Κίνδυνο ενόψει και της επικείμενης αξιολόγησης από την τρόικα προκαλούν οι καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εντοπίζει και ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

«Δεν έφυγε από το τραπέζι το σενάριο ενός Grexit, η χώρα εξακολουθεί να βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη» προειδοποίησε χθες ο επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλώντας στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς».

Παράλληλα αυξάνονται τα κρούσματα παλινωδιών στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων. Κάποιες όπως ο ΟΛΠ και τα αεροδρόμια ταλαιπωρούνται από το «κατενάτσιο» υπουργών (Δρίτσας, Σπίρτζης), ενώ άλλες αποσύρονται από την κυβερνητική λίστα. Τέτοια είναι η περίπτωση των ΕΛΠΕ: ο εποπτεύων υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης, που συναντήθηκε τη Τετάρτη με τη διοίκηση του ομίλου, φέρεται αποφασισμένος να εξαιρέσει τα διυλιστήρια από τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων.

Παρ’ όλα αυτά, στο στρατηγικό σχέδιο αξιοποίησης (Asset Development Plan) του ΤΑΙΠΕΔ που αποτελούσε παράρτημα του τρίτου Μνημονίου και ψηφίστηκε στη Βουλή, η διάθεση του 35% των ΕΛΠΕ αποτελεί μία από τις 23 ιδιωτικοποιήσεις επιχειρήσεων και περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου.

Δεν υφίσταται θέμα πώλησης των ΕΛΠΕ διαμηνύει ωστόσο ο υπουργός ούτε υπάρχει περίπτωση να ενταχθούν στο περιβόητο νέο Ταμείο των 50 δισ. ευρώ, τα προαπαιτούμενα για το οποίο πρέπει να τρέξουν εντός του Οκτωβρίου. Αγνωστο είναι, παρότι πολύ πιθανό, αν επιχειρηθεί παρόμοια απόσυρση από την κυβερνητική λίστα και για άλλες στρατηγικού χαρακτήρα αποκρατικοποιήσεις που περιλαμβάνονται στο μνημονιακό παράρτημα (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ).

ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. Τους κινδύνους από τις καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις και την έλλειψη αποτελεσματικότητας για την εφαρμογή της συμφωνίας υπογραμμίζει ο επιχειρηματίας Μυτιληναίος (στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς»). «Αυτό το μήνυμα δεν πέρασε σωστά στην προεκλογική εκστρατεία. Μας λείπει η αίσθηση της εθνικής επείγουσας ανάγκης, η οποία αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να παραμείνουμε στην ευρωζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τον Αλέξη Τσίπρα λέει ότι «έχασε μια σπάνια ευκαιρία να συσπειρώσει τη χώρα, να σχηματίσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και να επιταχύνει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις μετά την αποφασιστική νίκη στις εκλογές του προηγούμενου μήνα. Αντιθέτως, ο Πρωθυπουργός επέλεξε τη συνέχιση της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε και ο ίδιος, έκανε λάθη και δεν ένωσε τους Ελληνες».

Χαρακτηρίζει κορυφαίο ζήτημα για την οικονομία τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προβλέποντας πως «πολλές επιχειρήσεις θα πρέπει να κλείσουν ή να ανακεφαλαιοποιηθούν». Υποστηρίζει ότι οι Ελληνες πρέπει να επενδύσουν πρώτοι, προτού οι ξένοι αποκτήσουν την εμπιστοσύνη. Τέλος, παρά τα εμπόδια και τις καθυστερήσεις, δηλώνει αισιόδοξος για την αξιολόγηση του προγράμματος.