Συμβιβαστική λύση στο θέμα που έχει προκύψει με τους δανειολήπτες που έχουν συνάψει στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο προτείνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή .

Με πρότασή του την οποία απέστειλε από τις 17 Σεπτεμβρίου προς το υπουργείο Οικονομίας, της Τράπεζα της Ελλάδος, την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή αλλά και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών επισημαίνει την αναγκαιότητα να ρυθμιστεί το συγκεκριμένο ζήτημα το οποίο αποτελεί ένα σύνθετο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία καθώς υπολογίζεται ότι 70.000 δανειολήπτες έχουν συνάψει δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

Το πρόβλημα ανέκυψε μετά την μεγάλη υποτίμηση που υπέστη το ευρώ έναντι του ελβετικού φράγκου με αποτέλεσμα οι δανειολήπτες να βρεθούν να χρωστούν προς τις τράπεζες δάνεια που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνούσαν ακόμα και το αρχικό κεφαλαίο. Μάλιστα αρκετοί είναι οι δανειολήπτες που προχώρησαν σε ομαδικές καταθέσεις αγωγών προς τις τράπεζες που χορήγησαν τα δάνεια διεκδικώντας τον επανυπολογισμό των δανείων του με κριτήριο την ισοτιμία εκταμίευσης, υποστηρίζοντας ότι τα δάνεια αυτά είναι προϊόντα επενδυτικού χαρτοφυλακίου συνδεδεμένα ευθέως με την αγορά συναλλάγματος

Η λύση που προτείνεται από τον Συνήγορο του Καταναλωτή μετά από ενδελεχή εξέταση του προβλήματος υποστηρίζει ότι θα πρέπει για το παρελθόν, να υπολογίζεται η πιθανή ζημία του καταναλωτή συγκρίνοντας τις καταβολές που έχει κάνει έναντι του δανείου σε ελβετικό φράγκο με αυτές που θα είχε κάνει αν είχε λάβει δάνειο σε ευρώ με το αντίστοιχο επιτόκιο που είχαν τα δάνεια σε ευρώ κατά τη σύναψη της σύμβασης. Μάλιστα το εκάστοτε επιτόκιο σε ευρώ θα λαμβάνεται από τα στατιστικά δεδομένα της Τράπεζας της Ελλάδος. Για τα δάνεια που η αρχική σύμβαση ήταν σε ευρώ και μετατράπηκαν με τροποποίηση της σύμβασης σε ελβετικό φράγκο θα λαμβάνεται υπόψη το επιτόκιο σε ευρώ της αρχικής σύμβασης.Εφόσον προκύπτει ζημία, το ισόποσο της σε ελβετικό φράγκο θα αφαιρείται από το δάνειο.

Το επίμαχο δάνειο θα παραμένει ως έχει, βάσει της υπάρχουσας σύμβασης σε ελβετικό φράγκο, με τη δόση και το αντίστοιχο επιτόκιο σε ελβετικό φράγκο, όμως η πληρωμή της δόσης θα διαχωρίζεται σε δύο μέρη. Ο καταναλωτής θα πληρώνει με σταθερή ισοτιμία 1 ευρω προς 1,40 ελβετικό φράγκο και η διαφορά που προκύπτει από την πραγματική ισοτιμία θα καλύπτεται από την τράπεζα έως τη λήξη του δανείου. Η πρόταση αυτή αφορά, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή ότι η πραγματική ισοτιμία δεν θα ξεπερνάει το 1ευρω προς 1,40 ελβετικό φράγκο

Σύμφωνα με την εισήγηση του Συνήγορου τα πλεονεκτήματα της ρύθμισης για τους δανειολήπτες είναι ότι:

-λόγω των μηδενικών επιτοκίων σε ελβετικό φράγκο, ο δανειολήπτης θα αποπληρώνει μόνο κεφάλαιο.

- θα έχει συγκεκριμένη κλειστή ισοτιμία, οπότε θα αποφεύγει μελλοντικές μεταβολές και μπορεί να κάνει πιο εύκολα τον οικονομικό του προγραμματισμό.

-θα διατηρεί την ευελιξία, αν επανέλθει η ισοτιμία στο μέλλον σε επιθυμητά επίπεδα, να μετατρέψει το υπόλοιπο του δανείου του σε ευρώ.

- θα αποφευχθούν οι πολυετείς και πολυδάπανοι δικαστικοί αγώνες.

Σε ό,τι αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα:

-τα δάνεια παραμένουν ενήμερα χωρίς να απαιτούνται επιπλέον κεφαλαιακές προβλέψεις.

-Οι όποιες ζημιές θα είναι σταδιακές, σε βάθος πολλών ετών και θα εξαρτώνται από την πορεία του ελβετικού φράγκου.

-αξιοποιώντας την τεχνογνωσία τους οι τράπεζες θα μπορούν να προβούν στις αντίστοιχες κινήσεις στην αγορά συναλλάγματος ή παραγώγων, ώστε να μειώσουν περαιτέρω τη ζημία τους.

- θα μπορούν να ασφαλιστούν έναντι περαιτέρω ενίσχυσης του ελβετικού φράγκου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από