήφους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που αναμένεται να θέσει απλώς κάποιες προϋποθέσεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Για τον ρόλο του α' αντιπροέδρου της Βουλής προορίζεται ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης. Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες δεν δικαιούνται να εκπροσωπηθούν στο προεδρείο της Βουλής, επομένως δεν τίθεται θέμα αντιπροεδρίας του Νίκου Νικολόπουλου που εμφανίζεται δυσαρεστημένος από τη μη αξιοποίησή του. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα του δοθεί η προεδρία κάποιας επιτροπής της Βουλής ώστε να έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει στη Διάσκεψη των Προέδρων. Για τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από τουλάχιστον 10 βουλευτές και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιλεγούν οι παλαιότεροι, πρωτίστως όσοι έχουν εκλεγεί από το 2012. Ακούγονται τα ονόματα των Γιώργου Βαρεμένου, Χαράς Καφαντάρη και Νίκου Συρμαλένιου, όπως επίσης και του Γαβριήλ Σακελλαρίδη που είχε αναλάβει κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μετά τον τελευταίο ανασχηματισμό της προηγούμενης κυβέρνησης.
ΚΟΝΤΡΕΣ. Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εκδηλώνονται ωστόσο κάποιες κοντρίτσες για το θέμα του γραμματέα της. Ο προτεινόμενος πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και άλλα στελέχη υπεραμύνονται της ανανέωσης των καθηκόντων του Χρήστου Μαντά, όμως ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι ο γραμματέας ενδεχομένως να πρέπει να αντικατασταθεί διότι κράτησε φιλική στάση απέναντι στην ομάδα των 53, προκαλώντας αμφιβολίες ως προς την προσήλωσή του στο Μαξίμου σε κρίσιμες στιγμές.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από