Τάδε έφη Φραγκίσκος

Υπάρχει τουλάχιστον ένας θανάσιμος υποστηρικτής του ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία, αν και, από ό,τι μαθαίνω, στο υπουργείο Οικονομικών τρέχουν και δεν φτάνουν για να μην αποδειχθεί το μέτρο αυτό η πρώτη αθέτηση των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης. «Προσωπικά δεν θυμάμαι στα τελευταία χρόνια κανένα άλλο μέτρο που να έχει σηκώσει τόσο πολλές αντιδράσεις παρότι αφορά τόσο λίγους ανθρώπους» έγραφε ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης σε άρθρο του στην «Αυγή», στις 3 Σεπτεμβρίου, λίγο μετά το προεκλογικό πάγωμα του μέτρου από τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν στην Κουμουνδούρου κατάλαβαν ότι πάει να γίνει ο δικός τους ΕΝΦΙΑ.

Ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης εκπροσώπησε τη χώρα μας στο τελευταίο EuroWorking Group στη θέση του σημερινού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη.

Και απ’ ό,τι ακούγεται, ο λέκτορας Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κρήτης προαλείφεται να αναλάβει κρίσιμο πόστο στην κυβέρνηση, αυτό του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών.

Στη θέση του Νίκου Θεοχαράκη (φίλου του Γιάνη Βαρουφάκη) που, όπως λένε οι κακές γλώσσες, τρέλανε πολλούς στις Βρυξέλλες με τις παρεμβάσεις του.

Ο Ρομπέν των φτωχών

Εμβαθύνοντας στο θέμα, ο Φραγκίσκος Κουτεντάκης εξηγεί στο άρθρο του ότι ο ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά σχολεία αποφασίστηκε για να αντικατασταθεί η αύξηση του ΦΠΑ στο βοδινό κρέας από το 13% στο 23%. Και συνεχίζει: «Το σκεπτικό ήταν ότι κρέας αγοράζει όλος ο κόσμος, ενώ στα ιδιωτικά σχολεία πηγαίνει μια μικρή μειοψηφία και κυρίως οι πλουσιότεροι.

Ηταν συνεπώς μια επιλογή που μετέφερε το φορολογικό βάρος από το σύνολο του πληθυσμού στους πλουσιότερους από αυτούς. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, ήταν υπόδειγμα αναδιανομής μέσω φορολογίας που πρέπει να εφαρμόζει ευλαβικά μια αριστερή κυβέρνηση»!

Ε, ας κλείσουν

και μερικά σχολεία

Στο τέλος, εκτιμούσε –κυνικά είναι αλήθεια –ότι: «Κάποια από αυτά θα αναγκαστούν να κλείσουν ή τουλάχιστον να μειώσουν το προσωπικό οδηγώντας στην ανεργία τους εκπαιδευτικούς (στα ιδιωτικά σχολεία εργάζονται 8.305 εκπαιδευτικοί σε σύνολο 137.000).

Πράγματι, αυτό είναι πιθανό, όμως ο ίδιος ακριβώς κίνδυνος υπάρχει για τα περισσότερα μέτρα».

Τάδε έφη Φραγκίσκος Κουτεντάκης, ένα στέλεχος που καμία κυβέρνηση δεν θα ήθελε να χάσει!

Το φάντασμα τού «Ηλιος» ξαναχτυπά

Μια παλιά ιστορία κρύβεται πίσω από την αμηχανία που έδειξε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ρωτήθηκε από τον Κλίντον για τις ανεμογεννήτριες στη Βόρεια Ελλάδα που παράγουν ρεύμα το οποίο εξάγεται στη Γερμανία. Ο Πρωθυπουργός δεν κατάλαβε την ερώτηση γιατί πολύ απλά αυτή ήταν λάθος. Προφανώς ο Κλίντον αναφερόταν στο περίφημο project «Ηλιος», επινόησης Γιώργου Παπακωσταντίνου επί πρωθυπουργίας ΓΑΠ. Παρεμπιπτόντως ο Παπανδρέου ήταν ανάμεσα στο ακροατήριο που παρακολούθησε τη δημόσια συζήτηση της Κυριακής στη Νέα Υόρκη. Αναρωτιέμαι τι να σκέφτηκε όταν άκουσε την ερώτηση Κλίντον. Αλλά για να επανέλθουμε στην ξεχασμένη ιστορία του σχεδίου «Ηλιος», ο τότε υπουργός είχε καταφέρει να το εντάξει μέχρι και στο 2ο Μνημόνιο ως μέθοδο απομείωσης του χρέους! Τι προέβλεπε το σχέδιο; Την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα και την εξαγωγή της στις χώρες της Β. Ευρώπης και κυρίως στη Γερμανία, όχι όμως μέσω πραγματικής μεταφοράς παρά διά της μεθόδου της στατιστικής. Δηλαδή θα καταναλωνόταν το ρεύμα στην Ελλάδα αλλά θα χρεωνόταν στατιστικά στη Γερμανία ώστε να επιτευχθούν οι απαιτητικοί στόχοι παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας της χώρας ώς το 2020. Δεν είχε λύσει βέβαια κάτι το ουσιώδες. Ποιος θα έβαζε το χέρι στην τσέπη;